Nova Resources höjer sitt bud för KAZ Minerals plc med 9,0%

By: Wajeeh Khan
Wajeeh Khan
Wajeeh är aktivt intresserad av världsfrågor och teknik, är en ivrig läsare och älskar att spela bordtennis på fritiden. read more.
on mar 27, 2021
  • Nova Resources höjer sitt bud för KAZ Minerals med 9,0% till 4,02 miljarder pund.
  • Det nya förslaget innebär att KAZ aktieägare erbjuds 850 pence per aktie i kontanter.
  • KAZ aktieägare måste besluta om det nya förslaget innan den 9 april.

Nova Resources höjde sitt bud för KAZ Minerals plc (LON: KAZ) igår till 4,02 miljarder pund. Minoritetsintressenter, inklusive ryska CFC Management och RWC Partners, hade tidigare uttryckt sin missnöje med de ursprungliga budet och fått gruppen att höja sitt bud med 9,0%.

KAZ aktier steg med strax under 3% under gårdagens förhandel, men handlades i stort sett oförändrat under resten av dagen. Aktierna handlas nu till 8,64 pund per aktie. Som jämförelse inledde de året med ett pris på 6,60 pund per aktie. Här är allt du behöver veta om aktiemarknadens volatilitet.

Det nya förslaget erbjuder KAZ aktieägare 850 pence per aktie i kontanter

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Aktieägarna pekade på en kraftig höjning av kopparpriserna, som enligt dem innebar att de tidigare buden var för låga för att ens övervägas. Det nya förslaget från Nova Resources erbjuder 850 pence per aktie i kontanter till aktieägarna, jämfört med 780 pence i det tidigare budet.

KAZ ordförande Oleg Novachuk, som också kontrollerar Nova Resources, konstaterade igår att:

”Kopparmarknadsdynamiken har utvecklats sedan tillkännagivandet av det ursprungliga erbjudandet i oktober 2020, och det slutliga höjda erbjudandet återspeglar denna förändring helt.”

Det slutliga budet motsvarar totalt 869 pence per aktie, inklusive en särskild utdelning. Det är andra gången som Nova Resources, som planerar att avnotera KAZ Minerals, var tvungna att höja sitt bud sedan det ursprungliga budet i oktober.

I separata nyheter från Europa meddelade den tyska biltillverkaren Volkswagen att de kommer att begära skadestånd från sin tidigare VD Martin Winterkorn på grund av dieselutsläppsskandalen.

KAZ aktieägare måste fatta beslut om budet före den 9 april

Peel Hunt-analytiker kommenterade nyheterna igår och sa:

”Vi fortsätter att anse att KAZ verksamhet är värd åtminstone vårt målpris på 920 pence, men det höjda erbjudandet kommer sannolikt att testa aktieägarnas beslut om att hålla ut ytterligare.”

KAZ aktieägare har nu fram till den 9 april att fatta beslut om det höjda budet. Nyheten kom samma dag som det brittiska multinationella försäkringsbolaget Aviva plc avslöjade att de kommer att sälja hela sin andel i sin polska enhet till tyska Allianz SE för 2,14 miljarder pund.

KAZ Minerals presterade ganska positivt på aktiemarknaden ifjol med en årlig vinst på mer än 20%. I skrivande stund har det brittiska kopparföretaget ett marknadsvärde på 4,07 miljarder pund och ett pris/vinst-förhållande på 9,16.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust