Venäjän rupla saavutti seitsemän vuoden huippunsa, mikä korostaa lännen pakotteiden epäonnistumista

Ohi:
päälle kesä 30, 2022
  • Rupla putosi alun perin 40 % Ukrainan hyökkäyksen ja pakotteiden jälkeen, mutta on noussut voimakkaasti.
  • Rupla niin vahva, että Venäjän keskuspankki yrittää heikentää sitä, koska pelkää sen vaikuttavan vientiin
  • Ruplan vahvistuminen on valetta, mutta korostaa silti länsimaiden pakotteiden epäonnistumista, väittää Ashmore

Ei ole mikään salaisuus, että dollari on menestynyt paremmin suhteessa muihin valuuttoihin, kuten kirjoitin täällä, kun tunsin sen rasituksen lomallani Ecuadorissa (joka käyttää USD:tä) viime viikolla. Dollari saattaa murskautua reaalihyödykkeisiin verrattuna inflaation kierteessä, mutta suhteessa muihin fiat-valuuttoihin se on ollut erittäin vahva.

Dollari-indeksi (DXY), joka mittaa dollaria suhteessa ulkomaan valuuttakoriin, on tänä vuonna noussut 9 %.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Tämän vahvan dollarin taustalla on siis aivan hätkähdyttävä tosiasia, että Venäjän rupla nousi viime viikolla seitsemän vuoden huipulle USD:tä vastaan. Joo – se sama Venäjän rupla, jonka oli tarkoitus heiketä tuntemattomaksi lännen maata vastaan asettamien taloudellisten pakotteiden seurauksena.

Palataanpa maaliskuuhun, jolloin Joe Biden sanoi:

Näiden ennennäkemättömien pakotteiden seurauksena rupla melkein muuttuu välittömästi raunioksi

Presidentti Joe Biden, 26. maaliskuuta 2022

Hmmm. Vilkaisu kaavioon osoittaa, että vaikka rupla tunsi aluksi Bidenin ja muiden pakotteiden rasituksen, se on elpynyt merkittävästi sen jälkeen. Venäjän tunkeutuessa Ukrainaan 24. helmikuuta rupla laski 46 % 12 päivässä ja 1 USD saattoi nettouttaa 139 ruplaa. Sen jälkeen rupla on kuitenkin vahvistunut massiivisesti, nykyiseen tasoon, 38 % enemmän kuin vuotta aiemmin ja kurssi 54 ruplaa dollarilta.

Miksi rupla on ollut niin vahva?

Arvioin, oliko rupla lyhytmyynnin arvoinen täällä 29. huhtikuuta , jolloin sen kauppahinta oli 73 ruplaa dollarilta, takaisin hyökkäystä edeltäneiden tasojen yli. Tein sen johtopäätöksen, että Putinin ruplan manipulointi oli liian voimakasta, ja siksi sen lyhytmyynti olisi liian riskialtista.

Mielestäni (Putinin manipulointi) on liian kohtuutonta tässä. Kaikkein vaikuttavin on Putinin yritys pakottaa ”epäystävälliset maat”, mukaan lukien kaikki Euroopan unionin valtiot, maksamaan kaasusta ruplissa.

Yllä oleva on juuri sitä, mitä on tapahtunut. Kaasun hintojen noustessa Venäjä kerää huimaa voittoa. On sekä ironista että surullista, että suurin osa tästä tulee EU:sta, alueelta, joka samanaikaisesti iskee Venäjää pakotteilla.

Vaikka Eurooppa pyrkii vähentämään tätä riippuvuutta, taloudellinen tosiasia on, että maa ei voi yksinkertaisesti lopettaa öljyntuontiaan yhdessä yössä. Jopa toukokuun öljysaartoon sisältyy poikkeuksia, kuten putkistojen kautta toimitettu tuonti, josta taistelivat sisämaavaltiot, joilla oli vain vähän vaihtoehtoisia lähteitä (ajatellen Unkaria ja Sloveniaa).

Mutta tämä tuonnin vähentäminen vie aikaa, ja vaikka länsimaat tuovat vähemmän öljyä Venäjältä, ennätyshinnat tarkoittavat, että voitot ovat aiempaa korkeammat ja Venäjän valuuttavarannot ovat terveissä tasapainossa.

Pääoman hallinta ja pakotteet

Kaikki ei johdu öljystä.

Vielä on ironista, että pakotteet auttavat tässä. Venäläiset eivät voi pakotteiden vuoksi tuoda samoja tavaroita kuin aiemmin, eli vähemmän ruplaa lähetetään ulkomaille ja valuuttakurssi vahvistuu entisestään.

Mutta jos ajattelet tätä hetken, se tukee edellisessä artikkelissa esitettyä kantaani – että tämä ruplan vahvuus on väärennös ja suunniteltu valuuttakurssi. Toki rupla on vahva, mutta kuka käy kauppaa sillä? Venäjän pääomavalvonta on ollut tiukkaa hyökkäyksen alkamisesta lähtien, ja vaikka sitä nyt löysätään ruplan oikaistua olkapäitään ja alettua vahvistua, ruplan kaupankäynnillä on edelleen merkittäviä esteitä.

Jos joku ei voi vapaasti käydä kauppaa sillä ja jos venäläiset eivät voi ostaa vapaasti tuontitavaraa, niin mitä järkeä siinä on edes olla vahva? Se ei todellakaan ole totta, eihän?

Loppuajatukset

Nyt ollaan siinä vaiheessa, että rupla on niin ”vahva”, että Venäjän keskuspankki yrittää aktiivisesti heikentää sitä peläten viennin kohdistuvan negatiivisesti. Keskuspankki on nostanut korkotasoa 20 prosenttiin pakotteiden vaikutusten torjumiseksi, ja se on sittemmin laskenut korkoa kolme kertaa, nyt 11 prosenttiin.

Ajatus oli selvä: murskata Venäjän talous väkivaltaisesti… he eivät onnistuneet. Ilmeisesti niin ei käynyt

Presidentti Putin viime viikolla Pietarin kansainvälisessä talousfoorumissa

Vaikka tätä vahvuutta valmistetaan, yllä oleva Putinin lainaus on kuitenkin totta. Hänen kontrollinsa ja manipulointinsa ovat auttaneet torjumaan lännen parhaat aikeet tankata Venäjän valuutta. Niin kauan kuin Eurooppa jatkaa öljyn ostoa Venäjältä, niiden pakotteilla ei ole vakavaa painoarvoa.

Surullisin tilasto niistä kaikista? Eurooppa on käyttänyt huomattavasti enemmän Venäjän energiaan sotatoimien rahoittamiseen kuin se on lähettänyt apua Ukrainalle. Ei ole liioittelua sanoa, että pakotteita koskeva lähestymistapa on ollut katastrofi.

Sijoita kryptoon, osakkeisiin, ETF:iin ja muihin muutamassa minuutissa suosittelemamme välittäjän avulla., eToro
10/10
67% of retail CFD accounts lose money