AUD/USD oförändrat efter imponerande BNP-uppgifter från Kina

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus Nyaga är en finansanalytiker och handlare med mer än 7 års erfarenhet inom branschen. Han har bidragit till ledande finansiella… read more.
on okt 19, 2020
  • AUD/USD-paret bildade ett baisseartat flaggmönster när investerare reagerade på Kinas BNP-data.
  • Landets ekonomi expanderade med 4,9% jämfört med föregående år under tredje kvartalet.
  • Detaljhandeln, arbetslösheten och industriproduktionen var stark i september.

AUD/USD handlades i stort sett oförändrat medan investerare smälte de senaste positiva ekonomiska nyheterna från Kina. Paret handlas till 0,7090, vilket är något högre än fredagens lägsta på 0,7060.

AUD/USD
AUD/USD reagerar på Kinas BNP-data

Kina återhämtar sig i hög takt

Kina, källan till covid-19-pandemin, har själva återhämtat sig relativt väl. Landet, med en befolkning på fler än 1,3 miljarder människor, har bara registrerat 91 436 smittade och färre än 5 000 dödsfall. Det är oerhört lågt jämfört med USA, som har registrerat fler än 2 miljoner smittade och fler än 200 000 dödsfall.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Effekterna av hur Kina hanterat ekonomin syns i den senaste tillväxtdatan. Enligt landets statistikbyrå expanderade landets ekonomi med 4,9% jämfört med året innan och med 2,7% på kvartalsbasis under tredje kvartalet. Ekonomin hade expanderat med 3,2% under andra kvartalet och blev då den första stora ekonomin som expanderade. Ändå var den kvartalsvisa tillväxten lägre än 5,2%, vilket en undersökning av Reuters hade förväntat sig.

Byrån sa att exporten ökade under de senaste fyra månaderna i takt med att den globala efterfrågan ökade. I september accelererade den med 10%. Investeringar i anläggningstillgångar ökade med 0,8% och även statliga investeringar ökade.

I september expanderade också detaljhandeln, som varit relativt svag i år, med 3,3% efter att ha ökat med 0,5% föregående månad. Arbetslösheten sjönk också till 5,4%, vilket är lägre än för USA och Europeiska unionen. Dessutom steg industriproduktionen med 6,9%, i linje med vad analytikerna förväntade sig.

Kinesiska siffror är viktiga för den australiensiska ekonomin och AUD/USD-priset. Det beror på att Kina är den största importören av australiska varor som koppar, järnmalm och kol. Det är också den största utländska konsumenten av australiska tjänster som utbildning och turism.

I morgon kommer den australiska dollarn att reagera på en rapport från Reserve Bank of Australia (RBA). I rapporten ingår protokoll som ger en tydlig bild av de överläggningar som tjänstemän hade under det senaste penningpolitiska mötet. Efter mötet lämnade de räntorna oförändrade och fortsatte med tillgångsköpen.

AUD/USD teknisk prognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

Fyratimmarsdiagrammet visar att AUD/USD-priset har legat i ett relativt snävt intervall den sista tiden. Paret befinner sig nu i den fjärde vågen i Elliot-vågmönstret. Det bildar också ett baisseartat flaggmönster som visas i rosa. Dessutom har priset fallit något under exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Därför misstänker jag att paret kommer att bryta nedåt så småningom när det försöker slutföra Elliot-vågmönstret.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust