Sådan blev de amerikanske kunder blev reddet fra FTX-affæren

Af:
op nov 11, 2022
Listen to this article
  • FTX er insolvent med et hul i balancen, der angiveligt er så stort som $8 milliarder.
  • De amerikanske kunder er upåvirkede, da FTX US fortsætter med at behandle sine udbetalinger.
  • Er de amerikanske kunder blevet reddet af de strenge tilsynsmyndigheder?

Efter en periode med stilhed, der føltes som en evighed – en dag indenfor kryptovaluta svarer jo trods alt til et helt år et hvilket som helst andet sted – så dukkede den mest berygtede mand i branchen op denne torsdag eftermiddag, midt i det igangværende FTX-kollaps (et dybt dyk blev offentliggjort i går her).

Sam Bankman-Fried (SBF) udgav en tråd bestående af 21 tweets, der begyndte med den altafgørende (men alligevel utroligt meningsløse) sætning, “Jeg er ked af det”. Dette var dog mere end Celsius-investorerne fik fra Alex Mashinsky, efter at hans firma styrtdykkede til nul (endnu et dybt dyk, der blev offentliggjort her), hvor kunderne mistede alt (eller næsten alt, alt afhængigt af hvordan den flerårige retssag vil komme til at udspille sig).

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Er der mon noget, der er blevet overset i alt dette? SBF offentliggjorde formodentlig Twitter tråden fra Bahamas – og ikke hans hjemland USA. FTX har hovedkvarter på den caribiske ø, hvor FTX US kører som en selvstændig enhed. Og FTX US kører helt fint.

Har amerikansk regulering reddet de amerikanske forbrugere?

Tilsynsmyndighederne går en hård tid i møde med hensyn til kryptovalutaerne. En af kryptovalutaernes grundpiller er jo trods alt decentralisering. Bitcoin voksede ud af libertære idealer, der blev affødt af cypherpunks, der var en gruppe internet-brugere, der anvendte kryptografi for at forbedre privatlivsbeskyttelsen og selvsuveræniteten.

Tilsynsmyndighederne sparede også de amerikanske kunder for en masse penge her. SBF er en californisk gut, der drog til Stanford. Men han byggede sin kryptovaluta børs i Hong Kong, før han flyttede til Bahamas. Hvorfor?

For at drage fordel af den langt slappere regulering, naturligvis. Det sammenflettede forhold mellem handelsfirmaet Alameda og FTX-børsen var konstant genstand for efterforskning. Men Sam insisterede altid på, at alt var godt.

Se, dette er humlen i hele affæren. En kryptovaluta børs er netop blot dette – en børs. Kunderne indbetaler penge for at købe kryptovaluta, og kryptovalutaen skal derfor helst blive siddende der, indtil kunden hæver den. Børser er ikke fraktionelle reservebanker, som udlåner klienternes aktiver for at opnå et afkast.

Derfor burde et stormløb mod banken ikke udløse en “likviditetskrise”, sådan som det beskrives af SBF. Alle aktiver bør være der. Og – i muligvis hans mest alvorlige forbrydelse – insisterede SBF på, at dette var tilfældet i et tweet denne mandag. Jeg ville linke tweetet her, men SBF slettede det faktisk den næste dag, så nedenstående skærmbillede bliver nødt til at være tilstrækkeligt. Åh nej.

Hvad skete der med pengene?

Så hvordan er FTX gået under med et hul på $8 milliarder? Jamen, det vender tilbage til handelsarmen Alameda. Selskabet led store tab midt i smitten efter Terra (og lige præcis DEN dødsspiral blev der skrevet om her). For at understøtte dette, så ser SBF nu ud til at have sendt lån til selskabet fra FTX. Til gengæld for disse lån blev FTT accepteret som sikkerhed.

Du ved, den samme FTT, som blev oprettet af SBF og tilbyder minimal nytteværdi udenfor FTX. Ikke blot det, men tokenet er utroligt illikvidt. Og selvom det er uklart lige nu, så ser det ud til, at en del af de midler, der blev sendt til Alameda – sikret af dette FTT-token – var klienternes aktiver.

Dernæst afslørede en rapport fra CoinDesk, at balancen hos Alameda var smækfyldt med FTT – til mere end hvad møntens markedsværdi var (husk, FTT blev oprettet af SBF og tilbød minimal nytte uden for FTX). Katten var ude af sækken. Binances direktør Zhao (CZ) spottede denne kat og valgte at dumpe Binances besiddelser til en værdi af mindst $580 milliarder.

Dette var fatalt for Alameda og FTX, da hele økosystemet blev understøttet af dette FTT-token. Og så kom Alamedas administrerende direktør Caroline Ellisons tilbud om at købe hele baduljen for $22 pr. token.

CZ tog ikke imod dette tilbud. Da hun blev spurgt, hvorfor hun var tilstrækkeligt bekymret til at tilbyde at købe tildelingen til $22 pr. token i en OTC-transaktion, så havde SBF nedenstående at sige.

Der gik ikke længe, før sluserne åbnede sig. Salget steg, og da dette var et så illikvidt token, så kollapsede FTTs pris. Dette reducerede FTT-sikkerheden, som FTX havde, til at blive værdiløs og skabte et misforhold i FTX’s aktiver og passiver. Med andre ord kunne klienternes midler ikke matches. Game, set, match.

Og så ophørte udbetalingerne, hvorefter nødforhandlingerne om en redningsaktion begyndte, hvilket dog i sidste ende mislykkedes.

Regulering redder amerikanerne

Og ja, det hele foregår fra Bahamas. USA’s strenge lovgivningsmæssige rammer drev SBF til Caribien, hvilket tvang ham til at oprette et mere konservativt datterselskab, FTX US, i staterne. Det selvsamme FTX US, som er fuldt ud likvid, behandler alle udbetalinger og ikke er blevet fanget af noget af dette.

Binance, som dernæst næsten overtog FTX midt i kriseforhandlingerne, har også et separat datterselskab i USA af regulatoriske årsager. Selskabet var endda under undersøgelse for hvidvaskning af penge i 2021. SBF er selv genstand for en igangværende undersøgelse fra SEC om hvorvidt FTX US-udbuddet tæller som værdipapirer, selvom dette dog forekommer overflødigt set i sammenhæng med de senets begivenheder fra de sidste par dage.

Og dette er som en person, der tidligere har været temmelig kritisk overfor den hastighed, hvormed tilsynsmyndighederne har bevæget sig, skal dette bemærkes.

I lighed med dommere i en fodboldkamp, så stopper folk sjældent op for at takke tilsynsmyndighederne. Men der er dog ikke desto mindre mange amerikanske kunder derude i dag, som skylder dem en stor tak.

Invester i kryptovaluta, aktier, ETF'er og meget mere på få minutter med vores anbefalede mægler, eToro

10/10
67% of retail CFD accounts lose money