NZD/USD: Huvud och axlar-formation pekar på svagare nyzeeländsk dollar

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on mar 24, 2021
  • NZD/USD-paret fortsatte sitt fria fall efter blandade ekonomiska uppgifter från Nya Zeeland.
  • Paret sjönk till den lägsta nivån sedan i november.
  • Nya Zeelands export och import försvagades i februari.

NZD/USD-priset sjönk för femte dagen i rad idag när valutahandlare fokuserade på den relativt starka amerikanska dollarn och blandad ekonomisk data från Nya Zeeland. Paret sjönk till 0,6968, vilket var den lägsta nivån sedan november förra året.

NZD/USD
Den nyzeeländska dollarn

Blandad data från Nya Zeeland

Nya Zeeland har hanterat covid-19-pandemin bättre än de flesta andra länder. Antalet dödsfall hittills under pandemin har stannat vid 25 personer.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

De senaste siffrorna har dock ökat oron för hur stark landets ekonomi egentligen är. Förra veckan visade statistikbyråns data att ekonomin krympte med 1,0% under fjärde kvartalet efter att ha expanderat med 13,9% under fjärde kvartalet. 7 av de 16 spårade branscherna krympte, och värst var det för bygg- och hotellsektorn. Totalt krympte ekonomin med 2,9% under 2020.

Idag visade data att Nya Zeelands export och import minskade i februari. Importen minskade med 46 miljoner dollar till 4,3 miljarder dollar – främst på grund av låg import av råolja. Exporten minskade däremot med 416 miljoner dollar i februari. Landet exporterade färre varor till alla sina handelspartners förutom Kina. Dessa siffror har fått många att frukta att landets återhämtning inte är så robust som vad analytiker har förväntat sig.

NZD/USD har också sjunkit på grund av de relativt låga råvarupriserna. Den här veckan har de flesta av råvarorna, inklusive koppar och järnmalm, sjunkit när investerare oroar sig för efterfrågan. Även om Nya Zeeland inte producerar särskilt mycket råvaror, gör deras två största handelspartnerna det – Kina och Australien.

Samtidigt har den starkare amerikanska dollarn också påverkat ”kiwin”. Det amerikanska dollarindex steg med 0,22% idag när investerare fokuserar på obligationsmarknaden. Indexet har stigit gentemot alla valutor som ingår i dat, inklusive euron och det brittiska pundet. Indexet har stigit med mer än 1,10% de senaste fem dagarna.

NZD/USD teknisk prognos

NZD/USD
NZD/USD

En titt på 4-timmarsdiagrammet visar att NZD/USD har haft en brant nedåtgående trend den senaste tiden. Faktum är att paret har sjunkit med mer än 6% från sin högsta punkt i år. Den här veckan föll det under det viktiga stödet vid 0,7100, vilket var halsen på det massiva huvud och axlar-mönster som har bildats. Det har också sjunkit under 25– och 15-dagars exponentiella glidande medelvärden (EMA). Därför kan paret fortsätta falla när björnarna siktar in sig mot nästa nyckelstöd vid 0,6900.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust