AUD/USD stiger efter nytt räntebeslut från RBA

Författad av: Crispus Nyaga
december 1, 2020
  • AUD/USD-paret steg efter RBA:s räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan, den kvantitativa lättnaden och långsiktiga finansieringen oförändrad.
  • Paret reagerade också på de imponerande uppgifterna om tillverknings-PMI från Kina.

Den australiska dollarn (AUD/USD) steg under den tidiga handeln efter att Reserve Bank of Australia (RBA) meddelat sitt slutliga räntebeslut. Paret reagerade också på de imponerande PMI-uppgifterna från tillverkningssektorn i Kina – Australiens största exportmarknad.

AUD/USD
AUD/USD stiger efter RBA:s beslut

RBA lämnar räntorna intakta

Den australiska ekonomin har varit relativt stabil den senaste tiden. Antalet covid-19-fall har minskat och fler företag är på väg tillbaka. Därtill, tack vare den kinesiska efterfrågan, går landets export bra.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Det är mot denna bakgrund som Australiens centralbank meddelade sitt räntebeslut idag. Banken beslutade att lämna räntan oförändrad på 0,10%. Det lämnade också sin avkastningskontroll, obligationsinköp och Term Funding Facility intakta i ett försök att stödja ekonomin.

I ett uttalande sa ordföranden Philip Lowe att landet befinner sig i en ekonomisk återhämtning, vilket framgår av de senaste uppgifterna. Han sa att banken förväntar sig att ekonomin växer med 5% nästa år och med 4% året därefter.

Banken förväntar sig också att arbetslösheten kommer att fortsätta stiga över 7% när företagen omstruktureras. Ändå förutspår de att företagen kommer att öka sina anställningar under det kommande året, vilket kommer att få siffran att börja falla till cirka 6%.

Vad gäller inflationen förväntar sig banken att konsumentprisindexet (KPI) kommer att ligga på cirka 1% under 2021 och 1,5% året därefter. RBA tillade att:

”Styrelsen kommer inte att höja kontanträntan förrän den faktiska inflationen hålls inom målområdet 2 till 3 procent … Detta kommer att kräva en betydande ökning av sysselsättningen och en återgång till en stram arbetsmarknad. Med tanke på utsikterna förväntar sig inte styrelsen att höja kontanträntan på minst tre år.”

AUD/USD stiger också när valutainvesterare reagerar på de starka uppgifterna om tillverknings-PMI i Kina. I en rapport i dag uppgav Caixin och Markit att tillverknings-PMI steg från 53,6 i oktober till 54,9 i november. Det var en positivare uppgifter än regeringens PMI för tillverkningsektorn som släpptes igår.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

AUD/USD teknisk prognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

AUD/USD-paret handlas till 0,7365, vilket är något högre än nattens lågpunkt på 0,0,7340. Priset ligger längs den svarta stigande kanalen som förbinder de lägsta nivåerna i november. Det ligger också på samma nivå som 25-dagars och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden. Just nu är utsikterna för den australiska dollarn neutrala.