USD/CAD: Svag amerikansk dollar pressar kanadensisk dollar till en sju veckors höjdpunkt

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 21, 2020
  • USD/CAD-priset sjunker idag när investerare reagerar på kanadensisk inflationsdata.
  • Huvudkonsumentprisindexet steg med 0,5% i september medan kärnkraftsindexet steg med 1%.
  • Detaljhandeln ökade med 0,4% i augusti efter en ökning med 0,6% i juli.

USD/CAD- priset sjönk 0,3% idag då marknaden reagerade på den kanadensiska inflationen och de relativt högre råoljepriserna. Det handlas till $1.3095, vilket är det lägsta priset sedan den första veckan i september.

USD/CAD
USD/CAD faller efter kanadensisk inflationsdata

Kanadensisk inflationsdata

Kanada, som alla länder, har drabbats av Covid-19-pandemin. Sjukdomen har infekterat mer än 204 000 människor i landet och dödat nära 10 000. De senaste veckorna har antalet fall gått upp och igår bekräftade landet mer än 3200 nya infekterade och 18 dödsfall.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som ett resultat har konsumentpriserna kämpat för att ta sig upp, särskilt i vissa känsliga sektorer som besöksnäring och rekreation. Enligt Statistics Canada sjönk konsumentprisindexet (KPI) med 0,1% i september, vilket ledde till en årlig ökning på 0,5%. Samma månad steg huvud-KPI med en årlig takt på 1,0%.

Enligt byrån ökade priserna i fyra av åtta sektorer. Flygtransporter minskade med 3,2% medan turistaktiviteten förblev svag. Priserna på personbilar steg med 2,7% medan priserna på kläder och skor minskade med 4,1% och på liknande vis steg bostadspriserna med 0,1%.

Under tiden hade detaljhandeln en blygsam förbättring i augusti när ekonomin fortsatte att öppna upp igen. Försäljningen ökade med 0,4% under månaden, en minskning från ökningen i juli ökade på 0,6%. Samtidigt steg det nya bostadsprisindexet med 1,2%, bättre än den förväntade ökningen på 0,5%.

Blandad kanadensisk ekonomisk data

De senaste ekonomiska siffrorna från Kanada har varit blandade. I början av denna månad rapporterade landet att exporten och importen i augusti minskade till 44,93 miljarder dollar respektive 47,38 miljarder dollar. Ytterligare uppgifter från Ivey Institute visade att PMI sjönk från 67,8 i augusti till 54,3 i september, vilket är ett tecken på att den ekonomiska återhämtningen avtar.

Bostadsmarknaden är också nere då den föll från 261 500 till 209 000. På den positiva sidan fortsatte dock arbetsmarknaden att förbättras i september då ekonomin tillförde mer än 378 000 jobb. Arbetslösheten sjönk till 9,0%.

Under tiden stöds USD/CAD-priset av låga råoljepriser. Som en ledande oljeproducent tenderar den kanadensiska ekonomin att påverkas av oljeprisrörelsen. Idag har West Texas Intermediate (WTI) och Brent oljepriser sjunkit med 1,25% respektive 1,27%. På kort sikt förväntar sig analytiker att priserna kommer att ligga under press när den andra vågen sprids internationellt.

USD/CAD teknisk utsikt

USD/CAD
USD/CAD tekniskt diagram

På det fyra timmar långa diagrammet nådde USD/CAD-priset ett lägsta värde på $1.3080. Priset är under det 25- och 50-dagars exponentiella rörliga medelvärdet medan RSI ligger något över den översålda nivån på 30. Det är också på den femte vågen i Elliot-vågmönstret. Detta innebär att priset sannolikt kommer att fortsätta falla när björnarna börjar rikta sig mot det viktiga stödet vid $1.3050. Börja din handelsresa med våra kostnadsfria handelkurser.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust