Uber förhandlar om att sälja sitt autonoma driftssegment till startupen Aurora

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on nov 16, 2020
  • Uber förhandlar om att sälja sin autonoma fordonsenhet till startupen Aurora.
  • SoftBank Group och Toyota Motor är de två stora investerare i Uber ATG.
  • Aurora expanderar sin utveckling och testning av autonoma fordon till Texas.

Källor bekräftade på fredag att Uber Technologies (NYSE: UBER) överväger att sälja Uber ATG (Advanced Technologies Group) till Aurora, en startup med fokus på självkörande fordon. Uber kommer sannolikt också att få en andel i Aurora om de kommer överens om att köpa Ubers autonoma fordonsverksamhet. Samtalen pågår mellan de två företagen och en affär är ännu inte slutförd.

Aktierna i Uber steg med nästan 2% under efterhandeln på fredag. Uber handlas nu till 36,68 pund per aktie, jämfört med betydligt lägre 23,49 pund per aktie i början av året. I mars hade aktien fallit så lågt som till 11,23 pund per aktie då covid-19-restriktioner begränsade människor till sina hem.

SoftBank och Toyota är de två stora investerare i Uber ATG

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Uber ATG ståtar med Japans SoftBank-grupp och Toyota Motor som två av dess största investerare. Den autonoma fordonsenheten samlade 758 miljoner pund ifjol från ett konsortium av investerare. SoftBank värderade Ubers ATG till 5,49 miljarder pund 2019.

I ett uttalande den sista veckan i september meddelade Uber att de fått en ny licens för sin verksamhet i London.

ATG har legat bakom en massiv kontantförbränning för Uber. Enligt VD Dara Khosrowshahi, har Uber nu för avsikt att återigen lägga fokus på sin kärnverksamhet inom taxitjänster och matleveranser. Varken Uber eller Aurora har ännu kommenterat nyheterna som först rapporterades av TechCrunch.

Aurora är ett av flera företag i USA som arbetar med autonoma bilsystem. Startupen har som mål att dra nytta av den framväxande tekniken som har potential att revolutionera transportbranschen i stort.

Aurora utökar sina tester till Texas

Från och med i juli har Aurora testat sina autonoma bilar i Pittsburgh och San Francisco Bay Area. Företaget meddelade i juli att det planerar att expandera utvecklingen och testerna av autonoma fordon till regionen Dallas-Fort Worth i Texas.

I separata nyheter från den amerikanska bilindustrin meddelade General Motors att de har återkallat ungefär 69 000 Chevrolet Bolt-elbilar runt om i världen efter rapporterade brandrisker.

Uber debuterade på NYSE med en pris per aktie på 31,50 pund i maj 2019 men stängde året till lägre 22,86 pund per aktie. I skrivande stund har det amerikanska företaget ett marknadsvärde på 63,64 miljarder pund.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust