AUD/USD: Förhandsgranskning av RBA:s räntebeslut och konsekvenserna för den australiska dollarn

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 3, 2021
  • AUD/USD-paret har stigit inför veckans RBA-beslut.
  • RBA förväntas lämna räntor och kvantitativa lättnader oförändrade.
  • Paret kommer troligen att bryta ut lägre inom kort.

AUD/USD har stigit något inför det senaste räntebeslutet från Reserve Bank of Australia (RBA) som förväntas imorgon. Det handlas till 0,7733, vilket är något över förra veckans lägsta punkt på 0,7695.

AUD/USD
AUD/USD prisutveckling

RBA:s räntebeslut

De senaste ekonomiska uppgifterna från Australien har varit positiva. Landet skapar tusentals jobb varje månad medan detaljhandeln har varit stark.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Tillverknings- och tjänstesektorn har fortsatt att göra framsteg när landet öppnas igen. Exempelvis visade data som publicerades av Markit och Australia Industry Group (AIG) att PMI för tillverkningssektorn steg till 59,7 respektive 61,7 i april. En PMI-siffra på 50 eller högre är vanligtvis ett tecken på expansion.

Denna tillväxt baserar sig på att ekonomin öppnar igen och en ökande efterfrågan på landets produkter. Priserna på några av dess viktigaste råvaror, som järnmalm och kol, har faktiskt stigit till de högsta nivåerna på flera år. Den största utmaningen som kvarstår är inom sjöfarten. Viktigast av allt har Australiens bostadssektor gjort det bra och huspriserna har stigit markant.

Det är mot denna bakgrund som RBA avslutar sitt möte imorgon. Analytiker vid de flesta CFD- och valutamäklare förväntar sig att banken kommer att lämna räntorna på 0,10% där de har legat de senaste månaderna. Banken kommer också att utöka sina avkastningskurvekontroll- och kvantitativa lättnadsprogram. Vad gäller kvantitativa lättnader befinner sig banken i den andra fasen av ett program för köp av tillgångar värt 78 miljarder dollar.

I en anteckning sa analytiker på Bloomberg att:

”Storleken på obligationsköpsprogrammet kommer sannolikt att bekräftas, tillsammans med en potentiell minskning av emissionen. En tidig förändring av det treåriga obligationsmålet till november 2024 är fortfarande en risk.”

AUD/USD kommer sannolikt att stiga om RBA kommer med ett offensivt räntebeslut och vice versa. Detta är anmärkningsvärt eftersom Federal Reserve redan har antytt att de inte kommer att höja räntorna den närmaste tiden.

AUD/USD teknisk prognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att AUD/USD-paret har studsat tillbaka efter att det föll kraftigt förra fredagen. Paret ligger något ovanför undersidan av Donchian-kanalerna och något under 25-dagars glidande medelvärde. Det ligger också mellan de viktiga stöd- och motståndsnivåerna vid 0,7700 och 0,7817. Därför kommer paret sannolikt att återuppta den fallande trenden efter RBA-beslutet. Den här prognosen valideras om paret bryter under stödet vid 0,7700.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust