Ovatko markkinat saavuttaneet pohjan? Jos ei, milloin karhumarkkinat loppuvat?

Ohi:
päälle elo 15, 2022
Listen to this article
  • Markkinat ovat elpyneet vuoden ensimmäisen puoliskon aikana
  • Osakemarkkinoiden alenema huipusta alareunaan on -24 %, kun se historiallisesti on ollut keskimäärin -33 %.
  • Ashmoren mukaan nyt on hyvä aika ostaa useiden makromuuttujien aiheuttamasta epävarmuudesta huolimatta.

Miksi asiat ovat muuttuneet tänä vuonna niin karheiksi? Onko äskettäinen pomppiminen signaali pohjasta vai milloin se loppuu? Mikä on elämän tarkoitus?

Kolme suurta kysymystä. Vaikka en olekaan niin varma pääsenkö viimeiseen niistä tänään, käsitellään ainakin kahta ensimmäistä.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Miksi karhumarkkinat ovat käynnissä?

Otetaan kokonaisuudesta se helpoimmin vastattava. Miksi -kysymykseen on helppo vastata. Markkinat ovat syklisiä, eikä se, mitä näemme nyt, poikkea aiemmista vuosikymmenistä. Talouden nousu- ja laskusuhdanteet ovat kaikkien tiedossa, ja vuoden 2008 romahduksen jälkeen markkinoilla on ollut tasaista. Yli vuosikymmenen kestänyt noususuhdanne on ollut pelkästään nousujohteinen.

Piirsin osakemarkkinoiden tuoton ja viimeisten 100 vuoden taantumien välille. Alla olevassa kuvassa on esitetty, kuinka kauan viimeaikainen noususuhdanne kesti verrattuna aiempiin sykleihin.

Niinpä… ei ole mikään yllätys, että isä lama kolkutteli ovillamme. Kuten opettajasi sen jälkeen, kun sinut on potkittu tunnilta, koska olet heittänyt luokkatoverisi urheiluvaatteet katosta roikkuvan projektorin päälle, hän oli aina matkalla jossain vaiheessa (vain outo hypoteettinen olettamus).

Mutta miksi juuri nyt?

Rahan painattaminen ja inflaatio

Joillakin ihmisillä on tapana syödä, nukkua, seurustella tai pysyä hengissä. Jos kuulut johonkin näistä luokista, olet todennäköisesti huomannut, että asiat ovat kalliimpia, koska inflaatio hillitsee taloutta.

Tämä johtuu useista tekijöistä. Venäjän sota ei auta – energian hinnat ovat nousseet hulluna ja öljytilanne on selvästi vaikuttanut voimakkaasti. Inflaatio kiihtyi kuitenkin paljon ennen kuin Putin hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa.

Taustalla on myös toimitusketjuongelmia, jotka tukahduttivat tarjonnan ainoalla luonnollisella ”ratkaisulla” hintojen nostamiseen kysynnän pysähtyessä.

Kuitenkin setä Jerome on suurin tekijä. Eli Jerome Powell ja Yhdysvaltain keskuspankki (Federal Reserve), jotka painoivat enemmän Yhdysvaltain dollareita kuin koskaan historian aikana. Tämä kvantitatiivisena keventämisenä tunnettu ohjelma pumppaa rahaa talouteen kysynnän ja kasvun simuloimiseksi.

Tietenkin rahan lisääminen tarkoittaa, että olemassa olevan rahan arvo laskee. Mitä juuri tapahtui. Ja jos raha on vähemmän arvokasta, tavarat ovat arvokkaampia. Bingo. Joskus asioita ei tarvitse tehdä liian monimutkaiseksi.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Vaikka rahan painattaminen oli hyvä ja hyvä saada talous takaisin jaloilleen pandemian jälkeen, painettu dollari on niin suuri, että inflaatio on karannut hallinnasta.

Fedin vastaus tähän on se, mikä on sittemmin aiheuttanut markkinoiden romahtamisen. Inflaation hillitsemiseksi likviditeettiä on vedettävä pois taloudesta sen sijaan, että sitä lisättäisiin kuten ennen. Tämä tarkoittaa, että määrällinen keventäminen on ohi, ja sen sijaan meitä iskee koronnosto. Tämä nostaa lainakustannuksia, mikä hidastaa talouskasvua. Myös luottokorttivelkojen, autolainojen, henkilökohtaisten lainojen ja niin edelleen kustannukset kasvavat.

Fed on nostanut korkoja neljä kertaa tähän mennessä tänä vuonna. Tällä hetkellä korot ovat 2,25/2,5 %. Tällä hetkellä näyttää todennäköiseltä, että syyskuussa nähdään uusi nousu huolimatta tällä viikolla ilmoitetusta hieman alhaisemmasta inflaatiolukemasta.

Milloin karhumarkkinat loppuvat?

Tämä on todella biljoonan dollarin kysymys.

Katsotaanpa tätä ensin historiallisesti. Keskimääräinen nosto karhumarkkinoilla toisen maailmansodan jälkeen (heitetään pois suuri lama ja kaikki muu ennen sotaa) on – 33%. Tämän vuoden huipusta pohjaan – nosto oli alimmillaan sävy yli – 24 %.

Mutta kyseinen ilmapiiri on jokseenkin ainutlaatuinen, koska rahan painamisen mittakaava on niin suuri. Viime kädessä takaisin palautumisen ajoitus (olettaen, että palautumista ei ole jo tapahtunut) ohjaa Fedin toiminta.

Jotkut analyytikot uskovat, että inflaatio on saavuttanut huippunsa, mutta suurin osa odottaa lisää kipua. Tämä voi tarkoittaa uusia koronnostoja ja talouden taantumista entisestään. Kun nämä nousut leviävät talouteen, tulosennusteet laskevat ja taantuma iskee (tai iskee kovemmin, jos haluat sanoa, että olemme jo siellä). Keskeiset kysymykset ovat sitten:

”Kääntyykö Fed ja käynnistääkö se taas rahan painattamisen?”

Todennäköisesti politiikka tulee tässä kuvaan. Älä unohda lähestyviä välivaaleja tai Joe Bidenin historiallisen alhaista kannatusarvoa. Olennaista on myös se, että Powell ja Fed eivät silti halua aiheuttaa ilkeää taantumaa, vaikka ne aikovatkin alentaa inflaatiota hinnalla millä hyvänsä.

Palauttaako Fed rahan painattamisen takaisin?

Asunto-, työttömyys ja inflaatiotiedot (jälleen) voisivat kaikki heittää kapuloita rattaisiin. Toinen epävakaa tilanne on Venäjän sota – Putin voisi tehdä jotain, mikä saattaisi koko asian sekaisin. Öljy liittyy olennaisesti Ukrainan tapahtumiin, ja kirjoitin pari kuukautta sitten siitä, kuinka keskeinen öljy voi olla markkinoiden pohjan ajoituksen kannalta.

Vastaus – jota et halua kuulla, vaikka se on oikea – on, että kukaan ei tiedä olemmeko pohjassa. Tässä sekoituksessa on yksinkertaisesti liikaa makromuuttujia. Minulla on sisäinen tunne, että meillä on enemmän verta annettavana, mutta minulla oli myös sisäinen tunne, että Leicester putoaisi vuonna 2016, ja yhdeksän kuukautta myöhemmin he voittivat Valioliigan.

Vielä on hyvä aika ostaa

Sanon sen, että yksi asia, jonka tiedämme varmasti, on se, että tämän mittakaavan laskujen jälkeen on historiallisesti hyvä aika ostaa. Sinun tarvitsee vain selata yllä olevaan S&P -kaavioon nähdäksesi tämän. Toki – nosto voi olla todella ikävä, ja ehkä jopa annamme 33 % enemmän.

Mutta kääntöpuolena on se, että riittävän pitkällä aikahorisontilla se nousee lähes taatusti sen yläpuolelle lähivuosina – etenkin kun otetaan huomioon, että Fed ei todennäköisesti jää sivuun, jos asiat menevät todella huonosti. Henkilökohtaisesti, kun olen parikymppinen, eikä suuria ostoja ole suunnitteilla lähivuosina, olen tyytyväinen riskin ja tuoton väliseen suhteeseen, ja kun historia on puolellani ja aikajänteeni on selkeä, se on minulle sopiva.

Mielestäni tämän tarkastelu odotusarvon näkökulmasta on hyödyllistä. Kun aikahorisontti on riittävän pitkä – ja se on avain – on hyvä aika ostaa. Kaikki ovat kuitenkin erilaisia, ja heillä on erilaiset taloudelliset tavoitteet, riskinsietokyky ja aikahorisontti. Jos aikahorisontti ei ole pitkäaikainen, tilanne on aivan toinen. Tai tiivistääksemme edellä mainitun artikkelin kolmeen sanaan: En tiedä.