Hvordan klarede aktieindeks sig i 2022? Hvad næste for 2023?

Af:
op Jan 6, 2023
Listen to this article
  • $18 billioner blev afskåret fra globale aktiemarkeder i 2022.
  • S&P 500 har kun givet negative år i træk to gange inden for de sidste 80 år.
  • Det britiske indeks FTSE 100 et af de meget få indekser, der gav positive afkast sidste år.

MSCI All-Country World Index er et aktiemarkedsindeks, som sporer tæt på 3.000 aktier på tværs af 48 udviklede og vækstmarkedsøkonomier. Det er så tæt på en global aktiemarkeds repræsentant som vi kan komme, og derfor giver det at se på dets afkast et godt billede af, hvordan livet har været for aktieinvestorerne.

Siden 1987 har indekset i gennemsnit givet et afkast på 8,24%. Det kraftige tal viser styrken af den passive langsigtede investering. Men dette tal er dog kun et gennemsnit, og 2022 var alt andet end gennemsnitligt. En voldsom inflation, en krig i Europa og en overgang til et klima med høje renter har trukket markederne drastisk nedad.

Er du på udkig efter hurtige nyheder, gode tips og markedsanalyser? Tilmeld dig Invezz' nyhedsbrev i dag.

Globale aktier taber 18 billioner USD i 2022

I år faldt indekset med 20%, da næsten $18 billioner blev slettet fra globale aktieværdier. Det er det værste fald siden 2008, hvor der dengang var et faldt på mere end 43%.

Vil afkastet være negativt igen i 2023?

Hvis vi flytter vores fokus til S&P 500, som fortsat er en stærk repræsentant for aktiemarkedet – og som vi har et større udvalg af data for – så kan vi nu se kigge over det sidste århundrede for at vurdere, hvor almindeligt det er at se på hinanden efterfølgende år med negative afkast.

Kun to gange i løbet af de sidste 80 år har vi set på hinanden efterfølgende år med negative afkast. Det første var 1973/1974, hvor indekset gav henholdsvis -17,4% og -29,7%, og så igen i 2000, 2001 og 2002, hvor indekset faldt med henholdsvis 10,1%, 13,0% og 23,4%.

Så selvom på hinanden efterfølgende år med negative afkast er usandsynlige, så er det dog ikke uhørt. Desuden er det nuværende miljø helt unikt – måske er det kun 1970’erne, der giver noget af en rimelig sammenligning – i og med at vi bekæmper en høj inflation med aggressive rentestigninger midt i en global energikrise.

Et yderligere kig på, hvor unikt miljøet er, når man inkluderer obligationsmarkedet. Kun fem gange i historien er S&P 500 og den 10-årige statsobligation faldet i samme år: 1931, 1941, 1969, 2018 og 2022.

Chokket i 2022 blev yderligere forstærket af det faktum, at begge disse målinger aldrig tidligere er faldet med mere end 10 %. Både aktiemarkedet og obligationsmarkedet blev fuldstændig hærget i år, og det er noget, vi næsten aldrig ser.

Hvilke indekser klarede sig bedst i 2022?

Det var et grimt billede over hele linjen i 2022. Det europæiske Stoxx 600, som står for omkring 90% af markedsværdien på det europæiske marked i 17 lande, faldt med næsten 13%. Det tyske DAX var det samme med et fald på 12,3%, mens det franske CAC 40 faldt med 9,5%.

FTSE 100 stikker dog ud fra flokken med en lille gevinst på 1,2%. Det britiske indeks overleverede stormen fra tre premierministre og en kvælende leveomkostningskrise sidste år. Dette er dog muligvis ikke repræsentativt, idet råvarerelaterede gevinster presser indekset opad, samt et ekstremt svagt pund, der øger salget i det, der er et meget eksporttungt indeks.

Ellers er der ikke meget positivitet at vælge imellem. De asiatiske aktier var på samme måde, hvor både Hongkong og de kinesiske indekser styrtdykkede, hvor sidstnævnte kæmpede en ekstra kamp med strenge nedlukninger og forstyrrende protester i løbet af året.