Kaikki haluavat halvempia hintoja, mutta asuntomarkkinoiden romahdus olisi kauheaa

Ohi:
päälle Feb 10, 2023
Listen
  • Yhä useammat vaativat asuntokaupan vetäytymistä, kun asuntolainojen maksut nousevat korkojen myötä
  • Asuminen on luonut epätasa-arvoisen yhteiskunnan, ollen erityisen vaikeaa nuorille sukupolville
  • Dan Ashmoren mukaan asuntomarkkinoiden romahdus olisi tuhoisa, vaikka osa nuorista toivookin sitä

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Uutiset kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Olen parikymppinen ja kasvoin Dublinissa Irlannissa. Ja joo, asunnon ostaminen on vaikeaa.

Etsitkö signaaleja ja hälytyksiä ammattimaisilta kauppiailta? Rekisteröidy Invezz Signals™ -palveluun ILMAISEKSI. Kestää 2 minuuttia.

Asuminen on todellakin yksi yhteiskunnan selkärangoista. Koti on olennainen osa elämäänsä, se on selvä. Liittyipä se mihin tahansa vaalikeskusteluun, mihin tahansa julkiseen keskusteluun, osallistu mihin tahansa illallisjuhlaan – asumisen aihe tulee varmasti esiin.

Suurissa kaupungeissa tarina on tuttu. Liikaa kysyntää, liian vähän tarjontaa ja korkeita hintoja. Tarkasteltaessa erityisesti Yhdistynyttä kuningaskuntaa, alla oleva kaavio tiivistää asian hyvin – asunnon hinnat suhteessa tuloihin ovat nousseet pilviin, mikä tekee asunnon ostamisesta entistä vaikeampaa.

Nyt puhutaan asuntojen hintojen vetäytymisestä ja kaikenlaisia ennusteita mahdollisista laskuista, joita voimme nähdä. Vaikka olen kirjoittanut siitä, miksi en usko useimpien tuomiopäivän ennusteiden olevan oikeita (etenkin tässä artikkelissa viime marraskuussa), ei ole epäilystäkään siitä, että markkinat ovat pehmenneet huimaavan pandemian härkämarkkinoiden päivistä, jolloin hinnat nousivat ennennäkemättömällä nopeudella.

Mutta kysymys kuuluukin, mitä tapahtuu, jos asuntojen hinnat laskevat?

On houkuttelevaa päätellä, että tämä olisi hyvä asia, varsinkin kun tarkastellaan yllä olevaa kaaviota kohtuuhintaisuuden noususta. Ja tietysti, ottaen huomioon iäni ja haluni ostaa pian asunto (lapsi voi haaveilla, eikö?), olisi mukavaa elää maailmassa, jossa asunnon keskihinta ei ole eri stratosfäärissä kuin tuloni. Mutta kysymys on hieman vivahteikas.

Asunnonomistajat eivät monipuolista

Copy link to section

Kiinnostavan asumisesta tekee se, että jossain mielessä asunnon ostaminen rikkoo sijoittamisen perussääntöä: hajauttamista ja salkunhoitoa, asioita, joista olen kirjoittanut paljon.

Se rikkoo näitä sääntöjä, koska talot ovat niin kallista omaisuutta, että ne muodostavat usein suurimman osan omaisuudesta. Tämä on todellakin ollut vanhempien sukupolvien käsikirja varallisuuden keräämiseen: työskentele nuorena, osta kotisi, jatka työtä maksaaksesi asuntolaina. Ja sitten istu tuossa talossa ja katso, kuinka se nostaa arvoaan. Kotisi on eläkkeesi.

Ei ole sattumaa, että näemme populistisen politiikan nousun, ikonoklastisten projektien, kuten kryptovaluutan, ja yleisen jakautumisen ja tyytymättömyyden tunteen. Millenniaalit ja Z-sukupolvet ymmärtävät, että ensimmäistä kertaa moniin sukupolviin he eivät ole vanhempiaan rikkaampia. Se on eräänlainen sukupolvien sota.

Ja suuri osa tästä johtuu asumisesta.

Tietysti milleniaalit rikastuvat yhdellä tavalla: perintö. Tämä pahentaa tilannetta entisestään, koska eriarvoisuus yhteiskunnassa kasvaa jatkuvasti (mitä korona pahensi). Kaikkein tärkein päätös, jonka teemme on, onkin päättää mihin perheeseen synnymme. Soita vain oikeaan paikkaan, niin asuntojen hinnat ovat lopulta kunnossa.

Kuten erinomainen (irlantilainen!) taloustieteilijä David McWilliams sanoi äskettäisessä podcastissa, se luo perinnöllistä valtaa.

Asuntojen hintojen lasku kaataa taloutta

Copy link to section

Mutta vaikka kaikki tämä houkuttelee minua tarttumaan talikkoon ja hurraamaan lakkaamatta ikävän asuntomarkkinoiden romahduksen puolesta, se merkitsisi sitä, että jäisin paitsi kokonaiskuvasta.

Kun asuntojen hinnat romahtavat nopeasti, negatiivinen varallisuusvaikutus alkaa vaikuttaa. Tämä johtuu siitä, mistä puhuimme aiemmin – ihmisen talo on hänen tärkein omaisuuseränsä ja siten tärkein varallisuuden lähde. Näin ollen varallisuuden merkittävä väheneminen johtaa siihen, että kulutus vähenee, mikä johtaa taloustieteen likaisimpaan sanaan: taantumaan.

Jos lasku tapahtuu tarpeeksi nopeasti, voidaan löytää jopa negatiivinen oma pääoma. Tällöin asunnon arvo on pienempi kuin mitä kuluttaja on velkaa asuntolainasta. Irlantilaisena tiedän hyvin, mitä tämä tarkoittaa – vuoden 2010 lopussa 31 prosenttia asuntolainoista oli negatiivisen oman pääoman arvoisia. Auts.

Tämä yksinkertaisesti panssaroi taloutta. Vuosi 2008 oli siitä tietenkin äärimmäinen esimerkki, kun pankit menivät konkurssiin, kun asuntolainojen laiminlyönnit virtasivat vasemmalle, oikealle ja keskelle. Pankit ovat nykyään paljon paremmin pääomitettuja ja kaiken kaikkiaan paljon terveemmässä asemassa.

Hintojen lasku kuitenkin vähentää lainanottoa, luotonantoa ja kulutusta taloudessa. Se tukahduttaa toiminnan, eikä se ole kenenkään kannalta hyvä asia. Vaikka onkin houkuttelevaa istua ja anoa asuntomarkkinoiden romahdusta, kannattaa olla varovainen, mitä toivoo.

huokaus. Kai tästä on palattava takaisin töihin sillä, vuokra on maksettava.

Ad

Kaipaatko helposti seurattavia krypto-, forex- ja osakekauppaa koskevia signaaleja? Yksinkertaista treidaamista kopioimalla ammattitreidaaja-tiimiämme. Johdonmukaiset tulokset. Rekisteröidy tänään osoitteessa Invezz Signals™.

0/10
Learn more
Iso-Britannia Asuinkiinteistöt Eurooppa Kaupallinen kiinteistövälitys Kiinteistövälitys Makrotalous