$500 mia. strømmer ind i ETF’er trods tilbagegang på markedet

Af:
op nov 3, 2022
Listen to this article
  • $500 milliarder i nye penge er indtil videre strømmet ind i ETF'er i 2022.
  • $925 milliarder er rekorden sat 2021, men den næsthøjeste var $501 milliarder i 2020.
  • ETF'er fortsætter med at stige i forhold til gensidige fonde, hvilket tilbyder fordele selv i dette klima.

De amerikanske ETF’er har nu tiltrukket tæt på $500 milliarder i nye kunder i år.

Dette kommer på baggrund af et faldende aktiemarked, hvor S&P 500 indtil videre er faldet med 19% i 2022 og er på vej mod det værste år siden den store finanskrise tilbage i 2008.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Midler, der strømmer ind i ETF’er på rekordhøje niveauer

Tallet er overvældende stort. Det vil være mindre end de rekordhøje $935 milliarder, der blev tilført i 2021, men vil overgå den tidligere rekord på $501 milliarder fra 2020. Både 2020 og 2021 var naturligvis pandemiske år, hvor de billige penge som aldrig før fandt vej ind i aktivpriserne rundt om i verden.

Dette hjælper med at give et mere omfattende billede af, hvad der helt præcist sker på markederne. Jeg offentliggjorde en artikel i morges, der viser, hvordan aktiemarkedets tab er blevet maskeret af dollarstyrken for udenlandske investorer. Selvom disse ETF’er er gået tilbage i dollar termer, så vil afkastet for de udenlandske investorer derfor ikke have været så dårligt.

ETF’er har mange fordele

Der er fordele ved ETF’er, som forklarer stigningen og fortsat gør dem attraktive selv under sådanne markedsnedgange. Skattefordele er almindelige, mens likviditeten generelt er stor, og glidning og andre gebyrer er lave.

ETF’erne er begyndt at æde af de gensidige fondes andel, som typisk opkræver højere gebyrer. Der er også flere og flere aktivt handlede ETF’er, hvilket yderligere banker den gensidige fonds relative tiltrækningskraft; tidligere var ETF’er kun passive, og derfor overså aktive forvaltere dem.

Gensidige fonde handler kun én om dagen efter markedet lukker, hvorimod ETF’er fluktuerer hele dagen i takt med markedet.

Ser man på fonde over hele verden, så har ETF’erne været stigende i de sidste 20 år – tæt på 50X i 2021 siden 2003.

Nyt klima

Tallene viser, at der stadig flyder masser af penge rundt omkring, der er klar til at blive implementeret, på trods af nedgangen på markederne. Vi er nu skiftet til et nyt paradigme – slut er dagene med nulrenter, massekvantitative lempelser og et udelukkende stigende økonomisk klima, hvor tilsyneladende ethvert finansielt aktiv kunne melde om positive afkast.

Markederne har trukket sig tilbage, idet Fed er blevet tvunget til at bekæmpe inflationen med næb og kløer. Når vi træder ind i vinteren, så står vi nu overfor en frygtindgydende energikrise, mens den tragiske krig i Ukraine fortsætter og kaster alle mulige makrovariabler ind i blandingen, som blot er med til at forøge usikkerheden.

ETF’erne fortsætter dog med at modtage flere og flere penge.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money