Kullan hintaennuste: kultabugit ja osakesijoittajat samassa tiimissä (ja se on outoa!)

Ohi:
päälle Feb 23, 2023
Listen
  • Kulta ja osakkeet käsi kädessä huolimatta siitä, että niitä on perinteisesti pidetty korreloimattomina
  • Kullan ominaisuudet suojelleet sijoittajia, muttei täydellisesti, nyt omaisuuserä kauppaa oudosti
  • Analyytikkomme Dan Ashmore kartoitti kultaa inflaatiota, korkoja ja taantumia vastaan

Seuraa Invezziä TelegraminTwitterin ja Google Newsin kautta saadaksesi välittömiä päivityksiä >

Kutsukaa minua boomeriksi, mutta rakastan puhua kullasta.

Sillä on niin hauska pieni paikka sekä rahoitusmarkkinoilla että ihmisen psyykessä. Tämä arvoituksellinen metalli on yhtä lailla Bloombergin terminaalissa kuin jaksollisessa taulukossa koulun laboratorion seinällä.

Tässä keskitymme kuitenkin sen taloudelliseen puoleen, koska kemiani on ruosteessa. Kirjoitin eilen, että taloudessa eletään hassua aikaa, jossa taantuman pelot ovat kaapanneet inflaation markkinoilla viime aikoina. Tyypillisesti, kuten alla oleva kaavio osoittaa, kulta on pärjännyt melko hyvin taantuman aikana – muttei aina.

Tämä kuvastaa sitä, minä kultaa on perinteisesti pidetty: suojauksena. Korreloimaton omaisuuserä, johon sijoittajat voivat turvautua hajauttaakseen salkkuaan. Se ei ole täydellinen, koska suhde on kaukana symbioottisesta, mutta se on okei.

Ehkä kaksi parasta viimeaikaista esimerkkiä tästä ovat vuodet 2008 ja 2022. Ensinnäkin rahoitusmarkkinat romahtivat, mutta kulta pysyi vakaana. Ja sama tarina viime vuonna, vaikkakaan osakemarkkinoiden kokemat vahingot eivät olleet yhtä vakavia.

Mutta tällä hetkellä tapahtuu jotain hauskaa. Tämä korreloimaton luonto alkaa kääntyä. Ja se on osoitus siitä, kuinka kummallinen nykyinen makrotilanne on.

Otetaanpa vaikka seuraava kaavio. Tässä olen piirtänyt inflaation viimeisen puolen vuosisadan aikana kullan hintaa vastaan. Se seuraa sitä kohtuullisen hyvin – tämä on toinen kullan perinteisistä ominaisuuksista, inflaatiosuojaus – vaikkakaan ei täydellinen sellainen.

Parin viime vuoden aikana on kuitenkin tapahtunut selvä ja merkittävä ero. Ilmeisesti juuri silloin, kun inflaatio on todella päällä, kulta on pettänyt kaikki ne sijoittajat, jotka uskoivat sen olevan suojaus. Englannin jalkapallojoukkueen tavoin näyttää siltä, että kulta on pudonnut, kun sitä olisi tarvittu eniten, tällä suurimmalla hetkellä. Mutta miksi?

Ensinnäkään en ole varma, onko se reilua (en tarkoita Englantia – luuletko, että pokaalittomuus vuoden 1966 jälkeen on reilua maalle, jolla on maailman paras liiga?). Parin viime vuoden aikana riskipääomat ovat sulaneet – S&P 500 laski viime vuonna 19,4 prosenttia ja Nasdaq 33,1 prosenttia – ja silti kullan arvo on pysynyt ennallaan.

Se on siis hyvä suojaus. Viimeisen vuoden tai kahden inflaatiokoktail ei vain ole sama kuin aiemmat. Älkäämme unohtako, että olemme siirtymässä historiassa poikkeukselliseen ajanjaksoon, joka on seurausta jostakin koronasta kutsutusta tapahtumasta. Tämä aiheutti sellaisia taloudellisia seurauksia, joita emme ole koskaan aiemmin nähneet.

Toimitusketjut olivat tiukoilla ja Kiina avautui vasta äskettäin. Ukrainan sodan seurauksena tuli ikävä energiakriisi. Sitten ovat myös nuo valtavat elvytyspaketit ja rahan painattaminen, joita keskuspankit suolsivat pyrkiäkseen käynnistämään taloudet, jotka pysähtyivät sulkemisten aikana.

Ja olemme nyt tällä omituisella paikalla, jossa markkinat – ja talous yleensäkin – ovat riippuvaisempia kuin koskaan keskuspankkien politiikasta. Korkoja nostettiin inflaation houkuttelemiseksi, ja vastaavasti osakekurssit laskivat.

Mutta asia on, että kulta teki täsmälleen saman asian. Ja tekee sitä edelleen. Alla olevasta kaaviosta näkyy, kuinka kulta heikkeni enemmän tai vähemmän maalis-huhtikuussa, kun Fed siirtyi tähän tiukkaan rahajärjestelmään.

Sitten parin kuukauden ajan marras-tammikuu tienoilla kulta nousi, kun markkinat siirtyivät odotukseen, että tulevat koronnousut hidastuvat aiemmin odotettua nopeammin, koska inflaatioluvut alkavat laskea. Joten osakkeet nousivat, mutta myös kulta nousi. Ja sitten kaksikko putosi jälleen muutaman viime viikon aikana, kun markkinat ajattelivat: “hups, ehkä hyppäsimme hieman ja lisää koronnousuja on tulossa tulevaisuudessa”.

Osakkeiden osalta tämä kaikki on käy järkeen. Rahasta tulee kalliimpaa, tulevat kassavirrat diskontataan nykyhetkeen korkeammalla korolla, ja näin ollen arvostukset laskevat. Joten osakekurssit ja korot korreloivat.

Kullan kohdalla näyttää siltä, että pitäisi tapahtua päinvastoin, eikö? No, se on tällä hetkellä outoa, koska kaikki perustuu odotuksiin. Joten kun inflaatio hidastuu, tulevien koronlaskujen ja matalamman korkopolitiikan mahdollisuus luo mahdollisuuden inflaatiovauhtiin tulevaisuuteen ja näin ollen vauhtiin kullan nykyisille näkymille ja hinnalle. Hieman hämmentävää, mutta pohjimmiltaan tulevaisuuden odotukset ylittävät nykyhetken kultasijoittajille.

Se on tavallaan osa tätä “huono uutinen on hyvä uutinen” -tyyppistä asiaa, jossa markkinat iloitsevat huonoista uutisista, koska se tarkoittaa, että kysyntä laskee ja talous jäähtyy, joten inflaatio voi laskea ja siksi korkoja lasketaan. Ja jos korkoja lasketaan, koko asia nousee. Kirjoitin tästä ilmiöstä viime lokakuussa eikä tilanne ole juurikaan muuttunut sen jälkeen.

Tämä on vain yksi seuraus oudosta skenaariosta, jossa olemme tällä hetkellä, sillä Fedin toimilla on niin äärimmäinen vaikutus markkinoihin. Näin on aina ollutkin, mutta viime vuonna enemmän kuin koskaan, maailman kamppaillessa pahimman inflaatiokriisin kanssa sitten 70-luvun.

Jos tarkastelemme kultaa viimeisten 20 vuoden ajalta, korkotaso ei ole liian vahva. Näimme sen nousevan jatkuvasti vuodesta 2004 vuoteen 2011, ennen kuin se laski vuodesta 2012 vuoteen 2016, nousten taas vuosina 2019 ja 2020, ennen kuin se on ollut enemmän tai vähemmän vakaa sen jälkeen.

Tämä ei siis ole mikään pitkän tähtäimen juttu. On ollut taskuja, joissa näin on tapahtunut menneisyydessä, vaikkakin luultavasti harhaanjohtavasti, koska suhde ei koskaan todellisuudessa ollut.

Mutta juuri nyt osakesijoittajat ja kultabugit ovat samassa tiimissä, mikä on outoa.

Joten toistaiseksi kultabugit ja osakesijoittajat ovat tovereita. Molemmat toivovat, että inflaation vastainen taistelu hidastuu viime kuukausien myönteisten merkkien jälkeen. Tämä antaa markkinoille mahdollisuuden jatkaa hinnoittelua tiukan rahapolitiikan käänteessä ennemmin tai myöhemmin, mikä puolestaan luo pohjan omaisuuserien hintojen nousulle kautta linjan.

Mutta tämä ei ole sidos aikojen loppuun asti. Kun tämä aika loppuu, kun Fed-pivot ja omaisuuserien hinnat nousevat uudelleen, kulta ja osake voivat jälleen irtautua toisistaan. Nyt aika on vain outoa. Kuten Fight Clubin kertoja sanoi, “tapasit minut hyvin oudossa vaiheessa elämääni”.

Jos pidit tästä artikkelista, mutta kirjoitan mielestäsi liikaa, ehkä tämä viime kuun podcast-jakso saattaisi toimia paremmin, jossa keskustelin tutkimusjohtajan tai kultamarkkinapaikka BullionVaultin Adrian Ashin kanssa kullasta sijoituksena.