EUR/USD kalm na het gematigde ECB rentebesluit

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus is een actieve handelaar, waar hij wordt gevolgd en gekopieerd bij Capital.com. Hij woont in Nairobi met zijn… read more.
on jun 10, 2021
  • Het EUR/USD paar bleef ongewijzigd na het rentebesluit van de ECB in juni.
  • De bank liet de rentetarieven en het kwantitatieve versoepelingsbeleid intact.
  • Het stimuleerde ook de vooruitzichten voor de economie van de eurozone.

De EUR/USD was kalm na het laatste besluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Het handelt op 1.2170, waar het was voordat de beslissing kwam.

EUR/USD
EUR/USD prijsactie

ECB rentebesluit

De ECB sloot donderdag haar tweedaagse monetairbeleidsvergadering af. Zoals algemeen werd verwacht, besloot de bank de rente op een historisch laag niveau te houden om het aanhoudende herstel te ondersteunen. De rente op de depositofaciliteit blijft intact op -0,50%, terwijl de marginale beleningsfaciliteit op 0,25% blijft.

Zoekt u actueel nieuws, goede tips en markt analyses? Schrijf u vandaag in voor de Invezz nieuwsbrief.

De bank zal ook doorgaan met haar pandemische noodaankoopprogramma of kwantitatieve versoepelingsbeleid, zelfs als het de economische vooruitzichten verbeterde. Analisten verwachten dat de bank het tempo van deze aankopen nog zeker drie maanden op peil zal houden. De verklaring zei:

“De Raad van Bestuur zal in het kader van het noodaankoopprogramma voor pandemieën (PEPP) nettoactiva blijven aankopen met een totale portefeuille van € 1,850 miljard tot ten minste eind maart 2022 en in elk geval tot hij oordeelt dat de crisisfase in verband met het coronavirus voorbij is.”

Het besluit van de ECB kwam op een cruciaal moment voor de economie van de eurozone. Ten eerste is de euro aanzienlijk in waarde gestegen ten opzichte van de Amerikaanse dollar. De EUR/USD is met meer dan 14% gestegen ten opzichte van het laagste punt in 2020. Het zweeft ook in de buurt van het hoogste niveau sinds 2018.

De economie zal naar verwachting ook een sterk herstel doormaken naarmate de landen weer opengaan. Dit blijkt uit de algemene activiteit in de meeste Europese steden zoals Berlijn en Parijs. Ook zijn de recente PMI cijfers voor de dienstensector en de verwerkende industrie relatief sterk, terwijl het vertrouwen van het bedrijfsleven en de consument stijgt. De EU inflatie is ook gestegen tot de ECB doelstelling van 2,0%.

Tegelijkertijd zijn sommige analisten begonnen te voorspellen dat de ECB eerder zal handelen dan de Fed, zelfs nu de Amerikaanse economie een sneller herstel doormaakt dan die van Europa. De VS zullen kort na het ECB besluit de laatste inflatiecijfers publiceren. De consensus is dat de consumentenprijsindex (CPI) in mei met 4,7% is gestegen, terwijl de kern-CPI met 3,2% is gestegen. De VS zal ook de meest recente cijfers over de eerste werkloosheidsaanvragen publiceren.

EUR/USD technische analyse

EUR/USD
EUR/USD technische grafiek

Het EUR/USD paar steeg licht na het laatste rentebesluit van de ECB. Het handelt op 1.2173, wat iets boven het laagste punt in de loop van de dag van 1.2165 ligt. Op de 4-uur grafiek bevindt het zich iets boven de onderkant van het stijgende kanaal. Het bevindt zich ook op hetzelfde niveau als de voortschrijdende gemiddelden van 25 en 15 dagen. Het lijkt ook alsof het een hoofd en schouderpatroon vormt. Daarom zal het paar zich waarschijnlijk terugtrekken, aangezien bears zich richten op het 38,2% Fibonacci-retracementniveau op 1,2046.

Investeer in crypto, aandelen, ETF's en meer in enkele minuten met onze favoriete makelaar, eToro
7/10
67% van particuliere CFD accounts verliezen geld