Miksi Teslan osakkeet laskevat? Vuosi 2023 alkaa 14 prosentin laskulla

Ohi:
päälle Jan 4, 2023
Listen to this article
  • Tesla päätti vuoden 2022 68 % laskulla, S&P 500:n neljänneksi heikoin osake
  • Osake putosi vielä 125 tiistaina toimitusraportin seurauksena
  • Goldman Sachsin analyytikoiden mukaan raportti "asteittain negatiivinen", mutta vuosi 2023 edelleen ratkaiseva

Kirjoitin vain kaksi viikkoa sitten artikkelin, jossa analysoitiin Teslan osakkeen romahtamista. Kuten kirjoitin, sen kauppa oli 138 dollaria, mikä on 64 % vähemmän kuin vuotta aiemmin. Siinä vaiheessa kun ponnistelimme kestäen vielä yhden yön ulkona uudenvuodenaattona, Tesla kävi kauppaa 123 dollarilla, ja virallisesti vuoden 2022 päättyessä se oli 68 prosenttia miinuksella. Auts.

Pari päivää ennen vuoden 2023 alkua se ei ole osoittanut merkkejä siitä, että se olisi rikkonut kuvionsa, ja tiistaina se putosi vielä 12 prosenttia.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Tesla putoaa pettymysten jälkeen

Viimeisin romahdus johtui pettymyksestä neljännen vuosineljänneksen ajoneuvojen tuotanto- ja toimitusluvuista, jotka ylittivät analyytikoiden odotukset.

Autovalmistaja raportoi yli 405 000 toimitusta vuosineljänneksellä ja 1,31 miljoonaa kokonaistoimitusta vuodelle. Vaikka nämä molemmat olivat Teslan ennätyksiä – ja niiden toimitusmäärät kasvoivat 40 % vuodesta 2021 – mittari jäi silti neljännekselle odotetusta 427 000:sta.

Uutiset ovat vain uusin isku kiusaantuneelle auto-cum-teknologiayritykselle. Se oli S&P 500:n neljänneksi huonoiten tuottava osake – ja tämä vuosi toi tiukkaa kilpailua.

Mitä Teslalle seuraavaksi vuonna 2023?

Tulevaisuudessa tärkein tekijä on keskuspankkien tiukka rahapolitiikka eri puolilla maailmaa, joka on pudonnut osaketuottoja nostamalla korkoja toivoen säälimättömän inflaation hillitsemistä.

Nämä korkeammat korot tarkoittavat, että tulevaisuuden tuotto-odotukset diskontataan takaisin aggressiivisemmin, mikä vahingoittaa osakkeiden arvostusta. Se tarkoittaa myös, että sijoittajilla on vaihtoehto tallentaa omaisuutta, sillä Fedin rahastokorko on nyt 4,25–4,5 %, kun se ei vielä niin kauan sitten oli 0 %.

Tämän mietinnön osalta se ei kuitenkaan kokonaisvaltaisesti ole liian negatiivinen. Lyhyen aikavälin ansio-odotukset ovat vain – lyhytaikaisia. Luvut edustavat edelleen vahvaa kasvua, ja Goldman Sachsin analyytikot arvioivat, että toimitusraportti on vain “inkrementaalinen negatiivinen”.

Toisaalta, kun taantuman pelot kasvavat ydininflaation jatkuessa, Tesla-autojen kysyntä voi myös laskea tänä vuonna, jos Fed jatkaa haukkaasta politiikkaansa. Kuten aina, Fedin rahapolitiikan ennustaminen on kuitenkin vaikeaa…

Elon Musk saattoi tehdä joitain asioita väärin, mutta polarisoituva miljardööri oli oikeassa yhdessä asiassa: