Syväsukellus: Miksi Bitcoin korreloi niin paljon osakemarkkinoiden kanssa?

Ohi:
päälle Oct 18, 2022
Listen to this article
  • Bitcoinin korrelaatio osakemarkkinoiden kanssa on noussut valtavasti tänä vuonna
  • Molempia liikuttavat Yhdysvaltain keskuspankin suunnitelmat koroista
  • Bitcoin ei ole koskaan aiemmin kokenut taantumaa, minkä sijoittajat jättävät huomiotta, analysoi Dan Ashmore

Vuosi on ollut markkinoilla vähintäänkin myrskyisä.

Mutta yksi asia, joka on mielestäni sekä laskeva että nouseva, on korrelaatio Bitcoinin ja osakemarkkinoiden välillä. Kuulostaa hauskalta, mutta anna minun selittää.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Härkämarkkinat Bitcoinille tarkoittaa irrottautumista osakemarkkinoista

Monet Bitcoinia kannattavat uskovat, että on vain ajan kysymys, ennen kuin Bitcoin irtoaa osakemarkkinoista, levittää siipiään ja ottaa itselleen tittelin “suojasatamasta”, joka on toistaiseksi ollut niin vaikeasti havaittavissa.

Epäilemättä tämä on käänteinen tapaus – Bitcoinin kovan tarjonnan yläraja, hallituksen valvonnan kiertäminen ja sen ainutlaatuinen kyky erottaa raha ja valtio tarkoittavat, että härän visio on houkutteleva.

Mutta tarkasteltaessa tietoja, korrelaatio Bitcoinin ja osakemarkkinoiden välillä on yhtä korkea kuin koskaan; tämä utopistinen (tai dystooppinen, ajatuksistasi riippuen!) tulevaisuus ei ole koskaan näyttänyt kauempana olevalta. Itse asiassa piirsin korrelaation vuoden alusta tähän päivään, ja tulokset kertovat kaiken (nörteille tiedoksi, että valitsemani mittari oli Pearsonin 6 kuukauden liukuva kerroin).

Niille, jotka eivät tunne korrelaatiota, kerroin 0 tarkoittaa, että ei yhteyttä. Esimerkiksi tiettynä päivänä syömiesi omenoiden ja Yhdistyneen kuningaskunnan pääministerin, Lizz Trussin, mielenmuutoksia koskevien kertojen välinen korrelaatio on (oletettavasti) lähellä nollaa.

Korrelaatio 1:n välillä on sen sijaan täydellinen. Joten juomiesi tuoppien määrän ja humalatilasi korrelaatio olisi lähellä + 1:tä. Tästä seuraa myös, että -1 on täysin negatiivinen suhde, joten juomiesi tuoppien määrän ja raittiutesi välinen korrelaatio on todennäköisesti lähellä -1:tä.

Mitä lähempänä lukua 1, sitä vahvempi suhde. Mitä lähempänä -1:tä, sitä vahvempi on suhde vastakkaiseen suuntaan. Ja nolla tai jossain lähellä sitä tarkoittaa, että merkityksellistä suhdetta ei ole. Joten se on liukuva asteikko -1:n ja 1:n välillä.

Katsotaanpa kaaviota Bitcoinin korrelaatiosta osakemarkkinoiden kanssa, lähentämällä vuoden 2022 ajanjaksoa.

Bitcoinin ja osakemarkkinoiden korrelaatio ei ole koskaan ollut korkeampi

Välittömästi on ilmeistä, että korrelaatio hyppäsi massiivisesti ylös tammi-helmikuun lopulla, ennen kuin se kiihtyi entisestään huhtikuussa. Itse asiassa se on ollut lähellä täydellistä yhtä suuren osan vuodesta, ja markkinat ovat jumissa.

Ja mitä ainutlaatuista tässä vuodessa on? No, korkoympäristö. Yhdysvaltain keskuspankki on saanut markkinat sekaisin aggressiivisella suhtautumisellaan korkoihin. Mitä korkeammalle korkotasolle noustaan, sitä enemmän taloudesta imetään likviditeettiä ja sitä laskevammaksi asiat muuttuvat. Jos vaeltelua on liikaa, tuloksena on t-sana: taantuma.

Yhdysvaltain keskuspankki on käynnistänyt uuden paradigman, kun inflaatio on kiihtynyt vuosikymmenen kestäneen rahan painattamisen, määrällisen keventämisen ja lähes nollakorkojen takia. Kun korona nosti kaiken tämän uudelle tasolle, inflaatio on mennyt villiksi. Korkoja nostetaan, kun Fed yrittää saada inflaation kuriin.

Joten haluan lisätä edelliseen kaavioon muuttujan, joka näyttää kiipeävän korrelaation Bitcoinin ja osakemarkkinoiden välillä. Katso liukuvaa korrelaatiota Fedin määrittämän koron kanssa:

Hmm. Ja muistakaa – Bitcoin lanseerattiin vasta vuonna 2009, vuosi sen jälkeen, kun maailmantalous romahti, kun pankkiirit menettivät juonen ja Yhdysvaltojen subprime-asuntolainakriisi laukaisi yhden kaikkien aikojen pahimmista rahoituskriiseistä. Markkinat ovat olleet suoranainen tempaus, jota seurasi yksi historian pisimmistä nousumarkkinoista. Tämä on ollut alhaisten korkojen (negatiivisten?) ja määrällisen keventämisen aikakautta, johon on kertynyt törkeitä omaisuusvoittoja.

Korona oli sama asia, ainoastaan steroideilla höystettynä. Yksi paljastavimmista kaavioista on alla – eilen julkaistusta analyysistäni rahan painattamisesta ja eriarvoisuudesta.

Ja sitten myös alla oleva kaavio, josta käy ilmi elvytystoimien laajuus verrattuna vuoteen 2008. Se on kuin vertaisi omenoita geneettisesti muunneltuihin ja suurennettuihin appelsiineihin.

Tässä yhteydessä on täysin järkevää, että korrelaatio on niin korkea. Korona huuhteli koko järjestelmän käteisellä, ja sitten tuli inflaatio. Nyt Fed aikoo imeä kaiken tämän takaisin – pahin mahdollinen uutinen markkinoille.

Ainoa millä todella on väliä juuri nyt on Jerome Powellin sana (kirjoitin äskettäin täällä markkinoiden riippuvuudesta). Markkinat reagoivat suoraan Powellin suusta tulevan koronnousun odotuksiin sekä kuukausittaiseen CPI-raporttiin.

Ja mikä on vanha sanonta? No, korrelaatiot menevät 1:een kriisin aikana. Sijoittajat pakenevat turvallisimpia mahdollisia omaisuuseriä ja jättävät kaiken likviditeetin vuoksi. Tämä on todellakin ensisijainen syy dollarin tämän vuoden valtavaan vahvuuteen, jota analysoin aiemmin tänä vuonna. Tämä kaikki liittyy toisiinsa.

Kun muistelen aiemmin tänä vuonna julkaistua analyysia dollarin vahvuudesta, yksi suosikkikaavioistani on alla oleva kaavio, jossa on esitetty dollarin vahvuus historiallisesti, kriisiajat korostettuna. Huomaatko mitään?

Bitcoinin ensimmäinen kriisi

Tässä taas ei ole mitään yllättävää:

Vaihe 1: Ennennäkemätön rahan painattaminen. Ne, jotka ovat kauempana riskispektristä (teknologiaosakkeet, Bitcoin, Dogecoin jne.), näkevät enemmän voittoja.

Vaihe 2: Inflaatio nousee seurauksena

Vaihe 3: Yhdysvaltojen keskuspankki harjoittaa aggressiivista korkopolitiikkaa inflaation hillitsemiseksi

Vaihe 4: Omaisuus myydään pois, ja riskispektrissä kauempana olevat (teknologiaosakkeet, Bitcoin, Dogecoin jne.) näkevät enemmän tappioita.

Ja – mikä tärkeintä – myyjät eivät syrji. Myynti on laajalle levinnyttä, joten korrelaatiot kasvavat, minkä näimme Bitcoinin kohdalla. Kyse ei välttämättä ole siitä, että osakemarkkinat johtavat Bitcoinia, vaan siitä, että molempia johtaa yksi muuttuja – Yhdysvaltain keskuspankki. Katso taas yllä olevaa kaaviota, jossa Fedin korko on verrattu S&P 500:n ja Bitcoinin väliseen korrelaatioon.

Ja tästä syystä olen lyönyt päätäni pöytään (onko tämä edes oikea ilmaisu?) koko vuoden yhdestä virheestä: väitteestä, että krypto ja Bitcoin ovat olleet tässä aiemminkin. Kannattajat väittävät, että tämä on vain viimeisin monista krypton laskuista.

Tuo ei ole totta. Bitcoin lanseerattiin tammikuussa 2009, mikä tarkoittaa, että tämä on ensimmäinen kerta, kun se on makrokarhumarkkinoilla. Edelliset kryptotalvet tulivat matalan koron keskellä, jossa kaikki oli maailmassa hyvin.

Tällä hetkellä on odotettavissa, että Lontoossa on tänä talvena sähkökatkoksia kylminä öinä. Suuret teknologiayhtiöt ovat pudottaneet osakekurssejaan yli 70 %. Ihmisillä on vaikeuksia saada maitoa ja leipää. Joten ei, krypto ei ole ollut tässä aiemmin. Taloudellisesti nämä ovat synkkiä aikoja. Krypto ei ole koskaan ennen nähnyt synkkiä aikoja.

Mitä tapahtuu seuraavaksi?

Tämä ei tarkoita sitä, ettenkö sanoisi krypton tekevän sitä, mitä se on aina tehnyt – nousevan takaisin. Sanon vain, että tämä ei ole ystävällinen kryptotalvi, tämä on täysin erilainen peto – makrotason verilöylyn ajama, ja korrelaatiot nousevat vastaavasti.

Palaan vielä tämän kappaleen avauskappaleeseen, kun sanoin, että Bitcoinin kasvava korrelaatio oli sekä nouseva että laskeva.

Pitkällä aikavälillä Bitcoinin on irrottauduttava, jotta se voi saavuttaa “tavoitteensa” eli tulla arvovarastoksi; irtautua hallituksen kontrolloimasta fiat-rahan maailmasta. Tätä on vaikea kiistää. Ja tässä mielessä on pettymys nähdä sen taivaanrantainen korrelaatio, joka on noussut niin paljon tänä vuonna. Varmasti Bitcoinilla on nolla toivoa pitkällä aikavälillä, jos se ei lopeta tätä likaista volatiliteetin tapaa sekä kieltäytymistä tehdä mitään pitämättä osakemarkkinoiden kädestä kiinni.

Syy, miksi sanon, että se on myös hieman nousujohteinen, on se, että se osoittaa, että Bitcoin on nyt valtavirran rahoitusvarallisuus. Aiempina vuosina Bitcoin ei korreloinut liikaa markkinoiden kanssa. Se oli nörttimäinen maaginen rahajuttu internetissä, jotain, mitä ystäväsi vanhempi sisarus kertoi sinulle grillijuhlissa.

Likviditeetti oli vähäistä, eikä se vaikuttanut laajemmin rahoitusmarkkinoihin.

Mutta nyt se on saapunut. Käyttöönotto on kasvanut räjähdysmäisesti. Se esitellään Dow Jonesin ja kullan rinnalla, kun tiedotusvälineet näyttävät päivittäiset markkinaliikkujat. Korrelaatio tukee tätä – se liikkuu osakemarkkinoiden mukana enemmän kuin koskaan aiemmin.

Seuraava askel on tuon korrelaation poistaminen. Ja kun tarkastellaan Bitcoinin perustekijöitä, jotka ovat enemmän hyödykkeitä kuin osakkeita (muuten Ethereumin vastakohta), sillä on siihen tarvittava rakenne. Todellinen kysymys on ymmärtävätkö ihmiset tämän ja alkavatko arvostaa sitä sellaisena.

Ja juuri tämä tekee siitä niin kiehtovan omaisuusluokkana. Emme ole koskaan ennen nähneet tällaista – eräänlaista digitaalisessa maailmassa elävää hyödykettä. Siksi sen tulosvalikoima on kiistatta laajempi kuin minkään muun omaisuuden.

Tapahtuipa mitä tahansa, siitä tulee hauska matka. Mutta luvut osoittavat, että tällä hetkellä Bitcoin ei ole muuta kuin osakemarkkinoiden lelu, jota heitetään ympäriinsä.