HSBC och Standard Chartered faller till 22-årig lägstanivå efter rapporter om illegala överföringar

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on sep 21, 2020
  • HSBC och Standard Chartered sjönk till historiskt låga nivåer efter rapporter om illegala transaktioner.
  • De två bankerna har fallit med cirka 3,6% på aktiemarknaden efter medierapporterna.
  • Det europeiska bankindexet föll sammanlagt med cirka 4% på måndagen.

HSBC Holdings plc (LON: HSBA) och Standard Chartered plc (LON: STAN) faller på aktiemarknaden idag till de lägsta nivåerna sedan 1998. Bakslaget kommer efter att media rapporterat att de två bankerna, tillsammans med Deutsche Bank och Barclays, tillåtit transaktioner av enorma mängder illegala medel.

Rapporten säger att varningsflaggor relaterade till pengars ursprung avsiktligt ignorerats när bankerna flyttat medel de senaste tjugo åren. HSBC rapporterade sina ekonomiska resultat för räkenskapsårets första halva i augusti, som visade att nettovinsten fallit med 77%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Flera finansiella institutioner, inklusive banker, har lämnat in SAR-rapporter (rapporter om misstänkt aktivitet) till USA:s Financial Crimes Enforcement Network, som är en del av finansdepartementet. I relaterade nyheter erbjöd Standard Chartered UAE Amazon en avbetalningsplan förra veckan.

HSBC och Standard Chartered föll cirka 3,6% på aktiemarknaden

HSBC:s aktier har fallit med cirka 3,6% på aktiemarknaden idag till den lägsta nivån sedan 1998 under den asiatiska valutakrisen. Hittills i år har HSBC nu tappat nästan 50% på aktiemarknaden. Att handla aktier online är lättare än du tror. Så här köper du aktier online 2020.

Standard Chartered har också sjunkit med 3,6% idag till en lägstanivå på nästan 22 år. Standard Chartered har också backat mer än 50% på aktiemarknaden hittills i år. Det europeiska bankindexet, även känt som .SX7P, rapporterade en sammanlagd nedgång med cirka 4% idag.

BuzzFeed News sa att man sammanlagt mottagit över 2 100 SAR-rapporter som i sin tur delades med ICIJ (International Consortium of Investigative Journalists) och flera andra mediaorganisationer. SAR-rapporterna räcker däremot inte för att bevisa ekonomisk oaktsamhet från HSBC:s och Standard Chartereds sida.

HSBC svarade i ett uttalande och sa att informationen som ICIJ har fått är historisk. År 2012 införde HSBC stränga rutiner för att begränsa ekonomisk brottslighet.

Standard Chartered svar på medias rapporter på måndag

Standard Chartered svarade också på medierapporterna och sa:

”Banken har tagit sitt ansvar för att bekämpa ekonomisk brottslighet på extremt stort allvar och har gjort avsevärda investeringar i sina efterlevnadsprogram.”

Enligt Barclays:

”Banken har följt alla sina rättsliga och reglerande skyldigheter, inklusive skyldigheterna relaterade till USA:s sanktioner.”

Av de fyra bankerna som pekats ut i media är HSBC den största sett till marknadsvärde med ett värde på 58,22 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust