AUD/USD: Australiens valuta under press när arbetslösheten stiger

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on nov 19, 2020
  • AUD/USD-paret är under press idag efter de senaste sysselsättningsuppgifterna från Australien.
  • Landets arbetslöshet steg till 7,0% i oktober, vilket ändå var bättre än de beräknade 7,2%.
  • Antalet sysselsatta ökade med mer än 174 000 personer i oktober.

Den australiensiska dollarn (AUD/USD) föll något efter att Australian Bureau of Statistics (ABS) släppte nya sysselsättningsuppgifter för oktober. Paret handlas till 0,7293, vilket är 0,65% lägre än denna månads topp på 0,7338.

AUD/USD
AUD/USD under press

Australiens arbetslöshet stiger

Enligt ABS ökade landets arbetslöshet från 6,9% i september till 7,0% i oktober. Detta hände när landet började öppnas igen efter att ha infört restriktioner i Victoria och Melbourne en månad tidigare. Ekonomer som intervjuats av Bloomberg förväntade sig att arbetslösheten skulle stiga till 7,2%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Totalt ökade antalet sysselsatta australier med 178 800 i oktober till 12,7 miljoner. Det var en ökning med 1,4% och en nedgång på 1,0% på årsbasis. Samtidigt ökade antalet arbetslösa med 25 500 till 960 000.

I det senaste RBA-räntebeslutet sa centralbanken att deras grundscenario var att arbetslösheten skulle stiga till nära 8% i december. Det var en förbättring från den tidigare prognosen på en arbetslöshet på 10%.

Banken sa också att man förväntar sig att arbetslösheten kommer att ligga över pre-pandeminivån de närmaste åren. Dessutom kommer hotell- och restaurangbranschen, som är en stor arbetsgivare i Australien, inte att kunna återhämta sig den närmaste tiden.

Sysselsättningsdatan kom en dag efter att valutahandlare pressade upp AUD/USD efter att protokollet från det senaste RBA-mötet offentliggjordes. I protokollet sa ledamöterna att de inte kommer att överväga negativa räntor.

En positiv nyhet är att antalet covid-19-fall i Australien minskat kraftigt den senaste tiden. Nya uppgifter från Kina visar också att deras ekonomi går bättre än förväntat. Australien är också medlem i det nyligen undertecknade asiatiska handelsavtalet, som kan hjälpa till att stödja ekonomin. Viktigast av allt är att råvarupriser som för koppar och järnmalm stiger, vilket är bra för landets ekonomi.

AUD/USD teknisk prognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

På fyratimmarsdiagrammet ser vi att AUD/USD nådde en topp på 0,7339 den 9 november och började sedan falla. Den här veckan nådde paret tillbaka till samma nivå men stötte återigen på ett starkt motstånd, vilket ledde till en dubbel topp. Priset har också hållit sig över glidande genomsnittet för 50 och 100 dagar, medan de två raderna i den stokastiska oscillatorn faller. Därför förväntar jag mig att paret kommer att fortsätta att falla tills stokastiken och RSI når de översålda nivåerna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust