USD/CAD skjuter upp efter en överraskande ökning av handelsunderskottet i Kanada

By: Crispus Nyaga
Crispus Nyaga
Crispus är en aktiv handlare som kopieras och följs på Capital.com. Han bor i Nairobi med sin fru, son och brorson… read more.
on maj 4, 2021
  • USD/CAD är redo att öka med cirka 1% de närmaste dagarna.
  • Kanada och USA släppte båda relativt stark export- och importdata.
  • Den största katalysatorn den här veckan är sysselsättningsuppgifterna från Kanada och USA.

USD/CAD-paret har stigit idag till följd av den starkare dollarn och relativt svag kanadensisk handelsdata. Det handlas till 1,2332, vilket är 0,52% över förra veckans lägsta värde på 1,2267.

USD/CAD
USD/CAD prisutveckling

Kanadensiska dollarn under press

USD/CAD har stigit när den amerikanska dollarns rally intensifierades. Dollarn steg mot samtliga valutor i dollarindexet. Den steg också gentemot de flesta utvecklade- och tillväxtmarknadsvalutorna som den turkiska liran och sydafrikanska randen.

Vill du ha de senaste nyheterna, heta tips och marknadsanalyser? Prenumerera på Invezz nyhetsbrev idag.

Den kanadensiska dollarn kämpar efter relativt svaga handelsuppgifter i mars. Enligt landets statistikbyrå ökade exporten från 49,86 miljarder till mer än 50,6 miljarder kanadensiska dollar. Under samma period ökade importen från 48,82 miljarder till mer än 51,7 miljarder kanadensiska dollar. Som ett resultat steg handelsöversunderskottet från tidigare 1,0 miljarder till mer än 1,14 miljarder kanadensiska dollar. Utvecklingen berodde främst på stark efterfrågan från USA.

Samtidigt ökade USA:s export från 187,3 miljarder dollar till mer än 200 miljarder dollar medan importen ökade från 258 miljarder dollar till mer än 274 miljarder dollar. Detta pressade upp handelsunderskottet med 5,6% till 74,4 miljarder dollar.

USD/CAD steg också inför de sysselsättningssiffrorna från de två länderna som kommer ut på fredag. Ekonomer förväntar sig att uppgifterna visar att de två länderna skapade tusentals jobb i april. I USA förväntar de sig att Nonfarm Payroll ökade med mer än 980 000 i april medan arbetslösheten sjönk till 5,8%.

I Kanada förväntar de sig att fler än 100 000 jobb skapats efter att fler än 300 000 tillkommit i mars. Arbetslösheten förväntas sjunka till 7,3%.

Dessa siffror kommer två veckor efter att Bank of Canada (BOC) nyligen lämnat räntorna oförändrade och börjat strama åt penningpolitiken.

USD/CAD-prognos

USD/CAD
USD/CAD teknisk graf

USD/CAD-paret har studsat tillbaka efter att ha nått ett starkt stöd vid 1,2266. Paret har bildat ett litet inverterat huvud och axlar-mönster. Det har också passerat de 25- och 50-dagars viktade glidande medelvärdena (WMA). Därtill närmar det sig den Fibonacci retracement-nivån på 23,6% vid 1,2358. Därför kommer dollarns styrka på kort sikt att driva paret uppåt. Det finns en möjlighet att det stiger med 1% till 50% retracement vid 1,2460.

Investera i krypto, aktier, ETF:er & mer på bara några minuter med vår föredragna mäklare, eToro
7/10
67% av CFD-konton går med förlust