AUD/USD: Inget slut i sikte för den australiska dollarns bull-run

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 6, 2021
  • AUD/USD-paret steg idag till den högsta nivån sedan mars 2018.
  • Paret reagerar på resultatet av Georgiens senatval.
  • De starka PMI-siffrorna för tjänster bidrar också.

AUD/USD- paret steg till den högsta nivån sedan mars 2018 då investerare fokuserade på resultatet av valet i Georgiens och de australiska PMI-data. Det handlas till 0,7800, vilket är 42% högre än den lägsta nivån förra året.

AUD/USD
AUD/USD rallies

Senatval i Georgien

Georgiska invånare gick till sina vallokaler igår, i ett av de mest betydelsefulla senatsvalen i moderna år. Det beror på att den slutliga vinnaren skulle ha bestämt det parti som ska leda senaten.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De resultat som hittills släppts är i nivå med vad omröstningarna visade. I den första primära omröstningen besegrade den demokratiska kandidaten Raphael Warnock republikanen Kelly Loeffler. I den andra platsen ser det också ut som att demokraten Jon Ossof kommer vinna över det nuvarande republikanska sätet.

Detta innebär att Joe Biden kommer att ha kontroll över båda partierna för att förverkliga sin agenda. Majoriteten, om än snäv, hjälper honom att höja skatterna på de rika och företagen. Det kommer också att hjälpa honom att ge mer stimulans efter att han svurts in. Dessutom kommer han att kunna öka reglerna och göra rättsliga nomineringar.

Forex-investerare ser deras seger vara negativ för den amerikanska dollarn. Faktum är att dollarindexet har sjunkit med mer än 0,20% idag.

Australien PMI

AUD/USD reagerar också på den australiska PMI-datan som släpptes tidigare idag. Enligt Markit ökade PMI-tjänsterna från 55,1 i november till 57,0 i december. Detta var den fjärde ökande månaden i rad. Den har också varit över 50 sedan maj förra året.

Detta är ett viktigt nummer av flera skäl. För det första är tjänstesektorn den största arbetsgivaren i Australien. Dessutom ökade aktiviteten även när vissa av tjänstesektorerna som turism fortsätter att drabbas. I ett uttalande sa Usamah Bhatti från Markit:

”Den australiensiska tjänstesektorn avslutade ett turbulent år med starkt expansionsområde, med affärsaktiviteter som ökade i den snabbaste takten vi sett sedan juli. Detta matchades av en lika stark ökning av nya ordrar då australiensiska tjänsteleverantörer välkomnade minskningen av COVID-19-begränsningar inom landet.”

AUD/USD teknisk analys

AUD/USD
AUD/USD teknisk analys

Det dagliga diagrammet visar att AUD/USD-paret har varit i ett starkt rally. Det är över 25-dagars- och 50-dagars exponentiella rörliga medelvärden, vilket är ett tecken på att tjurar fortfarande är i kontroll. Detta framgår ytterligare av Parabolic SAR och RSI-indikatorerna (Relative Strength Index).

På kort sikt finns det därför en möjlighet att den uppåtgående trenden kommer att fortsätta när tjurar siktar mot nästa motstånd vid 0,800. Men när paret är överköpt finns det en möjlighet att en tillbakadragning sker.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust