USD/CAD i farozonen när konflikten fortsätter inom OPEC+

Författad av: Crispus Nyaga
december 2, 2020
  • USD/CAD-priset är nära ett kraftigt fall då OPEC+ inte kan enas om att begränsa oljeutbudet.
  • De flesta medlemmarna vill förlänga begränsningarna, men bl.a. Förenade Arabemiraten är emot.
  • Paret reagerar också på ett rekordstarkt kvartal för Kanadas BNP.

USD/CAD-priset vacklar då valutainvesterare fokuserar på den pågående konflikten inom OPEC+-koalitionen och de starka kanadensiska BNP-siffrorna. Paret handlas till 1,2940, vilket är det lägsta som det har varit sedan den 1 november.

USD/CAD
USD/CAD har haft en nedåtgående trend

OPEC + koalitionen synad

Kanada är den femte största råoljeproducenten i världen och exporterar mer än 3,8 miljoner fat per dag. Detta gör den kanadensiska dollarn mycket känslig för situationen inom energisektorn. Under de senaste månaderna har den kanadensiska dollarn faktiskt ökat med mer än 11% gentemot den amerikanska tack vare att oljepriset har stigit med mer än 300%.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den här veckan vacklar den kanadensiska dollarn när handlare fokuserar på diskussionerna mellan medlemmarna i OPEC+. Under måndagens möte kunde de inte komma överens om att förlänga de nuvarande begränsningarna av utbudet eftersom vissa länder motsatte sig tanken.

Medan Saudiarabien och Ryssland talar för att förlänga begränsningarna så motsätter sig andra länder, som Förenade Arabemiraten (UAE) och Nigeria, åtgärderna.

Som ett resultat har priset på råolja vacklat. Brent handlas till 47,0 dollar, en nedgång från förra veckans högstanivå på 49 dollar, medan West Texas Intermediate (WTI) handlas till 44,10 dollar.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Kanadas BNP studsar tillbaka

USD/CAD reagerar också på de relativt starka BNP-uppgifterna från Kanada. I en rapport som publicerades i går sa landets statistikbyrå att ekonomin studsade tillbaka med 40,5% under tredje kvartalet. Det var det bästa kvartalsresultatet sedan byrån började att sammanställa datan.

Den starka utvecklingen, som ändå inte helt motsvarade förväntningarna, kom efter en nedgång på 38,1% under tredje kvartalet. Ekonomin är fortfarande mindre än där den var före covid-19-pandemin.

Tillväxten är ett resultat av att den privata konsumtionen, exporten och de offentliga utgifterna ökade. Precis som vi har sett i andra länder var investeringar i anläggningstillgångar relativt begränsade när företagen istället fokuserade på att spara sina kontanta medel.

Ändå tror analytiker att ekonomin kommer att sakta ner under det sista kvartalet när landet hanterar den nya vågen av viruset. Bara igår bekräftade landet ett rekordantal nya infektioner. De 7 860 nya fallen innebär att sammanlagt 383 000 har rapporterats i landet.

På måndag avslöjade Justin Trudeaus regering också ett budgetunderskott på 381 miljarder dollar, vilket är det högsta någonsin. Han utlovade också ytterligare 100 miljarder dollar för att stärka ekonomin.

USD/CAD teknisk prognos

USD/CAD
USD/CAD teknisk graf

På det dagliga diagrammet ser vi att USD/CAD har en dubbel botten på 1,2940-nivån. Paret har haft en stark nedåtgående trend som också stöds av den fallande svarta trendlinjen. Det ligger också något under det exponentiella glidande medelvärdet för 25 dagar. Därför verkar det som om björnar är nära att ta kontrollen, vilket innebär att paret eventuellt kommer att fortsätta falla. Om det bryter under den aktuella nivån blir nästa nivå att titta på 1,2900.