Rublen når 7-års højdepunkt, og viser at Vestens sanktioner ikke virker

Af:
op jun 28, 2022
  • Rublen faldt med 40% efter ukrainsk invasion og sanktioner, men er steget til det højeste niveau i 7 år.
  • Rublen er lige nu så stærk, at den russiske centralbank frygter at landets eksport vil påvirkes negativt.
  • Dan Ashmore hævder, at Rublens styrke er falsk, men fremhæver stadig at de vestlige sanktioner er mislykkedes.

Det er ingen hemmelighed, at dollaren har klaret sig bedre i forhold til de andre valutaer, hvilket jeg skrev om her , da jeg mærkede den fulde effekt af dette under min ferie i Ecuador i sidste uge (som bruger USD som valuta). Dollaren er muligvis ved at blive knust i sammenligning med rigtige varer og råvarer midt i den stigende inflation, men i forhold til de andre fiat-valutaer har den dog været meget stærk.

Dollarindekset (DXY), som måler dollaren i forhold til en kurv af udenlandske valutaer, er steget 9% i år.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Set i lyset af den kraftige amerikanske dollar er det derfor en ganske overraskende kendsgerning, at den russiske rubel ramte et 7-års højdepunkt overfor USD i sidste uge. Ja – jeg taler om den samme russiske rubel, der var beregnet til at blive svækket til ukendelighed som følge af de økonomiske sanktioner, som Vesten har pålagt landet.

Lad os derfor spole tilbage til marts, hvor Joe Biden udtalte det følgende:

Som et resultat af disse hidtil usete sanktioner er rublen næsten øjeblikkeligt blevet reduceret til støv

Præsident Joe Biden, 26. marts 2022

Hmmm. Et blik på diagrammet viser, at mens rublen oprindeligt blev hårdt ramt af Biden og de andre vestlige landes sanktioner, så er den dog steget markant siden. Da Rusland invaderede Ukraine den 24. februar faldt rublen med 46% i løbet af 12 dage, og $1 ville i denne periode kunne give dig 139 rubler. Siden da er rublen dog steget markant til dens nuværende niveau, hvilket markerer en stigning på 38% i år og den handles lige nu til 54 rubler pr. dollar.

Hvorfor har rublen været så stærk?

Jeg overvejede den 29. april om rublen var værd at shorte her den 29. april, da den handlede til 73 rubler pr. dollar, tilbage før invasionsniveauet. Jeg konkluderede, at Putins manipulation af rublen var for stærk, og at det derfor ville være for risikabelt at shorte.

Jeg mener (Putins manipulation) er for uoverkommelig her. Det mest effektive i denne sammenhæng er Putins forsøg på at tvinge “uvenlige lande”, herunder samtlige EU medlemslande, til at betale for gas i rubler

Ovenstående er lige præcis hvad der er sket. I takt med at gaspriserne er steget voldsomt, så har Rusland opnået et svimlende overskud. Det er således både ironisk og trist, at hovedparten af dette overskud stammer fra EU – regionen som samtidig har pålagt stramme sanktioner mod Rusland.

Selvom Europa arbejder på at reducere sin afhængighed af den russiske gas, så er den økonomiske realitet dog, at man som land ikke bare kan slukke for ens olieimport fra den ene dag til den anden. Selv olieembargoen fra maj kommer med sine undtagelser, såsom importen leveret via rørledninger, som der blev kæmpet hårdt for af de europæiske indlandsstater, som netop kun havde ganske få alternative kilder (f.eks. lande, såsom Ungarn og Slovenien).

Men denne reduktion af importen tager dog tid, og selvom Vesten importerer mindre olie fra Rusland, så betyder de rekordhøje priser dog, at overskuddet er højere end tidligere, og at Ruslands valutareserver derfor viser en sund balance.

Kapitalkontrol og sanktioner

Dette skyldes dog ikke alt sammen olien.

Endnu mere ironisk, så hjælper sanktioner faktisk her. Russere kan ikke importere de samme varer som tidligere på grund af sanktionerne, hvilket betyder der sendes færre rubler til udlandet, hvilket har resulteret i at valutakursen er blevet yderligere styrket.

Og hvis du stopper op for at tænke over dette et øjeblik, så understøtter dette min pointe i den forrige artikel – nemlig at denne rubelstyrke er falsk, og at der er tale om en konstrueret valutakurs. Ja rublen er stærk, men hvem handler rent faktisk med den? Den russiske kapitalkontrol har været kraftig siden invasionen begyndte, og selvom denne nu er ved at blive lempet, idet rublen har rystet en stor del af bekymringen af sig og nu er begyndt at blive styrket, så er der stadig betydelige barrierer, når det kommer til handel med rublen.

Hvis man ikke frit kan handle med valutaen, og hvis russerne ikke frit kan købe importerede varer med den, hvilken mening giver det så at den er så stærk? Det er ikke derfor nok ikke sandt, er det?

Afsluttende tanker

Vi befinder os nu på et stadie, hvor rublen er så “stærk”, at den russiske centralbank aktivt forsøger at svække den grundet frygten for, at eksporten vil blive negativt påvirket. Efter at have hævet renten til 20% for at effekterne af sanktionerne, så har den russiske centralbank siden sænket renten tre gange, hvor renten lige nu er på 11%.

Ideen var krystalklar: knus den russiske økonomi med vold og magt … dette lykkedes ikke. Det skete åbenbart ikke

Præsident Putin i sidste uge under St. Petersburg International Economic Forum

Selvom denne styrke er kunstig, så er ovenstående citat fra Putin ikke desto mindre sand. Hans kontrol og manipulation har resulteret i, at vestens bedste forsøg på at smadre den russiske valuta er blevet afværget. Så længe Europa fortsætter med at shoppe i Rusland efter olie, så vil deres sanktioner ikke have den helt store indflydelse.

Den nok mest triste statistik af dem alle? Europa har spenderet betydeligt mere på russisk energi – hvilket hjælper landet med at finansiere sin krigsindsats – end det har sendt til Ukraine i bistand. Det er derfor ikke en overdrivelse at sige, at sanktionstilgangen har været intet mindre end en katastrofe.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på blot få minutter med vores foretrukne mægler eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money