Voorspelling USD/TRY: kan de Turkse lira worden gered?

Door:
op Apr 2, 2024
Listen
  • USD/TRY: De Turkse lira steeg maandag licht.
  • President Erdogan heeft zondag grote lokale verkiezingen verloren.
  • Alle opties om de Turkse lira te redden zijn mislukt.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google News om notificaties te ontvangen >

De Turkse lira steeg deze week licht na de schokkende gemeenteraadsverkiezingen in Turkije. De wisselkoers van het paar USD/TRY zakte naar een dieptepunt van 31,76 op maandag en herstelde zich vervolgens naar 32,18 op dinsdagochtend. Het is met ruim 70% gestegen ten opzichte van het laagste niveau in 2023.

Are you looking for signals & alerts from pro-traders? Sign-up to Invezz Signals™ for FREE. Takes 2 mins.

Problemen voor de Turkse lira houden aan

Copy link to section

De Turkse lira is al lange tijd sterk aan het dalen, omdat de zorgen over het beleid van president Erdogan blijven bestaan. Aan de begrotingskant is het begrotingstekort van de overheid blijven toenemen als gevolg van meer uitgaven en hogere lonen.

Zowel de Turkse regering als de centrale bank hebben geprobeerd de lira een boost te geven, maar er zijn tekenen dat deze acties een averechts effect hebben gehad.

De centrale bank heeft hogere rentetarieven omarmd in een poging meer Turken aan te moedigen hun geld in de lokale valuta te sparen. Hierbij is de rente verhoogd van 8,5% in maart naar 50% vandaag. Deze prestatie betekent dat Turkije enkele van de hoogste rentetarieven in de opkomende markten heeft.

Er zijn echter tekenen dat deze renteverhogingen niet bijdragen aan het verlagen van de inflatie in het land. Uit het meest recente rapport blijkt dat de inflatie in Turkije in februari vorig jaar naar 67% is gestegen. Economen verwachten dat uit het rapport van woensdag zal blijken dat de CPI in maart naar 69,10% is gestegen.

In theorie zouden hoge rentetarieven de inflatie in Turkije moeten helpen verlagen en de aantrekkingskracht van de Turkse lira moeten vergroten. Een sterkere lira kan de inflatie helpen verlagen, aangezien Turkije een netto-importeur is van de belangrijkste zaken als ruwe olie en aardgas.

De belangrijkste reden waarom de Turkse lira in dit klimaat van hoge rentetarieven niet is verbeterd, is dat de inflatie hoog blijft. Als je dus in Turkse staatsobligaties belegt, genereer je nog steeds een negatief rendement, omdat de inflatie veel hoger is.

Turkije heeft ook andere instrumenten ingezet om de lokale munt te redden. De centrale bank maakt het bijvoorbeeld moeilijker voor commerciële banken om deposito’s in harde valuta aan te houden. Zij heeft ook maatregelen opgelegd om de lira te promoten. Zo werd bijvoorbeeld de ratio die ervoor zorgt dat banken lira’s behouden, verhoogd tot 8%.

Kan de Turkse lira gered worden?

Copy link to section
USD/TRY

USD/TRY-wisselkoers

Al deze acties, samen met de toenemende Turkse export en toerisme, hebben er niet toe bijgedragen de Turkse lira te redden. Uit de meest recente gegevens blijkt dat de Turkse export in januari naar ruim 20 miljard dollar is gestegen, waarmee een trend wordt voortgezet die in 2023 begon.

De munt is blijven dalen omdat de meeste mensen en bedrijven in het land het vertrouwen erin hebben verloren. Ze zijn zich ervan bewust dat de Turkse lira al tientallen jaren in een sterke neerwaartse trend zit. De koers noteerde in 2008 op 1,33 ten opzichte van de Amerikaanse dollar, wat betekent dat de koers ruim 2,670% in waarde is gedaald.

Ik geloof dat twee dingen de vraag naar de Turkse lira zullen helpen stimuleren. Ten eerste moeten de rentetarieven veel hoger stijgen dan de inflatie van het land. Dat zal waarschijnlijk niet gebeuren, aangezien Erdogan een hekel heeft aan hoge rentetarieven.

Ten tweede zal de munt op de lange termijn waarschijnlijk in waarde stijgen als Erdogans ambtstermijn afloopt. Dit blijkt uit de koersontwikkeling van de lira maandag na de verrassende verkiezingen van zondag. Ten slotte zou de centrale bank moeten werken aan het verbeteren van haar valutapositie, die verslechtert.

Ad

Op zoek naar eenvoudig te volgen handelssignalen voor crypto, forex en aandelen? Maak handelen eenvoudig door ons team van pro-traders te kopiëren. Consistente resultaten. Meld je vandaag nog aan bij Invezz Signals.

Learn more
TRY USD Wereld