AUD/USD: Inget slut i sikte för den australiska dollarns rally

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on jan 14, 2021
  • Den australiska dollarns positiva trend fortsatte idag efter starka handelsuppgifter från Kina.
  • Kinas handelsöverskott ökade till mer än 78 miljarder dollar i december.
  • AUD/USD har också fått hjälp av de starka råvarupriserna.

AUD/USD handlas nära nära de högsta nivåerna på tre år tack vare den kinesiska ekonomins återhämtning och högre råvarupriser. Det handlas till 0,7767, vilket är 42% över förra årets lägsta nivå på 0,5500.

AUD/USD
AUD/USD graf

Stark Kina-ekonomi

Den kinesiska ekonomin går urstarkt, vilket framgår av de senaste handelsnumren. Enligt landets statistikbyrå ökade exporten med 18,1% i december medan importen steg med 6,5%. De två siffrorna var bättre än vad analytikerna förväntade sig.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Som ett resultat ökade handelsöverskottet till hela 78,2 miljarder dollar i december, högre än den genomsnittliga uppskattningen på 72 miljarder dollar. Under 2020 ökade landets överskott med 27% till mer än 535 miljarder dollar.

Exporten till USA ökade med mer än 34,5% medan importen ökade med 47,7%. För året var det kinesiska överskottet gentemot USA över 317 miljarder dollar, vilket är ytterligare ett bevis för att Trumps handelskrig inte fungerade.

Den australiska dollarn och AUD/USD ses ofta som en spegel för Kinas ekonomi till följd av de två ländernas handelsförhållande. Australien säljer cirka 37% av alla sina varor till Kina.

AUD/USD stiger också tack vare de robusta råvarupriserna. Under de senaste månaderna har stora råvaror som koppar och järnmalm haft en stark uppåtgående trend. Det hjälper till att stödja ”Aussie” eftersom råvarorna är extremt viktiga för den australiensiska ekonomin.

Samtidigt står valutaparet inför tre huvudrisker. För det första har flera Federal Reserve-tjänstemän börjat prata om att minska de kvantitativa lättnaderna och högre räntor. Detta kan pressa den amerikanska dollarn högre och den australiska lägre.

För det andra, eftersom råvaror vanligtvis är cykliska, finns det en risk för en vändning på kort sikt. Slutligen finns det en risk att Reserve Bank of Australia (RBA) börjar prata om negativa räntor.

AUD/USD tekniska utsikter

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

AUD/USD har ökat under de senaste månaderna. Längs vägen har det bildat en smal stigande trendlinje som visas i blått. Det förblir också över de exponentiella glidande medelvärdena för 50 och 200 dagar.

På kort sikt verkar det därför som att tjurarna kommer att fortsätta driva upp priset. Det finns dock också en möjlighet att ”Aussie” kommer att vända. Om detta händer kan paret falla tillbaka till stödet vid 0,7412. Du kan handla detta valutapar via några av de bästa valutamäklarna.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust