Kursnedsættelser kommer i 2024 – men ikke så hurtigt, som du tror. Hvad betyder det for markederne?

Af:
op Dec 14, 2023
Listen
  • 2024 er nu sat til at blive 'duens år', som bekræftet af Federal Reserve i sin rentemeddelelse.
  • Men hvad betyder det for alle involverede - især aktiemarkedet og valutahandlere?
  • Vi ser på virkningerne af FOMC-meddelelsen for forskellige markeder og eksperters forudsigelser.

Følg Invezz på TelegramTwitter og Google Nyheder for de seneste opdateringer >

Den 13. december holdt Federal Reserve den amerikanske rente stabil på 5,25 til 5,5 procent i overensstemmelse med markedets forventninger. Den medfølgende Federal Reserves opsummering af økonomiske fremskrivninger for det kommende år viste dog minimum tre rentenedsættelser planlagt til næste år – og muligvis flere – med henblik på at få renten fra 5,5 % procent til omkring 4,4 procent i december 2024.

Er du på udkig efter signaler og advarsler fra professionelle handlere? Tilmeld dig Invezz Signals™ GRATIS. Det tager 2 minutter.

Det vil blive fulgt op af endnu flere rentenedsættelser i 2025, 2026 og frem, med henblik på at få renten op på omkring 2,5 procent – mere end halvdelen af, hvad den er nu.

Nemt gør det?

Copy link to section

På trods af hvor betydelige nedsættelserne lyder, ser de ud til at være planlagt som langt mere gradvise end deres forgængers rentenedsættelser var, som førte til, at Fed hævede renten med 5,5 procentpoint hele 11 gange på 18 måneder, i skarp kontrast til de tre procent på næsten 5,5 procentpoint. tre år skitseret i går af Fed.

Markederne ser også ud til at være mistænkelige på trods af det ‘højere i længere tid’-afbud, som centralbanker rundt om i verden har gentaget i over et år nu. Flere analytikere forventer mindre gradvise, mere aggressive nedskæringer, da leveomkostningerne fortsætter med at bide for flere lande.

Hvordan påvirkede FOMC-meddelelsen forskellige markeder?

Copy link to section

Amerikanske indeks har ikke overraskende klaret sig godt siden meddelelsen, hvor Dow Jones, S&P 500 og Nasdaq alle nåede deres højeste punkt i mere end et år. Dow Jones steg til et rekordhøjt niveau på over 37.000,00 den 13. december, S&P500 til 14.707,00 for første gang siden starten af 2022 og Nasdaq til 14.733,96.

I valutamarkedet så dollaren nedad i kølvandet på meddelelsen, hvor USD/CHF-parret faldt til 0,8670, mens AUD/USD nåede over 0,6660. Kablet har i mellemtiden også holdt sig stærkt over for Fed, hvor GBP/USD handles til 1,2650 om morgenen den 14. december.

Inden for råvareområdet glædede både olie- og guldpriserne – som ofte kan være diametralt modsat – sig over for dollaren. De tidlige morgenmarkeder den 14. december oplevede guld handlet op med næsten tre procent for at handle over $2000 for første gang i et stykke tid. Også Brent-olie – som har været under pres på det seneste – trendede opad til at nå $75 pr. tønde.

Så renten falder nu?

Copy link to section

Ikke helt – og der er nogle, der mener, at rentesænkning – på trods af at den almindelige borgers pengepung skriger efter det – simpelthen ikke kommer til at ske alt for tidligt.

“Inflationssamtalen er langt fra slut,” siger Allan Gray-porteføljeforvalter Thalia Petousis. Hun siger at:

I et miljø med modstandsdygtige amerikanske forbrugere og virksomheder, kombineret med anden runde inflationschok, er det passende for Federal Reserve at holde renten højere i længere tid. Dette er en ubehagelig sandhed for de amerikanske obligations- og aktiemarkeder, som begge fik et stort slag i tredje kvartal i år. En anden erkendelse, som markedet måske endelig er ved at vågne op til, er, at det offentlige forbrug er uforsigtigt højt og ikke viser tegn på fald. I USA er enorme udgifter til sundhedspleje, militære forsvarsudgifter og nylige produktionssubsidier igen brudt igennem gældsloftet. Ifølge Federal Reserves egne skøn kan denne amerikanske statsgæld være praktisk talt ubrugelig i de kommende årtier, hvilket spillede en rolle i deres seneste kreditvurderingsnedgradering til under AAA af Fitch. Sådanne hensynsløse udgifter og globalt forhøjede offentlige underskud tager pengepolitikken som gidsel, da renten skal holdes høj for at holde de inflationære virkninger af overdrevne udgifter i skak.”

Denne artikel er oversat fra engelsk ved hjælp af AI-værktøjer, og derefter korrekturlæst og redigeret af en lokal oversætter.

AUD CHF GBP Råolie USA USD Aktier