Teknologi fyringer fortsætter, men beskæftigelsen er fortsat stærk

Af:
op Jan 6, 2023
Listen
  • Salesforce er den seneste teknologivirksomhed, der skærer ned og afskediger 10% af arbejdsstyrken.
  • Men teknologisektoren er lille og super følsom overfor rentestigninger.
  • Arbejdsmarkedet er generelt fortsat stramt - faktisk for stramt, da inflationen fortsat er høj.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheder for de seneste opdateringer >

I et brev til personalet onsdag meddelte det amerikanske softwarefirma Salesforce, at det ville skære ned med 10% af dets arbejdsstyrke. Nedskæringen svarer til tæt på 8.000 arbejdspladser. Salesforce aktien steg 3% i kølvandet på nyheden. Den var blevet halveret i løbet af et forfærdeligt 2022.

Er du på udkig efter signaler og advarsler fra professionelle handlere? Tilmeld dig Invezz Signals™ GRATIS. Det tager 2 minutter.

Nyheden har kastet en yderligere mørk sky over forventningerne indenfor teknologisektoren, som har oplevet masser af fyringer på det seneste. Meta var en af de tidligere, og mest profilerede af disse, der afskedigede 11.000 medarbejdere i november. Men Twitter, Stripe, Amazon og Doordash har også afskediget tusindvis af medarbejdere i løbet af de sidste par måneder.

Derfor er dette ikke er så stor en sag

Copy link to section

Selvom nyheden er bekymrende for teknologivirksomheder – og medarbejderne – er det fortsat vigtigt at bevare overblikket, når man vurderer økonomien som helhed.

Teknologisektoren er notorisk volatil og følsom overfor rentesatser. Netop fordi mange virksomheder ikke giver et overskud, så værdsætter investorerne i stedet disse virksomheder ved at fratrække det forventede cashflow i fremtidige år tilbage til nutiden. Derfor er den rentesats, som disse pengestrømme tilbagediskonteres til, af afgørende betydning.

Derfor har teknologiaktierne mærket smerten, idet renten stiger hurtigere end Harry Kanes VM-straffespark mod Frankrig. Fra 0% til over 4% på mindre end et år, og med Federal Reserve, der fastholder, at flere renteforhøjelser er nært forestående , mens den kæmper for at begrænse inflationen, så er værdiansættelserne styrtdykket.

Et kig på Nasdaq , som er aktieindekset rettet mod teknologiaktierne, afslører omfanget af skaderne indenfor teknologsektoren. Det faldt 33% sidste år, hvilket er det største fald siden det faldt 42% i 2008.

Tekniksektoren er lille, men arbejdsmarkedet er generelt sundt

Copy link to section

Men teknologisektoren udgør kun omkring 2% af den amerikanske økonomi. En anden måde at sige dette på er denne: Selvom Salesforces afskedigelse af 8.000 medarbejdere lyder forfærdeligt, så er der over 150 millioner ansatte alene i USA.

Arbejdsmarkedet er samlet set fortsat stærkt. Så stærkt faktisk, at det næsten er et problem – for at inflationen skal kunne tøjles, så skal der simpelthen ske en opblødning på arbejdsmarkedet. Teknologiområdet er som sagt ekstra rentefølsomt, men det er ikke så ekstremt i andre sektorer.

I går viste de amerikanske jobtal, at jobåbningerne faldt mindre end forventet, hvilket yderligere understreger, hvor stramt det samlede marked fortsat er. “Arbejdsmarkederne er stadig for pokkers varme for politikere,” sagde Chirstopher Rupkey, der er cheføkonom hos FWDBONDS i et interview med Reuters. “Fed embedsmændene vil ikke være sikre på, at deres valutapolitiske stramning fungerer før efterspørgslen efter ansættelser begynder at aftage sig.”

Rapporten afslørede også, at der er 1,74 jobåbninger for hver eneste ledig – ikke ligefrem et billede af intens krise.

Hvad er det næste?

Copy link to section

Alle øjne er fortsat rettet mod Federal Reserve, som i sidste måned udtalte, at renterne kunne fortsætte med at stige op til 5,1%. Med et stramt arbejdsmarked og vedvarende efterspørgsel, så ser det ud til, at dette tal simpelthen skal rammes.

Den uheldige virkelighed er, at hvis inflationen skal tøjles til moderate niveauer – og Fed er fast besluttet på at trække den tilbage til målet på 2% – så skal noget af smerten på det teknologiske arbejdsmarked fordeles ud i økonomien.

Indtil videre er det kun high beta-teknologisektoren, der er begyndt at afskedige medarbejdere.

Aktier Børser Makroøkonomi