Miksi sijoittajat ostaisivat hopeaa kullan sijaan?

Ohi:
päälle Jan 12, 2023
Päivitetty: Jun 14, 2024
Listen
  • Kullan hinnan ja hopean suhde nousi pandemian aikana kaikkien aikojen ennätykseen
  • Hopea halvempaa, epävakaampaa ja kauppaa heikommin kuin kulta, mutta molemmat korrelloimattomia suojia
  • Hopea tuottanut sijoittajille 8-kertaisesti vuodesta 1973 lähtien, kun kulta on tuottanut 23 kertaa

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Uutiset kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Kirjoitin viime viikolla artikelin, jossa analysoitiin kultaan sijoittamisen taustalla olevaa tutkielmaa. Mutta miten hopea kohtaa hieman kiiltävämpää serkkuaan?

Etsitkö signaaleja ja hälytyksiä ammattimaisilta kauppiailta? Rekisteröidy Invezz Signals™ -palveluun ILMAISEKSI. Kestää 2 minuuttia.

Onko kulta suojaus taantumaa vastaan?

Copy link to section

Katsotaanpa ensin kultaa. Yleensä kultaa pidetään turvasatamana. Tämä johtuu sen korreloimattomasta luonteesta riskivarojen kanssa ja siitä, että se nousee epävarmuuden aikoina, kuten alla oleva kaavio osoittaa.

Sitten on inflaatiokertomus. Kulta, jota on pitkään sanottu yhtenä järkevimmistä ostovoiman suojaamisesta, vuodesta 1970 lähtien inflaatiota vastaan suunniteltu kulta tukee enemmän tai vähemmän tätä teoriaa.

Huomattava poikkeama on kulunut vuosi, jolloin inflaatio on kiihtynyt aggressiivisesti, kun kulta on viivästynyt ja päätti vuoden 2022 lähes samalla hinnalla, jolla se avasi vuoden. Tämä saattaa vaikuttaa ristiriitaiselta, koska inflaation on tarkoitus nostaa kullan hintaa, ratkaisevaa on kuitenkin Yhdysvaltain keskuspankin viime vuoden toiminta.

Yhdysvaltain keskuspankki Fed on vakuuttanut, että se aikoo torjua inflaatiota, ja se on nostanut korkoja nopeasti. Olemme nousseet 0 prosentista yli 4 prosenttiin muutamassa kuukaudessa. Tämä hyökkää inflaation ytimeen, joka on kullan nousun taustalla. Kullan vaimea palautuminen tänä vuonna johtuu siis siitä, että markkinat hinnoittelevat Fedin toimet.

Miten hopea on verrattavissa tähän?

Copy link to section

Okei, joten kulta on perinteisesti suojaus inflaatiota vastaan ja nousee epävarmuuden aikoina. Hienoa. Mutta miten hopea on verrattavissa tähän? Molemmat samasta kiiltävästä metalliperheestä, joten ovatko niiden tuotto-ohjaimet samanlaisia?

Ensimmäinen asia, joka on huomioitava hopeaan sijoittaessa, on, että se on halvempaa kuin kulta ja sen kauppa on vähäisempää. Tämä auttaa nostamaan sen volatiliteettia pykälän ylöspäin kultaan verrattuna.

Suunnittelemme nyt hopeaa lamakausia vastaan, aivan kuten kullalle aiemmin:

On selvää, että volatiliteetti on pykälän yläpuolella, mutta hintakehitys kulkee samaa polkua – se nousee epävarmuuden aikoina. Huomaa, että yllä olevissa kaavioissa käytetään taantuman virallista määritelmää eli kahta peräkkäistä neljännestä BKT:n laskusta, joten se voi olla jonkin verran jäljessä oleva indikaattori markkinoiden epävarmuuden suhteen. Tästä syystä sekä kulta että hopea ovat usein nousseet syklin loppuvaiheessa juuri ennen taantuman virallista alkamista.

Selvempi tapa näyttää kullan suhde hopeaan on vain lyödä ne samalle kaaviolle:

On selvää, että kulta ja hopea käyvät kauppaa peräkkäin ja erittäin korkealla korrelaatiolla, vaikkakin hopean volatiliteetti on suurempi.

Miksi sijoittaa hopeaan kullan sijaan?

Copy link to section

Sitten herää kysymys, miksi sijoittaja valitsisi hopean kullan sijaan. Tämä kysymys on vieläkin painavampi, kun verrataan niiden tuottoja. Kullan hinnan suhde hopean hintaan oli 29 vuonna 1973. Nykyään se on 75, kun pandemian aikana se nousi peräti 114:ään.

Toisin sanoen, vuodesta 1973 lähtien kulta on tuottanut sijoittajille 23 kertaa sijoituksensa, kun taas hopea on tuottanut vain 8-kertaisesti (molemmat kalpenevat osakemarkkinoihin, jotka ovat tuottaneet 33-kertaisesti).

On hieman hämmentävää, mikä ohjaa kullan ja hopean välistä suhdetta. Pelasin muutamalla vaihtoehdolla, enkä löytänyt tilastollisesti merkitsevää yhteyttä.

On myös syytä mainita, että yllä olevat kaaviot kuvaavat dataa 70-luvulle asti, mutta hopea ja kulta ovat käyneet kauppaa tuhansia vuosia, ja vuonna 2020 suhde oli korkein tietojen mukaan. Joten se viittaa siihen, että jostain syystä kulta on viime aikoina laajentanut määräävää asemaansa hopeaan nähden.

Ehkä tämä on yksi teoria siitä, miksi hopea saattaa olla kultaa parempi sijoituskohde juuri nyt. Jos suhdeluku on niin sekaisin, on varmasti odotettavissa keskiarvon palautuminen? Kääntöpuolena on kuitenkin se, että on saattanut tapahtua rakenteellinen katkos eli muutos kysynnän ja tarjonnan rakenteessa, joka on jostain syystä nostanut kultaa pysyvästi hopeaa vastaan.

Ainoa tekijä, joka voi aiheuttaa ongelmia, on teollinen käyttö. Noin puolet hopean kysynnästä on peräisin sen teollisesta käytöstä – teollisuudesta, elektroniikasta, autoista, aurinkopaneeleista ja niin edelleen. Tämä tarkoittaa, että yleisen talouden tila vaikuttaa jonkin verran kysyntään.

Kultaa taas käytetään teollisuudessa paljon vähemmän, ja siksi ainakin teoriassa talouden tila vaikuttaa siihen paljon vähemmän, joten se voi toimia suojautumiskeinona vapaammin. Ehkäpä tämä on yksi syy siihen, että sijoittajat ovat viime vuosikymmeninä siirtyneet kultaan hopean edelle.

Lopulliset ajatukset

Copy link to section

On vaikea määrittää tarkasti, miksi nämä resurssit ovat toimineet eri tavalla. Mutta on selvää, että kaksikko toimii vakaana suojana epävarmuuden aikoina ja niillä on ainutlaatuinen, mutta arvokas paikka nykyaikaisessa talousympäristössä.

Hopea on huomattavasti haihtuvampaa kuin kulta ja sen kauppa on vähäisempää, mutta molemmat metallit korreloivat voimakkaasti ja niitä ohjaavat samat tekijät. Kulta on viime vuosikymmeninä päihittänyt “köyhän miehen kullan” mukavasti, mutta jatkuuko tämä vai ei, sitä on vaikea sanoa.

Kun inflaatio-odotukset ovat heikentyneet parin viime kuukauden aikana, nyt ajatellaan, että keskuspankki voisi kääntää korkopolitiikkansa liikkeelle aikaisemmin kuin muutoin oletettiin. Korkeat hinnat hyökkäävät inflaatiota vastaan ja vähentävät siten kullan ja hopean suurinta tuottoa.

Jos tämä päättyy, kaksikon polkua on erittäin mielenkiintoista seurata.

Hopea Arvometallit Hyödykkeet Makrotalous