AUD/USD under press inför RBA:s räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on mar 1, 2021
  • AUD/USD-paret är under intensivt tryck inför RBA:s räntebeslut.
  • Banken fördubblade sina dagliga obligationsinköp idag.
  • Den australiska tillverkningssektorn expanderar.

AUD/USD-priset studsar tillbaka något inför årets andra räntebeslut från Reserve Bank of Australia (RBA). Paret handlas till 0,7725, vilket är över dagens lägsta nivå på 0,7690.

AUD/USD
AUD/USD

RBA:s beslut inom kort

RBA kommer att leverera sitt andra räntebeslut för året i morgon. Ekonomer förväntar sig att banken kommer att lämna sin rubrikränta oförändrad på 0,10%. De förväntar sig också att det utvidgar sin avkastningskurvkontroll och lämnar sitt inköpsprogram oförändrat.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Beslutet kommer vid en tidpunkt då banken har fördubblat sina dagliga obligationsinköp till 4 miljarder dollar. Det kommer också under en period då analytiker vid de flesta banker och valutamäklare fokuserar på de senaste obligationsräntorna i USA och Australien.

Idag sjönk de 10-åriga australiensiska obligationsräntorna till 1,61% från 1,72%. Det var också lägre än förra veckans högsta nivå på 1,95%. Spridningen mellan de amerikanska och australiensiska räntorna har bidragit till att AUD/USD-paret stigit. I en anteckning sa en analytiker till AFR:

”Frågan för RBA är den relativa storleken på försäljningen i Australien och vad det kan betyda för AUD. Dagens handling handlar om att RBA signalerar att de kommer att agera kraftigt mot en alltför stor utvidgning av relativa avkastningsnivåer.”

Samtidigt visade uppgifter som publicerades idag att den australiska ekonomin återhämtar sig. Enligt Australian Industry Group (AIG) ökade tillverkningsindustrins PMI från 55,3 i januari till 55,8 i februari. Och enligt Markit sjönk PMI från 57,2 till 56,9. En PMI-siffra på 50 eller högre är ett tecken på att branschen expanderar.

Enligt China Logistics och Markit minskade dock Kinas tillverknings-PMI till strax över 50,0. Den svaga prestationen berodde främst på det veckolånga nyårsfirandet. Historiskt sett begränsar många tillverkare sin produktion under denna period.

utöver RBA-räntebeslutet kommer AUD/USD att reagera på de senaste byggloven och privata byggloven som publiceras i morgon. Det reagerar också på utvecklingen i USA, där representanthuset godkände ett stimulanspaket på 1,9 biljoner dollar.

AUD/USD tekniska utsikter

USD/CHF
AUD/USDAUD/USD teknisk graf

AUD/USD-priset steg till 0,7775 som högst under dagen och förlorade sedan några av dessa vinster till nuvarande 0,7730. På 4-timmarsdiagrammet ligger priset längs den stigande trendlinjen som förbinder de lägsta nivåerna från november. Det rör sig också under 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden och det viktiga motståndet vid 0,7820. Den har också fallit under den översålda nivån. Därför kommer ytterligare en nedgång under detta pris att vara extremt baisseartat för paret.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust