AUD/USD: Vad väntar för den australiska dollarn 2021?

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 4, 2021
  • Den australiska dollarn steg med mer än 9,60% under 2020 och med 40% från årets lägsta nivå på 0,5510.
  • Paret steg på grund av den svagare dollarn, den starka kinesiska ekonomin och högre råvarupriser.
  • Vad är prognosen för AUD/USD 2021?

AUD/USD hade en stark utveckling 2020. Paret, som ofta ses som en spegel för den kinesiska ekonomin och den globala råvarumarknadens utveckling, steg med mer än 9,65% och var därmed ett av de bäst presterande paren i världen. Det steg också med mer än 40% från årets lägsta nivå på 0,5510.

AUD/USD
AUD/USD 2020

Därför steg AUD/USD

Den australiska dollarn steg på grund av tre huvudsakliga skäl. Först steg den på grund av styrkan på råvarumarknaden. De flesta varor, inklusive koppar, järnmalm och silver, rusade upp under 2020 tack vare en stark efterfrågan från Kina. Faktum är att Bloombergs råvaruindex (BCOM) steg med mer än 10% under året.

Bloombergs råvaruindex

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den australiska dollarna ses ofta som en spegel för råvarumarknadens utveckling eftersom landet har stora naturresurser i form av kol, koppar och järnmalm.

För det andra steg AUD/USD-paret tack vare den kinesiska ekonomins starka utveckling. Och även om landet var källan till covid-19-pandemin, så har regeringen hanterat effekten av viruset väl.

Den kinesiska ekonomin växte med 3,2% under andra kvartalet och med 5,2% under tredje kvartalet. Det står i kontrast till de kraftiga nedgångarna i länder som USA och Kanada.

Kina är avgörande för den australiensiska ekonomin eftersom landet köper mer än en tredjedel av alla de varor som produceras i Australien. Kina är också den största köparen av landets tjänster som utbildning, turism, hotell- och restaurang.

Slutligen susade AUD/USD upp på grund av den amerikanska dollarns svaghet. Efter att ha stigit kraftigt under första kvartalet så rasade den amerikanska dollarn under hela året. Totalt sjönk dollarindexet med mer än 8% under 2020, vilket gjorde det till det värsta året sedan 2017.

Vad händer med den australiska dollarn 2021?

Den australiska dollarns utveckling kommer att hänga på flera faktorer i år. För det första kommer det att bero på hur snabbt landets ekonomi kommer att kunna återhämta sig. Ekonomer förväntar sig att landet kommer att studsa tillbaka med cirka 4,7% i år, främst tack vare en återhämtning inom tjänstesektorn.

En stark återhämtning kan tvinga Reserve Bank of Australia (RBA) att bli mer offensiv, vilket kommer att driva den australiska dollarn högre.

För det andra kommer AUD/USD-paret också att reagera på det totala sentimentet på marknaden. Om risk-on-sentimentet kvarstår kan det få paret att stiga. Det finns dock en möjlighet att sentimentet kommer att förändras när investerare börjar oroa sig för externa frågor som global skuld.

Slutligen kommer valutan att reagera på den kinesiska ekonomins styrka och utvecklingen för råvaror som koppar och järnmalm.

AUD/USD teknisk prognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

På veckodiagrammet ser vi att AUD/USD har haft en stark trend de senaste månaderna. Det har lyckats stiga över de exponentiella glidande medelvärdena för 25 och 50 veckor, samtidigt som Relative Strength Index (RSI) flyttat till den överköpta nivån på 70.

Därför misstänker jag att paret kommer att fortsätta stiga när valutainvesterare siktar in sig på nästa motståndsnivå vid 0,800. Ett fall under 0,700 dollar skulle däremot ogiltigförklara den prognosen.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust