COVID-stimulus udvidede den allerede katastrofale ulighed

Af:
op Oct 18, 2022
Listen
  • Dan Ashmore viser, at middelklassen dør, mens de rigeste 1% akkumulerer mere velstand.
  • Pengemængden og Fed-balancen er steget til rekordniveauer: men glem ikke uligheden.
  • Inflationen og valutaudskrivningen knuser dem i bunden, der ikke kan isolere aktiver for at beskytte sig selv.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

De seneste års valutaudskrivnings bonanza er allerede blevet tilstrækkeligt dækket af pressen. Det der dog ikke får nok dækning er den masseulighed, som dette fører til.

Lad os opsummere. Der er blevet trykt flere penge i løbet af de sidste par år end på noget andet tidspunkt i historien. Tag bare et kig på nedenstående graf:

Denne graf viser M1 pengemængden. Dette er penge, der i bund og grund er utroligt likvide – så tænk her på kontanter, check betalinger og rejsechecks (hvis de da overhovedet stadig eksisterer?) .

At se på M2 pengemængden kunne måske være mere vejledende her. Denne kategori udvides til at omfatte M1 pengemængden, men også opsparings- og fastforrentede indskud, indlånsbeviser og valutamarkedsfonde. Så tænk her lidt mindre på likvide penge, men ja, stadigvæk penge (stort set).

  • Save

Jeg har også indtegnet dette for at vise effekterne af COVID:

https://app.flourish.studio/visualisation/11496858/edit

Hvis man skal være ærlig, så kan man argumentere for, at ingen af disse er de bedste målinger at bruge i denne kontekst. Det bedste ved det hele er måske Fed-balancen, som jeg godt kan fortælle dig ikke er behagelig læsning.

Her kommer det inflationære bæst

Copy link to section

Så hvor ender alle disse penge? Det skal jo ende et eller andet sted, ikke? Svaret er inflation (noget som jeg efterhånden har grædt over for evigt ). Pengene bliver færre. Det er enkelt – hvis du har én guldbarre , og der ikke er andet guld at finde i din landsby, så vil jeg gætte på, at denne guldbarre vil blive solgt for en god skilling.

Men hvad sker der, hvis en eller anden stamgæst i pubben opdager tusind guldbarrer i baghaven, og sender dem ud på det lokale marked? I så tilfælde vil jeg gætte på, at én guldbarre vil blive mindre værd – og priserne på rigtige varer som mælk, brød og jordnøddesmør nu vil stige på samme måde som guld.

Dette er det samme, som der er sket med valutaerne det seneste år. Og medmindre du lever under en sten, så vil du have bemærket, at inflationen nu er fulgt med. Det er et meget simpelt matematisk forhold.

Hvad har dette med ulighed at gøre?

Copy link to section

Så det giver mening. Udskriv flere penge, og du får inflation.

Men tænk lige over dette – når inflationen begynder at påvirke prisen på dagligvarer, så gør det mere ondt på dem med færrest penge. Dette skyldes, at de bruger en større procentdel af deres indkomst på dagligvarer, såsom f.eks. mad og elektricitet.

For det andet – og endnu vigtigere – så finder al inflationen også vej til aktivpriserne. Huspriserne stiger med inflationen – på samme måde som brød og mælk. Se bare hvad der skete med alle valutaudskrivningerne under COVID – aktiemarkedet udskrev helt uhyrlige stigninger.

Faktisk steg aktiemarkedet med 550% fra lavpunktet i 2008 til højdepunktet tidligere i år. Og prøv bare at gætte hvem der ejer huse og aktier, og alle disse stigende finansielle aktiver? Nemlig – de mere velhavende mennesker. Inflationen er den største individuelle drivkraft for ulighed i det moderne samfund.

Men denne valutaudskrivning forværrer blot en tendens, der har været i gang i lang tid. Nedenstående diagram er temmelig trist, og for mig symboliserer dette virkelig den amerikanske middelklasses død.

Selvom dette har fundet sted i lang tid, så er afvigelsen i løbet af de sidste par år mærkbar på det ovenstående diagram.

Vil du have endnu en sjov kendsgerning for at toppe, hvor grum denne situation rent faktisk er? Forbes liste over de rigeste personer i verden tilføjede mere velstand i 2020 end på noget anden tidspunkt siden den allerførste liste. Dette skyldes denne valutaudskrivning, der presser alle disse finansielle aktiver op. Og hvad skete der i 2020? Nemlig, en global pandemi, hvor så mange mistede deres lønsedler og levebrød.

Men dem, der havde den luksus at kunne sidde derhjemme med en hættetrøje på, mens de loggede ind fra deres soveværelse, havde det fint. Og mere end dette, så trivedes dem der ejede aktiver helt klart.

Som jeg nævnte tidligere, så er der en matematisk sammenhæng mellem valutaudskrivning og inflationen. Men det har uligheden også – glem ikke dette.

  • Save
  • Save