Öljy sulkeutuu vuoden 2022 pohjalukemissa, joten miksi öljyosakkeet ovat edelleen nousussa?

Ohi:
päälle Dec 8, 2022
Listen to this article
  • Öljy päätti eilisen 22 dollarissa tynnyriltä, mikä on vuoden alin
  • Tästä laskusta huolimatta energiaosakkeet ovat edelleen 53 % nousussa viime vuodesta
  • Mahdollisuuden aistivien lyhyeksimyyjien on ehkä kuitenkin perehdyttävä syvällisemmin tietoihin

Kaikki, jotka ovat tankanneet autonsa tänä vuonna, tietävät, millaista vuoristorataa öljyn hinta on tehnyt.

Julkaisin aiemmin tänä vuonna analyysin öljyn keskeisestä roolista osakemarkkinoilla sekä taantumissa. Mutta tässä haluan puhua energiaosakkeiden suorituskyvystä suhteessa öljyyn, koska viimeaikaiset öljy-uutisten syklit tuovat esiin mielenkiintoisia lukemia.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Ukrainan sota yhdessä maailmanlaajuisen elinkustannuskriisin kanssa on nostanut öljyn hinnan taivaisiin. Tämä on hyvä uutinen alan yrityksille, jotka ovat saaneet kasvaneita voittoja. Käyttämällä Energy Select Sector SPDR ETF:ää öljyosakkeiden välityspalvelimena osakkeenomistajat ovat nauttineet mukavasta 53 %:n noususta tänä vuonna.

Raakaöljy sulkeutuu vuoden 2022 pohjalukemissa

Silti vaikka energiaosakkeet nousivat 53 % vuoden alusta, öljyn hinta on laskenut hiljalleen takaisin alas.

Itse asiassa öljy sulki eilen vuoden 2022 alhaisimmassa hinnassa, 77,17 dollariin barrelilta. Tämä on 40 % pudotus maaliskuun huipuista, jolloin se sulki lähes 130 dollaria tynnyriltä. Eilisestä lähtien kaikki Putinin Ukrainan sodan aiheuttama hinnannousu oli menetetty.

Miksi öljyn hinta on laskenut?

Tämä saattaa tuntua ristiriitaiselta. Kiina avaa uudelleen tiukkojen sulkemisten jälkeen, minkä pitäisi lisätä kysyntää jatkossa. Heidän marraskuun öljyntuontinsa kasvoi jo 12 % vuotta aiemmasta. Tämän pitäisi siksi olla siunaus öljyn hinnalle.

Samoin pitäisi G7-maiden tällä viikolla toteuttama Venäjän raakaöljyn vientikielto.

Mutta yleinen huoli talouskasvun heikkenemisestä laskee hintoja, koska sijoittajat pelkäävät kysynnän laskevan maailmanlaajuisesti. Tähän mennessä koronnostot ovat imeneet likviditeettiä taloudesta, mutta kiristyminen ei ole vielä näkynyt selvästi työmarkkinoilla, kun taas inflaatio on ollut sitkeä.

Lisääntyneet varoitukset lähestyvästä taantumasta ja se, että Yhdysvaltain keskuspankki on vahvistanut, että korot voivat nousta aiempaa pidempään, ovat heikentäneet tunnelmia ja vetäneet öljyn hintaa alaspäin.

Miksi energiaosakkeet eivät siis laske?

Tästä päästäänkin seuraavaan kysymykseen. Jos öljyn hinta on laskenut niin rajusti, miksi energiaosakkeet eivät ole seuranneet perässä?

Alla oleva kaavio näyttää mallin hyvin. Öljy- ja energiaosakkeiden kurssi seurasi kohtuullisen hyvin aina pariin viimeiseen kuukauteen asti, jolloin on tapahtunut merkittävä poikkeama.

Se osoittaa, että yksinkertainen johtopäätös öljyn hinnan seurannasta energiaosakkeiden kehityksestä ei ole aina niin vakaa kuin miltä näyttää. Piirsin öljyn hinnan korrelaation sektoriin osoittaakseni tämän graafisesti alla. Vaikka se on ollut lähellä yhtä pitkän ajan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, se on myös laskenut merkittävästi – suurilla poikkeamilla kolme kertaa vuoden 2022 aikana (huhtikuussa, syyskuussa ja marraskuussa).

Tämä vaikeuttaa niiden lyhyeksimyyjien toimintaa, jotka pyrkivät kohdistamaan sijoituksensa öljyosakkeisiin vain siksi, että hinta ei ole laskenut öljyn hinnan mukaisesti.

Todellisuudessa osakkeet liikkuvat useiden tekijöiden perusteella. CFRA Researchin apulaistutkimusjohtaja, Stewart Glickman, kertoi Marketwatchille, että hän pitää Exxonia (XOM) “ostettavana” ja Occidental Petroleumia (OXY) “vahvasti ostettavana”.

Hän on optimistinen sen suhteen, että master limited partnership -yhtiöt lisäävät putkistokapasiteettiaan, erityisesti maakaasukapasiteettia. Hän sanoo myös, että siirtokapasiteettia voitaisiin lisätä.

“Sitten se voidaan likvidoida, laittaa laivaan ja lähettää Eurooppaan, joka etsii kaasua keneltä tahansa muulta kuin Venäjältä”.

Stewart Glickman

Öljyn hintaa tarkasteltaessa on myös se tosiasia, että energiaosakkeet ovat olleet tukahdutettuina jo jonkin aikaa.

“Jollain tavalla tämä on mielestäni jonkinlaista kiinniottoa. Pidemmällä aikavälillä tarkasteltuna tilanne ei ole oikeastaan niinkään sekaisin”, Glickman sanoo.

Johtopäätös

Joten se ei ehkä ole niin yksinkertaista kuin miltä näyttää. Öljyn hinta ja energiaosakkeet voivat näyttää pinnalta katsoen hämmentävältä, mutta tässä on muutakin kuin pelkkä 1:1-suhde.

Niin kauan kuin Venäjän sota Ukrainassa jatkuu, energiakriisi tarttuu tiukasti Eurooppaan. Tämä pätee vielä enemmän talvikuukausina, kun lämpömittari laskee koko mantereella.

Sodan jatkuessa on edelleen pelottava ehdotus lyödä vetoa energiaosakkeita vastaan riippumatta siitä, mitä öljyn hinta näyttää lyhyellä aikavälillä – varsinkin kun se on ollut niin epävakaa tähän mennessä tänä vuonna.