AUD/USD tar sats efter stark australiska data

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 3, 2020
  • AUD/USD-paret är nära en hausseartat breakout efter starka ekonomiska uppgifter från Australien och Kina.
  • Idag visade data från Caixin att Kinas tjänste-PMI steg till 57,8 i november.
  • I Australien ökade både exporten och importen vilket ledde till ett handelsöverskott på 7,4 miljarder dollar.

AUD/USD är nära en stor hausseartat breakout efter starka ekonomiska uppgifter från Australien och Kina. Paret handlas till 0,7414, vilket är det högsta det har varit sedan den 1 september.

AUD/USD
AUD/USD-rallyt ökar takten

Handelsöverskottet i Australien ökar

Den australiensiska ekonomin går väldigt starkt, vilket framgår av de senaste handelsuppgifterna. I en rapport idag sa Australiens Bureau of Statistics (ABS) att landets export ökade med 5% i oktober till mer än 35,72 miljarder australiska dollar.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Samtidigt ökade landets import med 1% till mer än 28,26 miljarder australiska dollar. Som ett resultat ökade det övergripande handelsöverskottet från 5,6 miljarder till mer än 7,45 miljarder australiska dollar.

Landets handel har fått en boost från Kina, där efterfrågan på råvaror har ökat drastiskt den senaste tiden. Efterfrågan har följts av höga priser och de viktigaste Australiens exportvarorna som kol och järnmalm har fortsatt att göra det bra.

Siffrorna kom en dag efter att byrån släppte landets BNP-uppgifter för tredje kvartalet. Ekonomin studsade tillbaka med 3,3% under det tredje kvartalet tack vare högre hushållsutgifter. I början av veckan lovade Reserve Bank of Australia (RBA) också att fortsätta stödja ekonomin.

PMI för tjänstesektorn i Kina ökar

AUD/USD stiger också när valutainvesterare reagerar på uppgifter om Kinas tjänstesektor. Enligt en rapport från Caixin ökade tjänste-PMI till 57,8 i november från 56,8 föregående månad.

Den starka efterfrågan på landets tjänster ledde också till en rekordtillväxt för sysselsättningen. Ingångspriserna steg tack vare den relativt starka efterfrågan på produkter. Viktigast av allt var att företagen fortfarande ser positivt på framtidsutsikterna.

Dessa siffror kom två dagar efter att byrån släppte starka PMI-uppgifter för tillverkningssektorn. Siffrorna visade att PMI förblev över 50 för den sjunde månaden i rad. Enligt gårdagens rapport från HSBC förväntar sig de kinesiska företagen att återgå till nivåerna före pandemien redan 2022, vilket är snabbare än det globala genomsnittet.

Kinas och Australiens ekonomier går vanligtvis hand i hand på grund av handelsvolymerna mellan de två länderna. Kina är den största köparen av Australiens varor och tjänster.

AUD/USD teknisk prognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

Vad gäller det dagliga diagrammet ser vi att AUD/USD-paret har haft en stark trend den senaste tiden. Det nuvarande priset på 0,7414 är den högsta nivån sedan september. Trenden stöds av de korta och långsiktiga glidande medelvärdena. Därför misstänker jag att den uppåtgående trenden kommer att fortsätta om den bara lyckas bryta över detta motstånd. Är du intresserad av att skapa ett konto hos en valutamäklare för att delta i rallyt?

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust