USD/JPY stiger efter BOJ:s räntebeslut – nedgraderar tillväxtprognosen

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on okt 29, 2020
  • USD/JPY-paret studsade tillbaka både före och efter Bank of Japans räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan, kvantitativa lättnaden och kontrollprogrammet för avkastning oförändrade.
  • Man lovade också att ingripa om situationen försämrades.

USD/JPY-paret steg med 0,15% när handlare reagerade på Bank of Japans (BOJ) räntebeslut. Det handlas till 104,46, vilket är något över gårdagens lägstanivå på 104,10.

USD/JPY
USD/JPY stiger efter BOJ:s räntebeslut

Bank of Japans räntebeslut

Bank of Japan har varit en av de mest aktiva centralbankerna på marknaden i år. Även om det inte har sänkt räntorna som har de använt andra verktyg för att stödja världens tredje största ekonomi.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Dessa åtgärder, tillsammans med de som genomförts av den japanska regeringen, har hjälpt Japan att navigera under sin värsta lågkonjunktur på decennier. Ekonomin krympte med 7,9% under andra kvartalet, vilket var bättre än jämförbara länder som USA, euroområdet och Storbritannien.

Idag meddelade bankens penningpolitiska kommitté sitt nya räntebeslut. Banken beslutade att lämna räntorna oförändrade vid -0,10%, vilket var i linje med vad de flesta analytiker som intervjuats av Reuters förväntat sig. Det lämnade också sitt kvantitativa lättnadsprogram och program för avkastningskontroll oförändrade.

Kvantitativ lättnad är en process där banken köper stats- och andra typer av obligationer. Det bidrar till att tillhandahålla likviditet och driver den övergripande statliga upplåningen. Detta program har sett bankens balansräkning stiga från 569 biljoner yen i september förra året till nuvarande 689 biljoner yen.

Kontrollen av avkastningskurvan är däremot inriktad på att hantera långa räntor. I det här fallet har banken infört ett mål på -0,1% för de tioåriga statsobligationerna.

I sitt uttalande sa Hurohiko Kuroda, bankens ordförande, att BOJ lovar att stödja ekonomin när den globala ekonomiska situationen försämras. För att uppnå detta sa han att banken kommer att lämna sina instrument oförändrade och eventuellt sänka dem om saker och ting förvärras. Han sa att:

”Banken kommer att fortsätta med den kvantitativa och kvalitativa monetära lättnaden med avkastningskurvkontroll i syfte att uppnå prisstabilitetsmålet på 2% så länge det är nödvändigt för att upprätthålla målet på ett stabilt sätt.”

Samtidigt förväntar sig den japanska centralbanken att ekonomin försämras. Man förväntar sig nu att ekonomin krymper med mellan 5,6% och 5,3% i år. Det är värre än den tidigare prognosen på mellan 5,7% och 4,5%. Samtidigt förväntas inflationen att sjunka med mellan 0,7% och 0,5%, jämfört med den tidigare uppskattningen på mellan 0,6% och 0,4%.

USD/JPY teknisk prognos

USD/JPY
USD/JPY teknisk graf

På fyratimmarsdiagrammet ser vi att USD/JPY-paret har studsat tillbaka idag. Paret har rört sig upp från gårdagens lägsta nivå på 104,13 till den nuvarande nivån på 104,47. Paret har också bildat ett ”inverterat skål- och handtagsmönster” som visas i svart. Det ligger fortfarande något under de exponentiella glidande medelvärdena för 15 och 25 dagar. Viktigast är att det befinner sig i den femte vågen i Elliot-vågmönstret. Därför misstänker jag att dessa vinster kommer att vara begränsade och att paret kommer att återuppta den nedåtgående trenden på kort sikt.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust