AUD/USD klättrar när den australiska inflationen studsar tillbaka

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 28, 2020
  • AUD/USD-paret steg idag när handlare reagerade på den starka inflationen från Australien.
  • Första kvartalet steg KPI med 1,6% efter att ha sjunkit med 1,9% under tredje kvartalet.
  • Den största bidragsgivaren till stigande priser var möbler och hemprodukter.

Den australiska dollarn (AUD/USD) har ökat med 0,10% eftersom handlare reagerat på den relativt starka australiska inflationen. Det handlas till 0,7136, vilket är i samma intervall som det har varit nyligen.

AUD/USD
AUD/USD stiger efter start inflation

Australien återgår till inflation

I år drabbades Australien av sin första lågkonjunktur på mer än tre decennier på grund av corona pandemin. Sjukdomen har infekterat mer än 27 000 människor och dödat nära 1000, vilket är en imponerande prestation under omständigheterna. Under de senaste veckorna har landet lyckats kontrollera den andra vågen av viruset i Melbourne och Victoria.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Och nu har landets konsumentinflation även börjat krypa tillbaka. Enligt Australiens Bureau of Statistics ökade konsumentpriserna med 1,6% under andra kvartalet. Detta var lite högre än den genomsnittliga uppskattningen på 1,5% av en panel av ekonomer från Reuters. På kvartalsbasis steg priserna med 0,7% efter att ha fallit med 0,3% under andra kvartalet.

Anmärkningsvärt steg det trimmade medelvärdet med en årlig andel på 1,2% medan det vägda medelvärdet steg med 1,3%. Det vägda medelvärdet kommer från prisförändringarna för alla komponenter i konsumentprisindexet medan det trimmade medelvärdet beräknas med hjälp av ett ”viktat genomsnitt av procentuell förändring från mitten av 70% av distributionen.”

Enligt byrån var möbler och hushållsprodukter, transport och utbildning de största bidragsgivarna till de högre priserna i Australien, vilka steg med 12%, 3,4% och 2,1%. Barnomsorgen ökade med 9% efter att den kostnadsfria perioden för barnomsorg tog slut i juli. Å andra sidan var de största eftersläparna kommunikation, hälsa, mat och alkoholfria drycker.

Regionsvis steg konsumentpriserna mest i Canberra och Brisbane, där de steg med 2,3%. Regionerna med den lägsta inflationen var Melbourne, Adelaide och Hobart.

Australien har tre huvudsakliga fördelar. För det första har den kinesiska och östasiatiska ekonomin studsat tillbaka. Detta är ett viktigt faktum på grund av den volym av handel som landet gör med regionen. För det andra har landet nästan vunnit sin kamp mot Covid-19-pandemin. Under de senaste dagarna har det rapporterats färre än 30 fall per dag. Slutligen har råvarupriserna stigit där koppar och järnmalm har nått höjdpunkter som inte setts på flera år.

AUD/USD tekniska utsikter

AUD/USD
AUD/USD tekniskt diagram

På det dagliga diagrammet ser vi att AUD/USD-priset har rörts i sidled de senaste dagarna. Priset är något över lågpunkten i september och under årets högsta nivå på 0,7420. Det är också längs med de 25-dagars och 15-dagars exponentiella rörliga medelvärden. Det är också mellan vändpunkten och den första stödpunkten. Därför förväntar jag mig att paret kommer att förbli inom detta intervall ör idag men på längre sikt förblir rörelsen uppåt. Kom igång att handla med våra gratis valutakurser.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust