AUD/USD schiet hoger na agressieve RBA-rentebeslissing

Geschreven door: Crispus Nyaga
december 1, 2020
  • Het AUD/USD paar steeg na het agressieve RBA-rentebesluit.
  • De bank heeft de rente-, kwantitatieve versoepeling- en termijnfinancieringsfaciliteit ongewijzigd gelaten.
  • Het paar reageerde ook op de indrukwekkende PMI voor verwerkende industrie uit China.

De Australische dollar (AUD / USD) steeg tijdens de vroege handel nadat de Reserve Bank of Australia (RBA) haar definitieve rentebesluit had genomen. Het paar reageerde ook op de indrukwekkende PMI-gegevens voor de verwerkende industrie uit China, de grootste markt van Australië.

AUD/USD
AUD/USD stijgt na RBA besluit

RBA laat de rentetarieven intact

De Australische economie is de laatste tijd relatief stabiel. Het aantal COVID-19 gevallen is gedaald en meer bedrijven doen weer zaken. Bovendien doet de export van het land het goed vanwege de Chinese vraag.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

Tegen deze achtergrond heeft de centrale bank van Australië vandaag haar rentebesluit genomen. De bank besloot de rente ongewijzigd te laten op 0,10%. Het heeft ook de controle over de rentecurve, de obligatieaankopen en de termijnfinancieringsfaciliteit intact gelaten in een poging de economie te ondersteunen.

In een verklaring zei gouverneur Philip Lowe dat het land zich in een economisch herstel bevond, zoals blijkt uit recente gegevens. Hij zei dat de bank verwacht dat de economie volgend jaar met 5% zal groeien en het volgende jaar met 4%.

De bank verwacht ook dat het werkloosheidspercentage boven de 7% zal blijven stijgen naarmate bedrijven herstructureren. Toch ziet het dat bedrijven hun aanwervingen het komende jaar versnellen, waardoor het tarief zal dalen tot ongeveer 6%.

Wat inflatie betreft, verwacht de bank dat de consumentenprijsindex (CPI) in 2021 ongeveer 1% zal zijn en in het daaropvolgende jaar 1,5. De verklaring voegde toe:

“Het bestuur zal de cash rate niet verhogen totdat de feitelijke inflatie duurzaam binnen het streefbereik van 2 tot 3 procent ligt… Dit vereist een aanzienlijke toename van de werkgelegenheid en een terugkeer naar een krappe arbeidsmarkt. Gezien de vooruitzichten, verwacht de Raad van Bestuur de cash rate gedurende ten minste 3 jaar niet te verhogen.”

De AUD/USD stijgt ook nu investeerders in forex reageren op de sterke PMI-cijfers voor de verwerkende industrie uit China. In een rapport zeiden Caixin en Markit vandaag dat de PMI voor de verwerkende industrie is gestegen van 53,6 in oktober naar 54,9 in november. Dat was een betere lezing dan de PMI voor de verwerkende industrie van de overheid die gisteren werd vrijgegeven.

Tip: bent u op zoek naar een app om slim te investeren? Handel veilig door u te registreren bij onze favoriete keuze, eToro: bezoek & maak een account

AUD/USD technische vooruitzichten

AUD/USD
AUD/USD technische grafiek

Het AUD/USD-paar handelt op 0,7365, wat iets hoger is dan het dieptepunt van de nacht op 0,7340. Die prijs was langs het zwarte stijgende kanaal dat de laagste niveaus in november met elkaar verbindt. Het bevindt zich ook op hetzelfde niveau als de 25 en 15-daagse exponentiële voortschrijdende gemiddelden. Op dit moment zijn de vooruitzichten van de Australische dollar neutraal. Een verdere push boven de huidige prijs betekent dat de bulls nog steeds de controle hebben, terwijl een beweging onder het dieptepunt van gisteren bearish zal zijn voor het paar.