Är december en bra månad att köpa aktier i Disney?

By: Stanko Iliev
Stanko Iliev
Stanko ägnar sig åt att förse investerare med relevant information som kan användas för att ta bra investeringsbeslut. Han… read more.
on dec 9, 2020
  • Disneys Q4-intäkter minskade med 23% på årsbasis och förlusten per aktie låg på 0,39 dollar (GAAP).
  • Företaget säger upp 32 000 arbetare, främst inom sin nöjesparkverksamhet.
  • "Risk/reward"-förhållandet är inte bra för långsiktiga investerare.

Aktierna i Disney (NYSE: DIS) steg från 120 till över 154 dollar på mindre än tre månader, och det aktuella priset ligger nu runt 153 dollar. Aktiekursen handlas nära rekordnivåer, men ”risk/reward”-förhållandet ser inte bra ut för långsiktiga investerare.

Grundläggande analys: Disney tillkännagav 32 000 uppsägningar

Walt Disney Company är ett amerikanskt diversifierat massmedia- och underhållningskonglomerat som handlas på New York Stock Exchange (NYSE) under betäckningen DIS. Disneys aktier har haft en uppåtgående trend sedan april 2020, och för närvarande finns det ingen signal om att den trenden skulle vara på väg att vändas.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Trots det återspeglar inte aktiekursen företagets grundläggande värde. Disney rapporterade en intäktsminskning med 23% på årsbasis under fjärde kvartalet och en förlust per aktie på 0,39 dollar (GAAP).

Intäkterna har minskat främst på grund av covid-19-pandemin. Trots den senaste tidens positiva vaccinnyhter vet fortfarande ingen hur pandemin kommer att utvecklas framöver. Osäkerheten kommer sannolikt att påverka Disneys verksamhet de närmaste månaderna och besökarantalet på företagets nöjesfält kommer knappast att öka innan människor känner sig bekväma bland folkmassorna.

Disney tillkännagav nyligen att 32 000 arbetare kommer att sägas upp, främst vid nöjesparkerna, med början under första halvåret 2021.

Disney meddelade också att de kommer att stänga ned Radio Disney och göra nedskärningar inom sin TV-avdelning. Företaget kommer att säga upp några procent av sina 1 400 medarbetare på ABC News i ett försök att omstrukturera verksamheten och dess organisationsstruktur.

”Pandemin accelererade publikens intresse för streaming, inklusive nyheter och information, och skapade betydande utmaningar för samtliga våra företag, inklusive ABC News, som har hållit mycket längre än någon kunde ha förutspått,” säger ABC News president James Goldston.

Antalet covid-19-fall ökar i många delar av världen, vilket innebär att Disney kan uppleva en ytterligare minskning av intäkterna och stöta på likviditetsproblem. Till det aktuella priset förblir aktien dyr, och det finns några uppenbara risker vad gäller att köpa Disney-aktier just nu.

Teknisk analys: Disneys aktier fortsätter att handlas på en tjurmarknad

Den tekniska analysen visar att Disneys aktier kan nå kursmålet på 160 dollar i december, men aktien är för dyr med ett börsvärde på 278 miljarder dollar.

Datakälla: tradingview.com

De nuvarande stödnivåerna ligger nu på 140 och 120 dollar, samtidigt som 160 och 170 dollar representerar motståndsnivåerna. Om priset stiger över motståndet vid 160 kan nästa mål ligga runt 165 dollar, men om priset sjunker under 120 dollar skulle det vara en tydlig säljsignal och kanske peka på att trenden är på väg att vändas.

Sammanfattning

Disney rapporterade en minskning av intäkterna med 23% på årsbasis under fjärde kvartalet och det aktuella aktiekursen återspeglar inte det verkliga grundvärdet. Disneys aktier fortsätter att handlas nära rekordnivåer, men ”risk/reward”-förhållandet ser inte lovande ut för långsiktiga investerare. Disney har avslöjat planer på att säga upp 32 000 arbetare, främst vid sina nöjesparker, med början under första halvåret 2021.