Daimlers intäkter minskade med 11% under 2020

Författad av: Wajeeh Khan
februari 19, 2021
  • Daimlers intäkter minskade med 11% under 2020 på grund av covid-19-störningarna.
  • Biltillverkaren förväntar sig att halvledarbristen kommer att påverka försäljningen under första kvartalet.
  • Den tyska biltillverkaren föreslår 1,17 pund per aktie i utdelning för 2020.

Daimler AG (ETR: DAI) föreslog att höja sin utdelning för 2020 igår då helårsresultatet var starkare än föregående års.

Daimler stängde nästan platt på aktiemarknaden igår. Aktierna handlas nu till 57,88 pund per aktie. Om du vill investera på aktiemarknaden online behöver du en pålitlig börsmäklare – här är en jämförelse av de bästa för att underlätta ditt val.

Daimler rapporterar 3,14 miljarder pund i nettovinst för helåret

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Daimler sa att dess nettovinst 2020 landade på 3,14 miljarder pund, jämfört med föregående års betydligt lägre 2,06 miljarder pund. Resultatet efter skatt uppgick till 3,11 miljarder pund under fjärde kvartalet. Under jämförbar period förra året hade det tyska multinationella registrerat en förlust på 9,52 miljoner pund.

I januari ställdes Daimler Trucks Nordamerika inför ett vite på 21,94 miljoner pund från amerikanska NHTSA.

Daimlers helårsintäkter sjönk med 11% till 133,53 miljarder pund under 2020. Intäkterna under fjärde kvartalet landade dock på 40,34 miljarder pund eller 1% lägre på årsbasis Andra framstående siffror i biltillverkarens ekonomiska uppdatering inkluderar 5,71 miljarder pund i resultat före räntor och skatter och 7,48 miljarder pund i justerad EBIT för 2020.

Daimler presterade ganska positivt på aktiemarknaden förra året med en årlig vinst på knappt 20%. I skrivande stund värderas företaget till 61,83 miljarder pund och har ett pris/vinst-förhållande på 2 168,23.

Tips: letar du efter en app för att investera smartare? Handla säkert genom att registrera dig med vårt föredragna val, eToro: besök & skapa konto

Daimler föreslår 1,17 pund per aktie i utdelning för 2020

Daimler föreslog 1,17 pund per aktie i utdelning för 2020 igår, jämfört med 78 pence per aktie 2019 och 2,81 pund per aktie 2018. År 2021 förväntar sig det Stuttgart-baserade företaget att EBIT och intäkter kommer att se en betydande tillväxt jämfört med föregående år. Under första kvartalet kommer dock den globala halvledarbristen sannolikt att påverka försäljningen.

Den 3 februari avslöjade Daimler planer på att skapa ett separat börsnoterat företag för sin lastbils- och bussdivision före år 2022. VD Ola Källenius kommenterade den finansiella uppdateringen igår och sa:

”Dessutom har vi uppnått en betydande marginalförbättring baserat på stark produktmix och prissättning – särskilt under andra halvåret. Vi bevisade vår förmåga att generera ett betydande kassaflöde och att driva den pågående omvandlingen på egen hand – trots de ogynnsamma omständigheterna till följd av pandemin.”