De aandelenkoers van Schroders is gecrasht: is het een koopje of een waardeval?

Door:
op May 8, 2024
Listen
  • De aandelenkoers van Schroder is met ruim 40% gedaald ten opzichte van het hoogtepunt van 2021.
  • De winsten van het bedrijf zijn de afgelopen jaren hard gedaald.
  • Het is ernstig ondergewaardeerd geworden en een potentieel overnamedoelwit.

Volg Invezz op TelegramTwitter en Google Nieuws om notificaties te ontvangen >

De aandelenkoers van Schroders (LON: SDR) heeft een vrije val doorgemaakt na een piek van 586p in 2021. De koers is met bijna 40% gedaald naar de huidige 362p en schommelt rond het laagste niveau sinds oktober vorig jaar.

Bent u op zoek naar signalen & waarschuwingen van pro-handelaren? Meld u GRATIS aan bij Invezz Signals™. Duurt 2 minuten.

De winsten van Schroders zijn verdampt

Copy link to section

Schroders, de grootste vermogensbeheerder in Groot-Brittannië, is onder druk komen te staan, ook al is de groei van zijn vermogen toegenomen. In een recent rapport stelt het bedrijf dat zijn beheerd vermogen (AUM) is gestegen van £750 miljard op 31 december tot ruim £760 miljard. Dit is een sterke prestatie voor een bedrijf dat in 2020 ruim £574 miljard aan activa had en in 2015 ruim £397 miljard.

De uitdaging voor Schroders is dat de vermogensgroei zich niet heeft vertaald in meer winst. Het bedrijf maakte een winst vóór belastingen van £216 miljoen in 2016 en £487 miljoen in 2023. De jaarlijkse PBT in 2023 was een grote daling ten opzichte van de £586 miljoen van het voorgaande jaar. Het schreef de daling toe aan de herstructureringskosten, omdat het werknemers ontsloeg en de footprint van zijn kantoren verkleinde.

Deze prestatie kan worden toegeschreven aan twee belangrijke redenen. Ten eerste heeft er een sterke verschuiving plaatsgevonden van actief beheerde fondsen naar passieve fondsen. De meeste beleggers profiteren van de lage kostenbenadering van passieve fondsen.

Ten tweede heeft het bedrijf te maken met de Consumer Duty-regelgeving in Groot-Brittannië, die veel vermogensbeheerders ertoe heeft gedwongen de prijzen te verlagen. St. James Place , een toonaangevende concurrent op het gebied van vermogensbeheer, heeft aanzienlijk geleden onder de verlaging van de klantentarieven.

Toch heeft het bedrijf enkele wijzigingen aangebracht om de prestaties te verbeteren. Het heeft zich op nieuwe gebieden gewaagd, vooral op particuliere markten. De meest opvallende deal was de overname van Greencoat Capital, een toonaangevende investeerder in energie.

Het heeft zijn strategische gebieden ook beperkt tot sectoren als vermogensbeheer, particuliere markten en oplossingen. Deze gebieden hebben geleid tot een sterke instroom en zijn nu goed voorbijna 50% van de totale bedrijfsopbrengsten. Zij waren goed voor 31% van de inkomsten in 2016.

Schroders-transformatie

Schroders staat nog steeds voor aanzienlijke uitdagingen. Er zijn echter tekenen dat het bedrijf ondergewaardeerd is geworden, aangezien de marktkapitalisatie is gedaald tot £ 5,8 miljard. Dat brengt de koers/winstverhouding op ongeveer 14, wat lager is dan het FTSE 100-gemiddelde van 18.

Dat waarderingsveelvoud betekent dat het een overnamedoelwit kan worden naarmate de belangstelling voor Britse bedrijven toeneemt. De koper zou een Brits kwaliteitsmerk ontvangen met meer dan £ 760 miljard aan activa. Maar om dat te kunnen doen, zou het bedrijf de familie van Schroders moeten overtuigen, die ongeveer 54% van het bedrijf in handen heeft.

Een andere mogelijkheid is dat het bedrijf nu op zoek is naar een nieuwe CEO, nadat Peter Harrison zijn voornemen had aangekondigd met pensioen te gaan. Zoals we bij Rolls-Royce hebben gezien , kan een nieuwe CEO grote gevolgen hebben voor een bedrijf. De aandelenkoersen zijn enorm gestegen nadat Tufan Erginbilgic in 2023 CEO werd.

Schroders koersvoorspelling

Copy link to section
Schroders share price

SDR-grafiek van TradingView

Als we kijken naar de dagelijkse grafiek, zien we dat de SDR-aandelenkoers tussen februari en maart vorig jaar een dubbel toppatroon vormde op 461p. Vervolgens crashte het aandeel naar een dieptepunt van 345p in november 2023. Nu heeft het aandeel een patroon met een dubbele bodem gevormd op 346p, een positieve beweging.

Het blijft echter onder de 50- en 100-daagse voortschrijdende gemiddelden, wat een indicator is dat de beren nog steeds de controle hebben.

Daarom vermoed ik dat de aandelen in dit stadium zullen blijven consolideren terwijl handelaren wachten op de volgende katalysator, die in augustus zal plaatsvinden als het bedrijf zijn halfjaarresultaten bekendmaakt.

Een doorbraak onder de steun bij 346p zal op meer nadelen wijzen, omdat dit de patroonvorming met dubbele bodem ongeldig zal maken. Als dit gebeurt, zou het aandeel kunnen dalen tot 320p, de laagste koers in 2022.

Dit artikel is vertaald uit het Engels met behulp van AI-tools en vervolgens proefgelezen en bewerkt door een plaatselijke vertaler.

Beurs Financieel en banken Trading Tips