Råoljepriset stiger i kölvattnet av fler aktiva oljeriggar

Författad av: Faith Maina
november 26, 2020
  • USA har just nu 241 aktiva oljeplattformar, vilket är november högsta siffra.
  • USA:s oljelager har minskat med 0,754 miljoner fat jämfört med en förväntad ökning med 0,127 miljoner fat.
  • Brent och WTI har stigit över de psykologiska prisnivåerna vid 49 respektive 46 dollar.

Råoljepriserna steg kraftigt efter de senaste uppgifterna om amerikanska oljelager och antalet aktiva oljeriggar offentliggjordes. Igår kväll hade WTI stigit med 0,76% till att handlas till 46,25 dollar. Brent var också på väg uppåt och handlade till 49.02 dollar.

Råoljepriserna

USA:s råoljelager visar på en ökning av efterfrågan

Enligt uppgifterna från Energy Information Administration så minskade USA:s råoljelager med 0,754 miljoner fat den senaste veckan. Experter hade förutspått att de skulle öka med 0,127 miljoner fat. Förra veckan ökade lagren med 0,768 miljoner fat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt minskade Cushings råoljelager med 1,721 miljoner fat. Förra veckan ökade mängden lagrad råolja vid Cushing med 1,2 miljoner fat. Analytiker hade förutspått en nedgång på 0,92 miljoner fat i, enligt dagens pressmeddelande.

Dessa uppgifter är goda nyheter för investerare som är intresserade av att handla olja. Att siffrorna är lägre än väntat är en indikation på ökad efterfrågan på råolja. Marknaden bortser från det ökande antalet nya covid-19-fall och fokuserar istället på de positiva vaccinnyheterna. Investerare är hoppfulla att regeringar världen över nu kommer att lätta på internationella restriktioner, vilket kommer att öka efterfrågan på bränsle. Att människor kan återvända till sina kontor kommer också att bidra.

Om Pfizer Inc:s inlämnande ansökan om akutanvändning av sitt vaccin godkänns den 10 november kommer vaccinationerna inom USA att börja nästa dag. Moderna kommer också att skicka in sin ansökan före slutet av denna månad. Ytterligare positiva vaccinnyheter är att AstraZenecas och Oxford Universitys vaccin kan vara 90% effektivt om doseringen justeras. Därefter hoppas råoljemarknaden att livet kan återgå till det normala.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

USA registrerar det högsta antalet oljeplattformar i november

Enligt uppgifter från Baker Hughes är antalet aktiva oljeplattformar i USA för närvarande 241. Antalet är en ökning från förra veckans 231 riggar och även det högst i november.

Data om de aktiva borriggarna är ett tecken på att råoljemarknaden återhämtar sig. Enligt Haynes & Boone har 40 amerikanska oljeproduktionsföretag gått i konkurs sedan oktober 2020. Noble Corp. och Chesapeake Energy Corp. är två av oljeföretagen som har slagit igen sina portar.