Voisiko vuosi 2023 olla kullan vuosi? Saavutti 6 kuukauden huippunsa

Ohi:
päälle Jan 3, 2023
Listen to this article
  • Kulta saavutti tiistaina kuuden kuukauden korkeimman tasonsa ja sen kauppa oli lähellä 1 850 dollaria unssilta
  • Historiallisesti kulta on menestynyt paremmin epävarmuuden aikoina
  • 2023 voi olla metallin kannalta keskeinen vuosi, varsinkin jos keskuspankit muuttuvat myrskyisiksi
  • Kulta saavutti tiistaina kuuden kuukauden korkeimman tasonsa ja sen kauppa oli lähellä 1 850 dollaria unssilta
  • Historiallisesti kulta on menestynyt paremmin epävarmuuden aikoina
  • 2023 voi olla metallin kannalta keskeinen vuosi, varsinkin jos keskuspankit muuttuvat myrskyisiksi

Kulta. Se on kiehtonut ja lumonnut ihmiskuntaa jo tuhansia vuosia. Useimmat meistä ovat yhtä mieltä siitä, että se näyttää hyvältä, kun taas sen luontaiset ominaisuudet – se on kohtuullisen vaihdettavissa, sen tarjonta on suhteellisen kiinteää ja se on kestävä – ovat kiistattomia.

Mitä tulee kullan näkymiin sijoituskohteena, asiat polarisoituvat kuitenkin huomattavasti enemmän. Gold bug-sijoittajat väittävät, että kultastandardin romahtaminen vuonna 1971 oli tuhoisa isku taloudelle. He sijoittavatkin merkittäviä määriä varallisuudestaan tuohon kiiltävään metalliin suojautuakseen rehottavalta inflaatiolta. Toiset taas väittävät, että kulta on kauhea sijoituskohteena.

Etsitkö nopeita uutisia, kuumia vihjeitä ja markkina-analyysejä? Tilaa Invezzin uutiskirje jo tänään.

Miten kulta on menestynyt historiallisesti?

Kirjoitin tämän syväluotauksen viime toukokuussa arvioiden kullan suorituskykyä historiallisesti. Tarkastellessani tuottoa vuodesta 1971 lähtien, piirtelin kultaa lamakausia vastaan. Malli on selkeä:

Toisin sanoen kulta toimii vastasyklisesti. Sen hinta nousee talouden supistuessa. Sijoittajat kerääntyvät turvaan, ja kullan pitkä vakauden ja varallisuuden säilyttämisen historia houkuttelee pääomaa näinä aikoina.

Toinen kultaa liikuttava tekijä on inflaatio. Piirsin kaavion kultaa inflaatiota vastaan alle, mikä korostaakin hienosti sitä, kuinka tuo kiiltävä metalli korreloi fiat-valuutan devalvoitumiseen.

Kulta on kamppaillut

Kaksi edellä mainittua muuttujaa selittää miksi kulta on ollut vähän niin ja näin tänä vuonna. Epävarmuus on noussut äärimmäisen korkealle, kun otetaan huomioon Euroopan tapahtumat Putinin sodan suhteen – jonka vaikutukset näkyivät selvästi maaliskuussa 2022 hyökkäyksen jälkimainingeissa, kun kullan hinta nousi pohjoiseen 2 000 dollarista unssilta.

Toisaalta Yhdysvaltain keskuspankki ja muut keskuspankit ovat pysyneet kannassaant, että korkoja nostetaan inflaation hillitsemiseksi. Tämä päättäväisyys taistella inflaatiota vastaan ensisijaisena prioriteettina tarkoittaa, että kullan suurinta katalysaattoria rajoitetaan aktiivisesti kiristyneellä rahapolitiikalla.

Seurauksena on, että tämä on pudottanut kullan hintaa, joka kaavion mukaan on laskenut huhtikuusta lähtien, kun siirryimme tähän uuteen korkoparadigmaan.

Kulta avasi vuoden 2022 kaupankäynnin 1 830 dollariin unssilta ja päätti sen 1 820 dollariin unssilta. Vaikka se näyttää erittäin tylsältä, sijoittajat ympäri maailmaa pureskelevat hampaitaan juuri nyt, sillä salkut ovat punaisella ja kaikkia sattuu sen jälkeen, kun riskiomaisuus on romahtanut kuluneen vuoden aikana, mitä korosti osakemarkkinoiden sulkeminen yli 19 prosentilla, huonoin vuosi sitten vuoden 2008.

Nouseeko kulta vuonna 2023?

Kirjoitin kullan jatkuvasta laskusta viime syyskuussa, kun Yhdysvaltain keskuspankki kieltäytyi luopumasta kannastaan, jonka mukaan inflaatio oli ensimmäinen prioriteetti.

Sittemmin kulta on noussut ja saavuttanut kuuden kuukauden korkeimman arvon. Kaupankäynti on ollut lähellä 1 850 dollaria muutaman päivän vuonna 2023. Viime kuukausien nousevat taantuman odotukset ovat nostaneet metallia ylöspäin, sijoittajien pitäessä yllä olevan kaavion mielessä ja siirtyessä metalliin ennakoiden tulevia vaikeita aikoja.

Sijoittajat lyövät vetoa siitä, että korot pakotetaan saavuttamaan huippunsa vuonna 2023, kun taantuman uhat kasvavat, mikä tarkoittaa, että kullan inflaatiokerroin tulee takaisin. Jotkut jopa ennustavat, että inflaatio voi palata kovasti tämän tosiasian jälkeen.

“Inflaatio oli huipussaan“, Big Shortin kuuluisa Michael Burry twiittasi uudenvuodenpäivänä. “Mutta se ei ole tämän syklin viimeinen huippu. Näemme todennäköisesti kuluttajahintaindeksin alhaisemman, mahdollisesti negatiivisen vuoden 2023 toisella puoliskolla ja USA:n taantumassa millä tahansa määritelmällä. Fed leikkaa ja hallitus simuloi. Ja meillä on toinen inflaatiopiikki.”

Toinen tekijä tässä on keskuspankit, jotka ostavat kultaa. Pankit keräsivät viime vuonna ennätysmäärän metallia, mikä auttoi tukemaan sen hintaa, kun omaisuus muualla kraateroitui.

Mutta kuten kaikki varat, se riippuu siitä, mitä Fed lopulta tekee. Taloustieteilijät ovat erimielisiä siitä, milloin koronlaskuja tehdään ja kuinka nopeasti inflaatiota voidaan hillitä.

Mitä olen mieltä tästä? En olisi yllättynyt nähdessäni keskuspankkien uupuvan vuonna 2023, kun taantuman pelot syttyvät ja heitä pakotetaan laskemaan korkoja. Tämä röyhkeä politiikka tekisi kullalle ihmeitä, mikä syrjäyttäisi aiemmin käsitellyn inflaation murskaavan narratiivin. Mutta aika näyttää, ja kuten useimmissa asioissa näinä päivinä, ensin on kahlattava läpi helvetin paljon epävarmuutta.