Europeiska marknader: Prisanalys av LVMH, Daimler, Volvo och ThyssenKrupp

Författad av: Michael Harris
oktober 16, 2020
  • IMF utfärdade en varning om en potentiell korrigeringen på aktiemarknaden de kommande månaderna.
  • DAX Indexet handlas till 12745 idag – en uppgång på 0,3%, medan FTSE 100 steg med 0,2% till 5869.
  • Aktierna i ThyssenKrupp susade upp 25% efter rapporter om bud på bolagets stålenhet.

De europeiska marknaderna gick på plus idag. Vinsten var inte stor, men kom efter flera dagar i rad med förluster. Internationella valutafonden (IMF) varnade också idag om en korrigering av aktiemarknaden under de kommande månaderna.

Grundläggande analys: IMF utfärdar en varning

IMF sa att finansmarknaderna kan krympa under de följande månaderna om covid-19-krisen fortsätter och den ekonomiska återhämtningen sker långsammare än väntat. Aktiemarknaderna har studsat tillbaka från sina lägsta nivåer förra månaden och ligger nu betydligt högre jämfört med början av året.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

S&P 500 har stigit med cirka 8% på årsbasis och Nasdaq ökade med cirka 30% under samma period.

”En frikoppling kvarstår till exempel mellan finansmarknaderna – där värderingarna på aktiemarknaderna fortsätter att stiga (trots de senaste prisjusteringarna) – och den svaga ekonomiska aktiviteten och de osäkra framtidsprognoserna,” säger Tobias Adrian, chef för IMF:s valuta- och kapitalmarknadsavdelning.

Adrian sa emellertid också att investerarnas optimism kan falna om den ekonomisk återhämtningen drar ut på tiden.

”Så länge investerare tror att marknaderna kommer att fortsätta gynnas av politiskt stöd kan tillgångsvärderingarna förbli höga under en tid. Ändå, och särskilt om den ekonomiska återhämtningen försenas, finns det en risk för en kraftig justering av tillgångspriser eller perioder av volatilitet,” sade han.

Adrian är inte ensam om att påpeka den stora skillnaden mellan marknaderna och ekonomin.

Gary Shilling, en populär amerikansk finansanalytiker, varnade under sommaren om en potentiell aktiemarknadskris, liknande den på 1930-talet, till följd av att den ekonomiska återhämtningen tar längre tid och möter större utmaningar än väntat. Vidare varnade Bespoke Investment Group också för ”ett klassiskt tecken på en spiralmarknad”.

Mot tanke på omständigheterna har aktiemarknadens resultat varit anmärkningsvärda i år, till stor del på grund av den omfattande monetära stimulans som centralbanker sprutat in i ekonomier för att förhindra en kollaps. IMF anser att de globala myndigheterna måste hålla fast vid denna strategi eftersom den globala hälsokrisen visar tecken på avmattning.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Teknisk analys: Rapporteringssäsongen inleds

DAX Indexet handlas till 12745 idag – en vinst på 0,3%. Dess brittiska motsvarighet FTSE 100 ökade med 0,2% till 5869 då investerare inväntade nyheter från USA om den nya stimulansplanen. Här är prisutvecklingarna som sticker ut idag.

LVMH slår Q3-prognoserna

Aktiekursen för LVMH (EPA: MC) steg med cirka 7% idag efter att lyxmodegigantens försäljning överträffade analytikernas prognoser med god marginal under tredje kvartalet.

”Rapporten bekräftar vårt intryck av en stark sommar för lyxvaror. I Kina sågs ett positivt resultat under tredje kvartalet för Vuitton,” skrev Bernsteins analytiker Luca Solca i en kommentar.

LVMH, som äger Louis Vuitton, Christian Dior, Celine och Fendi, rapporterade att försäljningen sjönk med 7% jämfört med ifjol, men ändå var betydligt bättre än det förväntade fallet på 12%.

LMVH omsatte 12 miljarder euro under kvartalet, med intäkter som sjunkit med 21% sedan årets början. Även om försäljningen inom mode- och handväskedivisionen ökade med 12% tack vare den starka kinesiska efterfrågan på Louis Vuittons handväskor, var resultaten för andra enheter en besvikelse.

Företagets detaljhandel, parfym och kosmetika, samt klockor och smycken rapporterade en nedgång med 29%, 16% respektive 14%.

Ändå fick LMVH:s försäljningsmomentum aktiekursen att stiga med 7% och aktien handlas nu på den högsta nivån på 9 månader till 432,00 euro. Investerare är nu nyfikna på om vinsterna är hållbara och om dagliga/veckovisa stängningar över 427,75 euro kan uppnås.

Nästa mål är en ny toppnotering för 2020 över 438,00 euro.

ThyssenKrupp kan sälja sin stålverksamhet, aktierna sköt i höjden

Aktierna i den tyska jätten ThyssenKrupp (ETR: TKA) susade upp med 25% efter att den tyska tidningen Det Spiegel rapporterade att Liberty Steel kommer att lägga ett bud på företagets oroliga stålverksamhet.

ThyssenKrupp sålde sin hissverksamhet tidigare i år för att samla in pengar och man vill även göra sig av med sin stålenhet. Det var just den verksamheten som hjälpte ThyssenKrupp att bilda ett konglomerat.

Den tyska jätten kom överens om ett joint venture med Tata Steel ifjol, men tyvärr blockerade EU-kommissionen affären. Företaget hoppas nu att man kan nå en överenskommelse med Liberty Steel samtidigt som man arbetar för att effektivisera sin verksamhet som förlorade en miljard euro förra året.

ThyssenKrupps aktiekurs steg med cirka 25% till 5,18 euro innan en del av dessa vinster gick förlorade och aktien stängde på 4,80 euro. Nästa mål för tjurarna är 5,70 euro.

Daimler och Volvo överträffade Q3-förväntningarna

De två stora europeiska rivalerna Daimler AG (ETR: DAI) och Volvo AB SER (STO: VOLV) rapporterade båda bättre tredje kvartal än förväntat i morse.

Den förstnämnda krossade prognoserna genom att rapportera EBIT på 3,07 miljarder euro mot marknadens konsensus på 1,95 miljarder euro. Daimler, som äger Mercedes Benz, rapporterade ett imponerande fritt kassaflöde på 5,14 miljarder euro, jämfört med marknadens förväntning om 2,97 miljarder euro.

”Det tredje kvartalet visar en mycket stark utveckling och ger ytterligare bevis för att vi är på rätt väg,” sa Harald Wilhelm, styrelseledamot i Daimler AG.

Volvo hade ett justerat rörelseresultat på 7,22 miljarder kronor, vilket är lägre än de 10,89 miljarder kronor som rapporterades för ett år sedan. Ändå steg aktierna eftersom marknadens prognos låg på 5,82 miljarder kronor.

Volvos aktier fick också en skjuts av nettot av orderingång på 57 530 lastbilar, en imponerande ökning med 61% jämfört med 2019.

”Under de senaste två kvartalen har vår organisation och våra affärspartners visat stor volymflexibilitet genom att först hantera en dramatisk volymnedgång och sedan en brant återhämtning med bibehållen god produktivitet,” sa VD Martin Lundstedt i ett uttalande.

Volvos aktiekurs steg med cirka 4% för att närma sig rekordnivån på 184,45 som nåddes för några dagar sedan.

Daimlers aktiekurs steg med cirka 5% och nådde 49,42 euro när köparna ställt in sikte på en ny högstanivå för året över 50,31 euro.

Sammanfattning

Internationella valutafonden konstaterar att aktiemarknadernas resultat i år har varit ”anmärkningsvärda”, men varnade för att det kan förändras om covid-19-krisen fortsätter och den ekonomiska återhämtningen försenas.

Samtidigt återhämtade de europeiska aktierna sig idag då Daimler, Volvo och LVMH överträffade marknadens förväntningar. ThyssenKrupp såg aktiekursen öka med 25% efter rapporter om att Liberty Steel kommer att lägga ett bud på företagets stålenhet.