Iso-Britannia ”on nyt taantumassa” – Mitä seuraavaksi? Reaktio syyslausuntoon

Ohi:
päälle marras 17, 2022
Listen to this article
  • Britannia "on nyt taantumassa", sanoi Jeremy Hunt tämän iltapäivän syyslausunnossa
  • Hunt ilmoitti 54 miljardin punnan veronkorotuksista ja menoleikkauksista
  • Punta noussut kolmen kuukauden korkeimmalle tasolle, kirjoittaa analyytikkomme Dan Ashmore

Iso-Britannia on erittäin vaikeassa tilanteessa. Tänä iltapäivänä liittokansleri, Jeremy Hunt, osoitti kansakunnan ongelmien laajuuden ilmoittaessaan aggressiivisesta veronkorotuksesta ja menoleikkauksista.

Hunt sanoi lausunnossaan, että 30 miljardin punnan menoleikkaus ei merkitse paluuta säästötoimiin. Se on mukava juttu, mutta aivan kuten kryptovaluuttasijoittajat huomasivat tällä viikolla, miljardit eivät voi kadota ilman pientä kipua. Tämä on hyvässä vauhdissa kohti paluuta säästöpolitiikkaan.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Britannia on nyt taantumassa, liittokansleri sanoi. Ja kun 30 miljardin punnan leikkaukset yhdistetään veronkorotuksiin, ajat vain kovenevat.

Ei sillä, etteikö tätä tarvittaisi. Kuten sanoin artikkelissani, jossa analysoitiin Huntin edeltäjän, Kwasi Khartengin, tuhoisaa budjettia, nämä liikkeet ovat välttämättömiä Yhdistyneen kuningaskunnan talouden palauttamiseksi raiteilleen ja kansakuntaa tukahduttavan inflaation hillitsemiseksi.

Ei tarvitse mennä pidemmälle kuin eilisiin inflaatiolukemiin nähdäksesi kuinka huonosti asiat ovat. Ei sillä, että kukaan kentällä tarvitsisi virallisia lukuja, mutta eilen vahvistettiin, että inflaatio on noussut 41 vuoden korkeimmalle tasolle 11,1 prosenttiin.

Hunt teki hyvin selväksi, mikä oli prioriteetti.

”Korkea inflaatio on vakauden vihollinen… se syövyttää säästöjä… se vahingoittaa eniten köyhimpiä.”

Hän on oikeassa. Inflaatio on tuhoisin pahe, joka voi vaikuttaa talouteen. Elintarvikeketjun pohjalla olevat näkevät jokapäiväisten tavaroiden hintojen nousun ilman omaisuutta suojellakseen itseään. Kiinteistöjen nousu, vuokrat, rahoitusvarat (kuten näimme pandemian aikana), mutta mitä tapahtuu pankkitilillesi, jos sinulla ei ole omaisuutta alkuunkaan?

Niin tuskallinen kuin tämä syyslausunto onkin – kukaan ei pidä korkeammista veroista ja pienemmistä menoista – se on ehdottoman välttämätöntä. Kirjoitin syväluotauksen Lizz Trussin lyhytaikaisesta, mutta niin vahingollisesta oleskelusta Downing Street 10:ssä ja selitin yksinkertaisen logiikan, miksi rahastoimattomat veronalennukset korkean inflaation ympäristössä eivät ole hyvä idea.

Hunt ainakin ymmärtää tämän taloustieteen oppitunnin. Mikä on kanslerille tärkeää.

Markkinoiden reaktio oli vaimeaa, mikä ei ole huono asia. Lausunnossa ei ollut todellisia yllätyksiä, sillä suurin osa makrovaikutuksista tiedettiin jo.

Lainat ovat pysyneet suhteellisen muuttumattomina (vaikka ne olivatkin nousseet lausumaa edeltävinä päivinä). Punta, joka on noussut sen jälkeen, kun Hunt teki selväksi, että Trussin budjetti poistettaisiin, käy tällä hetkellä 1,182 dollarissa, mikä on 0,8 % lasku viitaten siihen, että sijoittajat odottivat ehkä vielä enemmän aggressiota Huntilta – vaikka se oli noussut ilmoitusta edeltävinä päivinä.

Huntin lausunto osoittaa, että Yhdistynyt kuningaskunta on siirtynyt vahinkojen hallintaan ja sitoutunut ratkaisemaan talouden tällä hetkellä kohtaamia vakavia ongelmia. Se edustaa uutta paradigmaa Trussin hallituskaudelta.

Rahoittamattomat veronalennukset ovat yhtä riskialttiita kuin rahoittamattomat menot, minkä vuoksi peruutimme (edellisen talousarvion).

Jeremy Hunt, Britannian liittokansleri

Punnan kauppa on nyt korkeammalla kuin Trussin virkaan astuessa, ja se on kolmen kuukauden korkeimmillaan.

Kun sää kylmenee pahaenteisesti energiakriisin keskellä, tulevat kuukaudet ovat äärimmäisen haastavia Iso-Britannian asukkaille. Verolaskut ovat nyt korkeammat, energiakustannukset kohonneet, inflaatio on edelleen kovaa ja menoja on leikattu.

Nämä ovat tukahduttavia ongelmia, mutta Huntin tänä iltapäivänä tekemät päätökset ovat väistämättömiä näiden ongelmien ratkaisemiseksi, vaikka ne sattuvatkin. Edessä on epäilemättä vaikea talvi. Mutta ei ole muuta ratkaisua inflaation hillitsemiseen kuin kestää tämä myrsky ja saada talous takaisin raiteilleen – vaikka se saattaa kestää kauemmin kuin useimmat odottavat.