Store 5 olieselskaber banker næsten 200 milliarder dollars i overskud i 2022, 22 millioner dollars i timen

Af:
op Feb 9, 2023
Listen
  • Vestens fem største olieselskaber opnåede tilsammen $196,3 milliarder i overskud i løbet af 2022.
  • Aktionærerne har modtaget store udbytter og betydelige aktietilbagekøb som følge af denne rekordstore profit.
  • Tallene kommer midt i en krig i Europa og leveomkostningskrise, da mange kræver ekstra skat på overskuddet.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google News for de seneste opdateringer >

Hvad er det man siger om, at livet ikke er retfærdigt?

I en pille, der er temmelig hård for mange mennesker at sluge, så har de store olieselskaber annonceret en rekordhøj indtjening for 2022, og det i et år, hvor verden stod overfor en af sine hårdeste udfordringer i lang tid.

De fem største vestlige virksomheder indkasserede $196,3 milliarder. Dette svarer til ca. $22,4 millioner i timen.

Overskud knuser rekorder

Tallene slog alle rekorder. Hvis de førnævnte $196,3 milliarder var et BNP, så ville det være placeret som nummer 57. i verden.

Tallene kom efter et år, hvor olie- og energipriserne steg i vejret efter Rusland invaderede Ukraine i februar 2022. Jeg har sammenlignet tallene med 2021 på nedenstående diagram for at vise omfanget af stigningen i indtjeningen i år.

Indtjeningen lå også betydeligt over 2008-tallene, idet oliepriserne steg til $142 pr. tønde, hvilket er 30% over sidste års gennemsnitspris. De aggressive omkostningsbesparelser under pandemien var med til at forøge tallet denne gang.

I tilfældet med Exxon (NYSE:XOM), så sagde administrerende direktør i en erklæring, at “de kontracykliske investeringer vi foretog før og under pandemien leverede den energi og de produkter, som folk havde brug for, da økonomierne igen begyndte at komme sig”.

Den samlede indtjening og cashflow steg temmelig markant fra år til år. Så det stammede virkelig fra en kombination af stærke markeder, stærk gennemstrømning, stærk produktion og en rigtig god omkostningskontrol

Exxons økonomidirektør Kathryn Mikells

Krav om højere skatter

Beyoncé stillede engang spørgsmålet “Hvem styrer verden?” før hun konkluderede, at det var “pigerne”. Hun tog fejl. Det er olie.

De chokerende profitter kommer på et tidspunkt, hvor verdensøkonomien er i krise, og en krig er i gang i Europa , og er nu ved at blive et politisk spørgsmål. Joe Biden tog sigte mod det kæmpe overskud i sin State of the Union-tale i denne uge:

I har måske bemærket, at de store olieselskaber netop har rapporteret om et historisk stort overskud. Sidste år tjente de $200 milliarder midt i en global energikrise. Det er vanvittigt.

Joe Biden i denne uge

Der har været et voksende krav om at indføre uventede skatter på de store overskud – krav, som kun vil blive endnu større efter disse indtjeningsafsløringer.

Exxon sagde, at det pådrog sig et slag på 1,3 milliarder dollars i indtjeningen i fjerde kvartal som følge af en usædvanlig EU-skat, der blev indført i fjerde kvartal sidste år, samt nedskrivninger af aktiver. Branchen tager dog ikke den usædvanlige skattefortælling uden kamp. Exxon sagsøger nemlig EU, idet der hævdes, at niveauet ligger uden for EU’s juridiske beføjelser.

Aktietilbagekøbene og udbyttet stiger

En stor del af frustrationen skyldes, at olieselskaberne ikke formår at øge produktionen og i stedet sender overskuddet til aktionærerne i form af udbytte eller aktietilbagekøb. Biden har været særlig kritisk overfor denne beslutning.

Den amerikanske præsident har hævdet, at “for lidt af denne profit” blev brugt til indenlandske produktionsstigninger med det mål at holde benzinpriserne nede, og især sidste sommer, da inflationen rasede og benzinpriserne steg.

I stedet brugte de disse rekordoverskud til at købe deres egne aktier tilbage, og til at belønne deres administrerende direktører og aktionærer.

Joe BidenMere

Et kig på aktiekurserne for sådanne virksomheder viser effekten af en sådan praksis. I sammenligning med dette mistede S&P 500 indekset næsten 20% af sin værdi i 2022.

Aktionærerne er glade. Lederne er glade. Men det er der ikke mange andre der er.

Dette er med andre ord en dyster måde at opsummere det faktum, at det har været et temmeligt hårdt år for mange folk.