Royal Caribbean och Carnival-aktier står inför denna 1 nyckelrisk

Av:
May 27, 2024
Listen
  • Royal Caribbean och Carnival har publicerat starka finansiella resultat.
  • Efterfrågan på kryssningar förväntas öka kraftigt de närmaste åren.
  • Den viktigaste risken att förvänta sig är ökade lager under de närmaste åren.

Följ Invezz på TelegramTwitter och Google Nyheter för de senaste uppdateringarna >

Kryssningsaktier blomstrar, hjälpt av stark efterfrågan och skyhöga intäkter i nyckelländer. Royal Caribbean ( NYSE: RCL ) aktiekurs har hoppat med över 90% medan Carnival ( LON: CCL ) har stigit med över 40% under de senaste 12 månaderna. Andra kryssningsföretag som Viking och Norwegian Cruise Line har också stigit under den perioden.

Letar du efter signaler och varningar från proffshandlare? Anmäl dig till Invezz Signals™ GRATIS. Det tar 2 minuter.

Stark efterfrågan inom kryssningsbranschen

Copy link to section

Royal Caribbean och Carnival aktier har gått bra under de senaste 12 månaderna. I år har dock Carnival raderat några av uppgångarna som gjordes 2023 och är nu nere med över 12 %, vilket underpresterar S&P 500 och Nasdaq 100-indexen.

De flesta av dessa företag har rapporterat stark bokningar och intäktsökning. Carnivals totala intäkter steg från över 12,1 miljarder USD 2022 till över 21,59 miljarder USD 2023. Den minskade också sin nettoförlust från över 6 miljarder USD till cirka 74 miljoner USD 2023. Dessutom minskade den sin långfristiga skuld från över 31 miljarder USD till cirka 28 USD miljard.

Royal Caribbean Cruises har också rapporterat starka finansiella resultat. Dess årsresultat hoppade från över 8,84 miljarder dollar 2022 till över 13,9 miljarder dollar 2023. Till skillnad från Carnival vände företaget sin nettovinst till över 1,7 miljarder dollar.

De senaste resultaten visade att dess kvartalsintäkter steg från 2,88 miljarder USD under Q1’23 till över 3,7 miljarder USD under Q1’24. Vinsten steg också till över 364 miljoner dollar under kvartalet.

Carnival vs Royal Caribbean stocks

Carnival vs Royal Caribbean aktier

En viktig risk att komma ihåg

Copy link to section

Royal Caribbean och Carnival har gjort bra ifrån sig på grund av den ökande efterfrågan, särskilt bland unga människor i USA. Färska uppgifter visar att det fanns över 31 miljoner kryssningskunder 2023, en stor ökning från 20,4 miljoner ett år tidigare.

Enligt Cruise Lines International Association kommer antalet att hoppa till över 34,7 miljoner år 2024 följt av 37,1 miljoner, 38,8 miljoner respektive 39,7 miljoner under de kommande tre åren.

De flesta av dessa företag har rapporterat starka terminsbokningar. Viking är 35 % fullbokat för 2025 medan några av Carnivals och Royal Caribbeans fartyg har varit fullbokade för året. Denna trend inträffade eftersom vissa kunder tror att kryssningar är billigare än landresor.

Som ett resultat av detta har dessa företag gjort flera beställningar för att dra fördel av den växande efterfrågan. Viking har beställt 10 fartyg medan Norwegian och Carnival har beställt åtta respektive 1 fartyg. Royal Caribbean har nyligen fått leveransen av det största kryssningsfartyget i världen; Ikon av haven.

Risken är att kryssningsefterfrågan sannolikt inte kommer att pågå under lång tid och att den kommer att ha avtagit när leveranserna sker. I en anteckning nyligen sa en analytiker på Truist:

“Det finns en oro bland människor [om vi är] i en efterfrågebubbla. . . och [om] det finns en hämndresebubbla i kryssningsrederier, som vi såg med amerikanska resorter. Jag tror att vi befinner oss i en period av accelererad efterfrågan och det kommer att bli svårt att upprätthålla de här massiva tillväxttakten som vi har sett.”

Som tur är är Carnival och Royal Caribbean relativt undervärderade. Royal Caribbean har en framåt PE-multipel på 13,75 medan Carnival har en multipel på 16,4. Dessa mätvärden är lägre än den framtida PE-multipeln på 2. De har också forward-tillväxtmultiplar på över 20 %, högre än S&P 500 forward-tillväxttakten.

Denna artikel har översatts från engelska med hjälp av AI-verktyg och därefter korrekturlästs och redigerats av en lokal översättare.

USA Aktier & Fonder Marknadsanalys Nöje & underhållning Transport & turism