DXY: Dollarindexet under press inför amerikanska sysselsättningsuppgifter

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 4, 2020
  • Det amerikanska dollarindexet (DXY) har varit under press de senaste månaderna.
  • Idag kommer fokus att ligga på non-farm payroll-uppgifterna för november.
  • Analytiker bedömer att ekonomin skapar nya jobb men i långsammare takt.

US-dollarindexet (DXY) håller sig stadigt på den lägsta nivån på två år inför de viktiga amerikanska löneuppgifter som kommer att publiceras i eftermiddag. Det handlas till 90,70, vilket är några punkter över gårdagens lägsta på 90,50.

US dollar index
Dollarindexet har fallit fritt

Förhandsgranskning av non-farm payroll

November var en relativt tuff månad för den amerikanska ekonomin, vilket framgår av de senaste ekonomiska uppgifterna. Antalet fall av covid-19 i landet fortsatte att öka och flera staterna började implementera nya restriktioner.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den här veckan visade data att tillverknings-PMI ökade till 56,7 när antalet nya order fortsatte att öka. Samtidigt visade data från Markit igår att PMI för tjänstesektorn sjönk från 56,6 i oktober till 55,9 i november.

Därför förutspår ekonomer att antalet nya arbetstillfällen var färre i november än föregående månad. Den genomsnittliga prognosen för non-farm payroll (samtliga jobb förutom inom jordbruk, privata hushåll eller frivilligorganisationer) är att fler än 469 000 nya jobb skapades i november, vilket är en minskning från 638 000 i oktober. Även om det är den femte månaden i rad då nya arbetstillfällen skapas så går fortfarande miljontals människor utan arbete.

De förutspår också att arbetslösheten (U3) sjönk från 6,9% i oktober till 6,8% i november. Innan pandemin låg arbetslösheten på den lägsta nivån på tre år. U6-arbetslösheten, som inkluderar personer som jobbar deltid, förväntas ligga kvar över 10%.

Det viktigaste är att ekonomer tror att löntillväxten kommer att minska från 4,5% till 4,3% i november.

Dollarn under tryck

NFP-uppgifterna kommer vid en tidpunkt då det amerikanska dollarindexet har varit under press. Efter att ha nått en topp på 103 dollar i mars har indexet sjunkit med mer än 11%. Det har sjunkit mot de flesta utvecklings- och tillväxtmarknadsvalutor.

Valutahandlare förklarar situationen med flera faktorer. För det första är investerare villiga att ta större risker när världen gör sig redo för covid-19-vaccinationer. För det andra finns det en möjlighet att Bidens seger i presidentvalet kommer att leda till en underbalanserad statsbudget.

Den tredje och kanske viktigaste faktorn är att Federal Reserves beslut att implementera ett öppet kvantitativt lättnadsprogram lett till ett bristande förtroende för dollarn.

Banker som JP Morgan, Morgan Stanley och Bank of America förutspår att dollarns svaghet kommer att fortsätta.

Teknisk prognos för det amerikanska dollarindexet

US dollar index
Dollarindexet graf

På det dagliga diagrammet ser vi att dollarindexet har befunnit sig i ett fritt fall den senaste tiden. Det handlas till det lägsta priset på flera år på 90,70 dollar efter att ha brutit under det viktiga stödet på 91,71 dollar i veckan. Den nedåtgående trenden stöds av den fallande trendlinjen som visas i gult, de glidande medelvärdena och oscillatorer. Därför är det enligt min mening stor risk för att björnar kommer att pressa ned priset under den psykologiska nivån vid 90 dollar.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust