AUD/USD faller för tredje dagen i rad trots stark australisk detaljhandel

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on dec 22, 2020
  • AUD/USD sjunker för tredje dagen i rad när risk-on-sentimentet återvänder.
  • Paret reagerade inte nämnvärt på positiva detaljhandelsuppgifter från Australien.
  • Den totala detaljhandelsförsäljningen ökade med 7% i november vilket innebär en årlig ökning med 13,2%.

AUD/USD har sjunkit med 0,35% idag när risk-on-sentimentet sprider sig på marknaden. Nedgången kom trots de starka australiensiska detaljhandelsuppgifterna som just publicerats.

AUD/USD
AUD/USD reagerar på risk-on-sentimentet

Australiens detaljhandel återhämtar sig

Detaljhandeln är en av de viktigaste branscherna i de flesta länder på grund av det höga antalet anställda. Det är också ett viktigt mått för hushållens konsumtion, vilket är en nyckelkomponent i BNP-beräkningen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den australiensiska detaljhandelsförsäljningen studsade tillbaka i november då antalet nya covid-19-infektioner i Victoria fortsatte att minska. Sammanlagt ökade försäljningen med 7,0%, vilket var bättre än föregående månads ökning med 1,4%. Försäljningen ökade med 13,2% på årsbasis. I en kommentar sa Ben James från ABS att:

”Victoria såg en stor ökning, en ökning med 21 procent, eftersom butikerna upplevde en hel månads handel efter att covid-19-restriktionerna i staten lindrades. Exklusive Victoria ökade detaljhandeln med 2,7 procent.”

Detaljhandeln ökade också tack vare Black Friday där många företag erbjöd stora rabatter. Det ledde till en försäljningsökning för kläder, skor och personliga tillbehör. Hushållens konsumtion ökade med mer än 13%.

AUD/USD föll delvis på grund av det nya risksentimentet på grund av den nya covid-19-virusvarianten. Den ekonomiska osäkerheten och det kommande reseförbudet har fått den amerikanska dollarn att stiga när investerare rusar till dess säkerhet.

Därtill faller paret möjligen på grund av att handlare kasserar ut sina vinster när året närmar sig sitt slut. Tjurar har sett paret öka med 38% sedan lägstanivån i mars på 0,5500.

AUD/USD teknisk prognos

AUD/USD teknisk graf

AUD/USD-priset nådde sin hittills högsta nivå för året på 0,7630 förra veckan. Sedan dess har det sjunkit med mer än 1% eftersom handlare oroar sig för de nya riskerna på marknaden.

Paret ligger fortfarande över det viktiga stödet vid 0,7415 och det vägda glidande medelvärdet för 25 dagar. Samtidigt är det på väg att bli överköpt, vilket framgår av Relative Strength Index (RSI), den stokastiska oscillatorn och MACD. Detta är vanligtvis ett tecken på en trendvändning, vilket du kan lära dig mer om i våra gratiskurser för valutahandel.

Därför finns det en möjlighet att paret fortsätter att falla eftersom björnarna har siktat in sig mot nästa stöd vid 0,7415. Det scenariot kommer däremot inte bli aktuellt om priset stiger över årets högstanivå vid 0,7630.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust