AUD/USD steg marginellt efter RBA:s offensiva räntebeslut

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son… read more.
on maj 4, 2021
  • AUD/USD-paret steg något efter RBA:s räntebeslut.
  • Banken lämnade räntan och QE oförändrade, vilket de flesta analytiker förväntade sig.
  • Paret kommer nu att reagera på de amerikanska Nonfarm Payroll-uppgifterna som väntas på fredag.

AUD/USD steg något efter det senaste räntebeslutet från Reserve Bank of Australia (RBA) och uppgifterna om Australiens handelsöverskott. Det handlas till 0,7740, vilket är något under förra veckans högsta värde på 0,7818.

AUD/USD
AUD/USD prisutveckling

RBA:s räntebeslut

RBA avslutade sitt tvådagarsmöte och levererade sitt räntebeslut idag på morgonen. Som förväntat lämnade centralbanken räntan oförändrad på 0,10%. De meddelade också att man kommer att fortsätta köpa tillgångar i ett försök att stimulera den ekonomiska tillväxten. Banken lämnade också sin plan för avkastningskurvekontroll intakt. Dn använder denna plan för att hålla de 3-åriga statsobligationerna i schack.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

RBA höjde också prognoserna för Australiens tillväxt till 4,75% i år och 3,5% 2022. Man förväntar sig också att arbetslösheten kommer att sjunka till 5%.

Räntebeslutet kom en dag efter att uppgifter från Markit visade att den australiska tillverkningssektorn fortsatte att expandera i april tack vare högre efterfrågan. Det kom också vid en tidpunkt när en råvaruboom pågår. Förra veckan steg priset på järnmalm till rekordhöga nivåer eftersom efterfrågan från Kina fortsatt är stor.

Samtidigt har boomen inom fastighetsmarknaden fortsatt och priserna stiger snabbt i städer som Sydney och Melbourne. Banken sa:

”Med tanke på miljön med stigande bostadspriser och låga räntor kommer banken att följa trenderna för bostadslånen noggrant och det är viktigt att utlåningsnormerna bibehålls.”

Vidare kom RBA-beslutet några timmar efter att Australian Bureau of Statistics (ABS) rapporterade den senaste handelsdatan. Exporten minskade med 2% i mars till drygt 38 miljarder australiska dollar medan importen ökade med 4% till 32,7 miljarder australiska dollar. Som ett resultat minskade handelsöverskottet med mer än 2 miljarder till 5,5 miljarder australiska dollar. Export och import förväntas ligga kvar på höga nivåer när landet öppnas igen.

AUD/USD-prognos

AUD/USD
AUD/USD teknisk graf

Det fyra timmar långa diagrammet visar att AUD/USD-paret har bildat ett rektangelmönster de senaste dagarna. Stöd- och motståndsnivåerna för detta mönster ligger vid 0,7697 respektive 0,7816. Paret ligger mellan 23,6% och 38,2% Fibonacci retracement-nivåerna. Det ligger också något under de 25- och 15-dagars exponentiella glidande medelvärdena (EMA). Därför kommer paret sannolikt att förbli i denna kanal den närmsta tiden och sedan bryta ut uppåt. För att detta ska ske måste tjurarna pressa upp priset över motståndet vid 0,7800. Du kan dra nytta denna prisutveckling med hjälp av en valutamäklare med hög hävstång.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust