USD/CAD: Kanadensiska dollarn faller inför BOC:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 28, 2020
  • USD/CAD-paret stiger inför Bank of Canadas räntebeslut.
  • Analytiker förväntar sig att banken lämnar räntor och de kvantitativa lättnaderna oförändrade.
  • Det reagerar också på de fallande råoljepriserna.

Priset på USD/CAD har stigit med 0,55% när handlare reagerar på lågt råoljepris inför Bank of Canadas (BOC) räntebeslut. Paret handlas till 1,3250, vilket är det högsta det har varit sedan den 15 oktober.

USD/CAD
USD/CAD stiger inför BOC:s räntebeslut

Råoljepriset faller

Kanada är den fjärde största råoljeproducenten i världen efter USA, Saudiarabien och Ryssland. Landet producerar mer än 5,9 miljoner fat om dagen, varav kanadensarna själva förbrukar cirka 2,2 miljoner fat om dagen och resten exporteras. Dessutom sysselsätts miljontals människor både direkt och indirekt.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det innebär att den kanadensiska dollarn är mycket känslig för de globala råoljepriserna – och för tillfället har oljepriset en kraftig nedåtgående trend. West Texas Intermediate (WTI) har sjunkit med 4,65% till 37,75 dollar medan Brent, det internationella riktmärket, har sjunkit med 3,75% till 40 dollar. Sammanlagt har priset sjunkit med mer än 10% de senaste två veckorna.

Brents och WTI:s råoljepriser

Nedgången beror på det ökande antalet covid-19-fall runt om i världen. I USA har antalet infektioner ökat med mer än 500 000 bara den senaste veckan. Samtidigt har betydande ökningar setts i flera andra länder, inklusive Kanada, Norge, Tyskland och Frankrike.

Effekten av detta är att efterfrågan kommer att fortsätta att minska när länderna tvingas till ytterligare en omgång av restriktioner. Lufttransporterna, som är en stor oljekonsument, kommer också att ta tid att återhämta sig eftersom länder som Norge har infört krav på karantän för de som anländer från utlandet. Samtidigt har OPEC och andra oljeproducenter ännu inte avslöjat om de kommer att begränsa produktionen.

Bank of Canadas räntebeslut

Höjningen av USD/CAD-priset fortsätter några timmar före det nya räntebeslutet från Bank of Canada (BOC). Analytiker som intervjuats av Reuters och Bloomberg förväntar sig att banken lämnar räntorna oförändrade på 0,25%. De förväntar sig också att ordföranden kommer meddela att räntorna förblir på nuvarande nivåer en längre tid eftersom han tidigare har uteslutit negativa räntor.

Analytiker förväntar sig också att banken kommer att presentera utökade kvantitativa lättnader för att stödja ekonomin. Hittills har man åstadkommit detta genom att köpa statsobligationer värda mer än 3,8 miljarder dollar varje vecka.

Åtgärderna har hjälpt den kanadensiska ekonomin att återhämta sig snabbare än många andra länders. Ett exempel är att den amerikanska ekonomin krympte med mer än 30% under andra kvartalet, medan Kanada bara försvagades med 13%.

Situationen förändras dock med nedgången i oljepriserna. Moody’s och UBS Bank har också varnat för att bostadsmarknaden kommer att se fallande priser på kort sikt.

USD/CAD teknisk prognos

USD/CAD
USD/CAD teknisk graf

Fyratimmarsdiagrammet visar att USD/CAD-priset har stigit från låga 1,3100 till det nuvarande högstanivån på 1,3260. Priset har också stigit över oktobers högstanotering på 1.3245. Det ligger också över de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 dagar. Det ligger också längs den andra motståndsnivån för standardpivoten. Därför förväntar jag mig att priset faller tillbaka till det första motståndet vid 1.3190 efter BOC-beslutet.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust