Raportti: Miksi maailmanlaajuisen taantuman pelko on syrjäyttänyt inflaation

Ohi:
päälle Feb 21, 2023
Listen
  • Pahin inflaatiokriisi sitten 1970-luvun heikentynyt viime kuukausina, pelot nyt kääntymässä taantumaan
  • Kuva näyttää nyt kirkkaammalta kuin muutama kuukausi sitten, mutta pelko edelleen korkealla
  • Keskuspankkien pyrkimys hillitä inflaatiota laukaisematta taantumaa on vaikea tehtävä

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Jos yksi asia vuodesta 2022 voitaisiin tiivistää, se on inflaatio. Nousevien hintojen vitsaus nielaisi kansakuntia maailmanlaajuisesti, saattoi markkinat sekasortoon ja synnytti taloudellisesti epävarmimman ajan sitten vuoden 2008 sekä ensimmäisen merkittävän massainflaatiokauden länsimaissa sitten 70-luvun.

Useat syyt – muun muassa toimitusketjuja tukahduttava pandemia, massiiviset rahapoliittiset elvytystoimet ja Ukrainan sota – saivat hinnat nousemaan pystysuoraan. Seuraavan vuoden ajan aihe oli kiistaton ykkönen markkinavoimien ja palstatilan suhteen.

Kunnes nyt. Viime kuukausina inflaatiopelot ovat hälvenneet, mutta niiden tilalle on tullut toinen synkkä nimitys: maailmanlaajuinen taantuma.

Korkojen nousu hidastaa maailmantaloutta

Rahapolitiikka ei ole täydellinen tapa käsitellä hintojen nousua, mutta se on keskuspankkien tärkein työkalu. Ja muuten, korot ovat laskeneet.

Näin ollen likviditeettiä on imetty pois järjestelmästä. Markkinat ovat vetäytyneet merkittävästi ja haukkovat henkeä vuosikymmenen mittaisen noususuhdanteen äkillisen päättymisen jälkeen, joka on saatu aikaan perustason korkojen avulla.

On vaikeaa olla liioittelemalla sitä, miten ratkaisevan tärkeä korkotaso on koko taloudelle. Se määrittelee rahan hinnan, joka ruokkii kaikkea ympärillämme. Teknologiasektori on tästä hyvä esimerkki. Piilaakson kohortti, joka on tunnettu siitä, että se ei tee voittoa, pärjäsi mainiosti lupauksilla tulevista tuotoista, ja yritykset arvostettiin yleisesti diskonttaamalla nämä tulevat kassavirrat takaisin nykyhetkeen (lähes nollakorkojen) avulla.

Nyt korot ovat nousseet kohti viittä prosenttia, ja nämä arvostukset ovat romahtaneet. Teknologiapainotteinen Nasdaq-indeksi teki huonoimman tuoton sitten vuoden 2008 ja menetti viime vuonna kolmanneksen arvostaan.

Inflaatio on laskenut

Mutta kaiken tämän positiivinen puoli on, että inflaatio on alkanut hidastua. Myös kaasun hintojen laskun myötä hintojen nousuvauhti – ainakin markkinoiden mukaan – näyttää saavuttaneen huippunsa.

Vuotuinen mitta on laskenut joka kuukausi viime heinäkuusta lähtien. Vaikka korko on edelleen erittäin korkea 6,4 prosentissa – ja selvästi 2 prosentin tavoitteen pohjoispuolella – se edustaa merkittävää edistystä viime kesän lähes kaksinumeroisten päivien jälkeen.

Tällä on tietysti hintansa. Kuten sanoimme, korkotaso määrittää rahan hinnan ja on elintärkeä koko taloudelle. Näillä koronnousuilla on hintansa.

Ja jotta inflaatio todella tasoittuisi, työllisyydelle ja kysynnälle on annettava vähintään vähän periksi. Näin se toimii – hidasta taloutta, vedä hintoja takaisin alas.

“Työmarkkinat… ovat erityisen tärkeät inflaation kannalta peruspalveluissa, paitsi asunnoissa”, totesi Yhdysvaltojen keskuspankin puheenjohtaja marraskuussa. “(Se) osoittaa vain alustavia merkkejä tasapainottumisesta, ja palkkojen kasvu on edelleen selvästi korkeampi kuin 2 prosentin inflaatio. Lupaavasta kehityksestä huolimatta meillä on vielä paljon tehtävää hintavakauden palauttamisessa”.

Ja tämä tiivistää tilanteen. Nousevien korkojen tavoitteena on jäähdyttää taloutta ja hillitä inflaatiota, mutta ei niin paljon, että se laukaisi suuren taantuman. Se on vaikeasti kiristettävä köysi. Ja inflaation vaimenemisen myötä markkinat ovat alkaneet pelätä, että korkojen nousut ovat olleet liian ankarat ja että taantuma saattaa olla välitön ( Jos puhe taantumasta saa sinut innostumaan, nauhoitin myös podcastin uhkaavasta uhasta täällä).

Optimismi piristyy vuonna 2023

Hyvä uutinen on, että vuosi 2023 on herättänyt hieman positiivisuutta, ja kuva näyttää optimistisemmalta kuin viime vuoden talven syvyydessä.

Kiina on avannut ovensa nopeasti nolla koronapolitiikastaan, mikä on valtava piristysruiske maailmantaloudelle ja mukavaa helpotusta toimitusketjuille. Kaasun hinta Euroopassa on laskenut kuin se olisi tuntematon kryptovaluuttakuponki, kun taas aiemmin mainitut inflaatioluvut eivät ole olleet niin huonoja kuin markkinat olivat odottaneet.

Itse asiassa kirjoitin muutama viikko sitten siitä, kuinka IMF ennusti, että Yhdistynyt kuningaskunta olisi ainoa edistynyt talous, joka sukeltaa taantumaan vuonna 2023. Nyt se ei ole hyvä uutinen, jos olet britti (perehdyin syvällisesti Yhdistyneen kuningaskunnan talouden surulliseen tilaan täällä, jos kiinnostaa), mutta jos tämä raportti olisi ilmestynyt muutamaa kuukautta aikaisemmin, se olisi todennäköisesti ennustanut useiden muiden maiden antautuvan tälle kauhistuttavalle sanalle.

Ja muuten, markkinat ovat nyt hauskalla paikalla. Huono uutinen on hyvä uutinen, koska se tarkoittaa, että inflaatiota ei ole, muttei myöskään niin huonoa, koska se tarkoittaa taantumaa. Mutta epäilemättä inflaatio on laskenut niin paljon, että taantuma on nyt suurin pelko.

Tämä ei tarkoita, että inflaatio olisi lyöty. Jos skrollaat tämän artikkelin yläosaan ja katsot kaaviota, joka kuvaa inflaatiota 70-luvulla, huomaat, että se laski kolme kertaa ennen kuin nousi jälleen korkeammalle. Meidän ei siis pitäisi laskea kanojamme ennen kuin ne ovat kuoriutuneet, vaikka markkinat tekevät niin. Ja markkinat tietävät aina, eikö niin?

Olitpa samaa mieltä tai et, markkinat ovat kyllästyneet jo inflaatioon. Nyt kaikki katseet kohdistuvat taantuman uhkaan. Mutta ainakin asiat näyttävät nyt hieman ruusuisemmilta kuin pari kuukautta sitten.